Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

«Ψαλίδι» 3 εκ. ευρώ στις λειτουργικές δαπάνες στη Βουλή για το 2017

Το σχέδιο Προϋπολογισμού της Βουλής προβλέπει σημαντική εξοικονόμηση από μισθώσεις των κτηρίων και περικοπές σε αναλώσιμα. Τέλος στους εργολάβους καθαρισμού καθαριότητας και πρόσληψη καθαριστριών από ευαίσθητες ομάδες.
Γενναίες περικοπές στις δαπάνες του κοινοβουλίου ύψους 3 εκ. ευρώ περιλαμβάνει στο σχέδιο Προϋπολογισμού της Βουλής για το 2017 χάρη στην επαναδιαπραγμάτευση μισθώσεων ακινήτων αλλά και την περικοπή δαπανών για αναλώσιμα που θα προέλθει από την επέκταση της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων.
Το σχέδιο Προϋπολογισμού της Βουλής που αναμένεται να συζητηθεί αύριο στην αρμόδια επιτροπή περιλαμβάνει μείωση 3 εκ. ευρώ στις ετήσιες δαπάνες του κοινοβουλίου. Το όφελος μάλιστα αναμένεται να φτάσει στα 7,5 εκ. ευρώ εάν προστεθούν σε αυτό και οι περικοπές 4,5 εκ. ευρώ που έχει επιτύχει η Βουλή στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016 χάρη στη μείωση της αποζημίωσης των βουλευτών, στην επαναδιαπραγμάτευση του leasing των βουλευτικών οχημάτων, στην αναπροσαρμογή μισθωμάτων και στη μίσθωση νέων χώρων.
Η περικοπή δαπανών που προβλέπει το σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2017 αφορά αποκλειστικά δαπάνες οι οποίες δεν σχετίζονται με την ποιότητα του κοινοβουλευτικού έργου και των υπηρεσιών της Βουλής των Ελλήνων. Σημαντικό μέρος των περικοπών επιτυγχάνεται αντίθετα χάρη στη μείωση των μισθώσεων έξι ακινήτων σύμφωνα και με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα στην κοινοβουλευτική διαφάνεια. Ειδικότερα, η Βουλή επέτυχε εξοικονόμηση 23.276 ευρώ το μήνα για τα επόμενα τέσσερα έτη μειώνοντας τα μισθωτήρια από 118.107 ευρώ το μήνα σε 94.830 ευρώ. Τα έξι ακίνητα βρίσκονται σε κτήρια στο κέντρο της Αθήνας (Σέκερη, Β. Σοφίας, Μέγαρο Αρβανίτη) πέριξ του κεντρικού Μεγάρου της Βουλής. Το σχέδιο Προϋπολογισμού περιλαμβάνει επίσης σημαντική περικοπή σε αναλώσιμα χάρη στην διεύρυνση της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων αλλά και στην παροχή ψηφιακής υπογραφής.
Κατάργηση των εργολάβων καθαριότητας
Οι μειώσεις των δαπανών επιτυγχάνονται, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η Βουλή κατάργησε το καθεστώς των εταιρειών καθαριότητας (εργολάβοι) και προσέλαβε καθαρίστριες ορισμένου χρόνου από τις δομές κακοποιημένων γυναικών καθώς και μακροχρόνια άνεργες. Δόθηκε, μάλιστα, έμφαση σε ομάδες που έχουν μεγάλη ανάγκη. Επίσης, οι δαπάνες μειώθηκαν παρά την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών (ΕΦΚΑ) ύψους 2,9 εκ. ευρώ.
Παράλληλα, συνεχίζονται τα έργα αναπαλαίωσης στα ιδιόκτητα κτήρια της Μπενακείου και της οδού Φιλελλήνων. Στόχος είναι να μεταστεγαστούν εκεί υπηρεσίες που βρίσκονται σήμερα σε ενοικιαζόμενα κτήρια ώστε να επέλθει νέα εξοικονόμηση δαπανών.

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: