Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Τζανακόπουλος: Τέταρτο μνημόνιο έχει η στρατηγική της ΝΔ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είδε θετικά τις χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε. Παραδέχθηκε ότι η συζήτηση αυτή θα διαρκέσει καιρό, επανέλαβε όμως το στόχο για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Επίθεση στη ΝΔ. Τι είπε για δημοσκοπήσεις, πρόωρες εκλογές. Εμβληματική η επίσκεψη Ομπάμα, δεν έχουν νόημα κινητοποιήσεις, υποστήριξε.
Την προσήλωση της κυβέρνησης στη στρατηγική "ολοκλήρωση αξιολόγησης- έναρξη συζήτησης για χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου- ποσοτική χαλάρωση στη συνέχεια" επανέλαβε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την πρώτο του briefing.
Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένει και το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εάν η νέα απόπειρα συγκρότησης ΕΣΡ στη Διάσκεψη των Προέδρων την Πέμπτη οδηγηθεί ξανά σε αδιέξοδο, η κυβέρνηση να καταθέσει το νόμο-γέφυρα για το καθεστώς προσωρινής αδειοδότησης των καναλιών, καθώς είπε ότι "Δε θα αποδεχθούμε την επιστροφή στο καθεστώς ασυδοσίας και ανομίας".
Ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup «μας δίνει ακόμα ένα λόγο να είμαστε αισιόδοξοι», προσθέτοντας πως «είναι πλέον κοινός τόπος ότι η ουσιαστική διευθέτηση του ζητήματος του χρέους αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωζώνη αλλά και για τη διεθνή κοινότητα».
«Το αποδεικνύει άλλωστε και η δέσμευση του ESM, που διά στόματος του επικεφαλής του, κ. Ρέγκλινγκ, ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει τα προτεινόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη», επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι «στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ, αποδεικνύοντας ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη για αποφάσεις, όπως άλλωστε ορίζουν οι κοινές μας δεσμεύσεις».
Εκτός του ότι Ρέγκλινγκ και Ντάισελμπλουμ μίλησαν -όπως είπε- για συγκεκριμένα μέτρα σε άμεσο χρονικό ορίζοντα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερμήνευσε αισιόδοξα τις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
"Ο Σόιμπλε χθες για πρώτη φορά αποδέχθηκε ότι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση στις 5 Δεκεμβρίου για βαρχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος", ανέφερε ο κ.Τζανακόπουλος.
Σημείωσε ωστόσο ότι η συζήτηση δε θα λήξει σε μία ημέρα, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και "να πάρουμε όσο περισσότερα μπορούμε στις 5 Δεκεμβρίου" και αυτό όπως συνέχισε να οδηγήσει τη χώρα στην ποσοτική χαλάρωση.
Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν θετικά νέα το επόμενο διάστημα.
Ερωτηθείς εάν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ σε πρόγραμμα με χρηματοδότηση και τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση με νέα μέτρα και νέα συμφωνία, ο κ.Τζανακόπουλος ανέφερε ότι στις 15 Ιουλίου η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία που θεωρεί ότι δεσμεύει και τους εταίρους. Πρόσθεσε ότι το ίδιο το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και αυτό να γίνει το ταχύτερο δυνατό και σημείωσε ότι νέα σχέση με οποιονδήποτε από τους εταίρους δεν προβλέπεται.
Κληθείς δε να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην διοικητή της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλου πως έρχεται τέταρτο μνημόνιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βρήκε την ευκαρία να εξαπολύσει μετωπική επίθεση στη ΝΔ:
"Τέταρτο μνημόνιο είναι η στρατηγική και ατζέντα της ΝΔ. Η ΝΔ θέλει να αποτύχει η δεύτερη αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος ώστε να βρει δικαιολογία για να επιβάλλει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας ως αντάλλαγμα για τη ρύθμιση χρέους. Αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ και της ηγεσίας της και δε θα επιτρέψουμε να συμβεί".
Επανέλαβε επίσης την κυβερνητική θέση για καμία υποχώρηση στα εργασιακά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η συζήτηση για το χρέος σήμερα διαφέρει και είναι πιο προωθημένη από ό,τι είχε λάβει η κυβέρνηση Σαμαρά. "Το 2012 υπήρξε μία υπόσχεση ασαφής για το χρέος, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει σαφής απόφαση του Εurogroup του Μαϊου, ένας οδικός χάρτης που καθορίζει τα βήματα συζήτησης για το χρεος. Ο Ρέγκλινγκ και ο Ντάισελμπλουμ μιλάνε για συγκεκριμένα μέτρα σε άμεσο χρονικό ορίζοντα. Η διαφορά είναι εμφανής", είπε.
Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση έχει plan B σε περίπτωση που η συζήτηση για το χρέος δεν προχωρήσει, ο κ.Τζανακόπουλος απάντησε απλώς: "Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε εάν υπάρξει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, που αυτη τη στιγμή δε φαίνεται στον ορίζοντα".
Εμβληματική η επίσκεψη Ομπάμα, δεν έχουν νόημα κινητοποιήσεις
Ο κ.Τζανακόπουλος χαρακτήρισε την επίσκεψη Ομπάμα εμβληματική και τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς κατά κινητοποιήσεων αν και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βρεθεί στην πρώτη γραμμη των διαδηλώσεων όταν την Αθήνα είχε επισκεφθεί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.
"Η επίσκεψη Ομπάμα γίνεται 17 χρόνια μετά την επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα. Τότε ήταν ένας πόλεμος και η συγκυρία ήταν διαφορετική. Αυτή τη στιγμή δε νομίζω ότι οι κινητοποιήσεις θα είναι το βασικό ζήτημα που θα απασχολήσει. Η επίσκεψη Ομπάμα είναι εξαιρετική και εμβληματική, σηματοδοτεί την αναγνώριση των προσπαθειών της σημερινής κυβέρνησης για τη ρύθμιση του χρέους και τη σταθεροποίηση της περιοχής".
"Θα κριθούμε στις εκλογές του 2019, όχι από τις δημοσκοπήσεις"
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε τα αρνητικά για το ΣΥΡΙΖΑ αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, σημειώνοντας ότι είναι συχνα αντιφατικά και παράδοξες. Τόνισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις έρευνες αλλά δε χαράσσει στρατηγική ούτε λαμβάνει αποφάσεις με βάση τις δημοσκοπήσεις, αλλά προχωρά το συγκεκριμένο σχέδιο της να κλείσει την αξιολόγηση, να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρεός, να μπει η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση, να υπάρξει κοινωνική προστασία, να συνεχιστεί η μάχη κατά της διαπλοκής.
"Το 2019 λαός θα κρίνει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και θα συγκρίνει με τα αποτελέσματα της καταστροφικής προηγούμενης πενταετίας" είπε και πρόσθεσε: "Οι δημοσκοπήσεις δεν ανεβάζουν ούτε ρίχνουν κυβερνήσεις, αλλά ο λαός. Οι δημοσκοπήσεις συχνά έχουν αντιφατικά και παράδοξα αποτελέσματα, εμείς συνεχίζουμε την πολιτική μας και θεωρούμε ότι αυτή η προσπάθεια για το χρέος σύντομα θα ευοδωθεί. Αυτή την πολιτική θα κρίνουν οι πολίτες στις εκλογές του 2019".

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: