Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Η ΔΟΕ κράτησε τη Ρωσία στους Ολυμπιακούς του Ρίο, αλλά…

Ανατροπή
Σε μία ιδιότυπη λύση όσον αφορά στη συμμετοχή ή όχι της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίου που αρχίζουν στις 5 Αυγούστου κατέληξε η ΔΟΕ στη σημερινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής. 
Η ΔΟΕ ήρε μεν τη γενική απαγόρευση συμμετοχής της Ρωσίας -για το σκάνδαλο περί «φαρμακοδιέγερσης» των αθλητών της από το 2011 ως το 2015- έριξε όμως, το μπαλάκι για το ποιοί αθλητές θα μετάσχουν στις Ομοσπονδίες των αθλημάτων.
Η απόφαση της ΔΟΕ ανατρέπει τα δεδομένα και η συμμετοχή ή όχι των Ρώσων αθλητών θα αποφασιστεί από τα διοικητικά όργανα των επί μέρους Παγκόσμιων Ομοσπονδιών.
Σε κάθε περίπτωση, οι αθλητές που έχουν ήδη τιμωρηθεί για ντόπινκγ δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής.
Οι αθλητές από τη Ρωσία, μεταδίδει το BBC, θα πρέπει να πληρούν πολύ αυστηρά κριτήρια για να συμμετάσχουν στην Ολυμπιάδα.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη υπάρχει ο αποκλεισμός των 68 αθλητών του στίβου, ενώ μετά από αυτή την εξέλιξη είναι πιθανό και άλλες Ομοσπονδίες να σκεφτούν σοβαρά να αποβάλουν τους Ρώσους αθλητές.
Η whistleblower Γιούλιγια Στεπάνοβα δεν θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς του Ρίο ως ανεξάρτητη αθλήτρια, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί λόγω των υπηρεσιών της στην καταπολέμηση του ντόπινγκ στη Ρωσία.
«Η εκτελεστική επιτροπή θα ήθελε να εκφράσει την εκτίμησή της για τη συμβολή της κ. Stepanova στην καταπολέμηση του ντόπινγκ και στην ακεραιότητα του αθλητισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΔΟΕ .
Η απόφαση ελήφθη μετά από εξέταση της έκθεσης  του Καναδού καθηγητή Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν που αποκάλυψε το σκάνδαλο, αλλά και του Προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρωσίας, Αλεξάντερ Ζούκοφ.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: