Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Τσίπρας: 13η σύνταξη και αναστολή αύξησης ΦΠΑ στα νησιά με πρόσφυγες

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα από το πλεόνασμα του 2016. Ποιοι οι δικαιούχοι της 13ης σύνταξης που θα δοθεί αντισυμμετρικά στους χαμηλοσυνταξιούχους εν είδει έκτακτης ενίσχυσης αυτές τις γιορτές. "Η Ευρώπη χρωστά στους νησιώτες μας" τόνισε εξαγγέλλοντας αναστολή αύξησης ΦΠΑ στα νησιά Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου.
Τη διανομή του μεγαλύτερου μέρους του πλεονάσματος του 2016 στους χαμηλοσυνταξιούχους και μέτρα στήριξης των νησιών που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
"Εχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη μία παλαιότερη δέσμευση μας για 13η σύνταξη σε όσους το έχουν ανάγκη", είπε ο κ.Τσίπρας ανακοινώνοντας την άμεση διανομή εν όψει εορτών του ποσού των 617 εκ ευρώ σε ένα εκατομμύριο 600 χιλιάδες συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις κάτω των 850 ευρώ. Η διανομή θα γίνει αντισυμμετρικά από κάτω προς τα πάνω , δηλαδή οι δικαιούχοι των μικρότερων συντάξεων θα λάβουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση που για αρκετές χιλιάδες θα είναι πολλαπλάσια από τη σύνταξη τους, ενώ το κατώτατο ποσό ενίσχυσης που θα λάβει κανείς θα είναι 300 ευρώ.
Τη συμφωνία με τους εταίρους μας θα την τηρήσουμε, αλλά ταυτόχρονα θα υπεραπιστούμε την κοινωνική συνοχή και στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε μέτρα στήριξης των νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, είπε επίσης ο κ.Τσίπρας, ανακοινώνοντας την αναστολή για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά αυτά.
"Είμαστε υποχρεωμένοι από τη συμφωνία να εφαρμόσουμε την εξίσωση του ΦΠΑ και θα την εφαρμόσουμε, όχι όμως την ώρα που οι συμπολίτες μας στα νησιά σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης", τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε και στην απόφαση της Κομισιόν για "ξεπάγωμα" του Δουβλίνου, λέγοντας ότι αυτό συμβαίνει επειδή σταμάτησαν οι ροές προς την Ευρώπη και τονίζοντας ότι επομένως η Ευρώπη χρωστά χάρη στα ελληνικά νησιά και τους νησιώτες και πως η ελληνική πολιτεία θα τους στηρίξει.
Η αναστολή αφορά τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος Κως και τα νησιά της λεγόμενης άγονης γραμμής, τα οποία όπως είπε και ο Αλ. Τσίπρας, έχουν πληγεί ιδαίτερα λόγω των μεταναστευτικών ροών.
Το μέτρο το οποίο αναστέλλεται, αφορούσε στην εφαρμογή της τελευταίας, τρίτης φάσης αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στο πλαίσιο της μνημονιακής δέσμευσης, για την εξομοίωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Έτσι, στα συγκεκριμένα νησιά οι συντελεστής του ΦΠΑ θα παραμείνουν κατά 30% μικρότεροι από αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα και την κατανάλωση στις συγκεκριμένες περιοχές.
"Κρατάμε το βάρος της κρίσης στο προσφυγικό και ήρθε η ώρα να το αναγνωρίσει η Ευρώπη"
Ο πρωθυπουργός ενέταξε τα μέτρα αυτά στο πλαίσιο υλοποίησης των δεσμεύσεων της κυβέρνησης όσο η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα με πρώτο βήμα οπως υποστήριξε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας.
"Σε κάθε βήμα της Ελλάδας προς την κανονικότητα, στο μυαλό μας έχουμε πάντα την αποκατάσταση των αδικιών και τη στήριξη των αδύναμων. Αυτοί που σήκωσαν περισσότερο τα βάρη της κρίσης έχουν πρώτοι δικαίωμα στα οφέλη της ανάπτυξης", ανέφερε χαρακτηριστικά και θέλοντας να δώσει μία εικόνα προοπτικής, τόνισε: "Διανύουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός μαραθωνίου. Με πίστη στις δυνάμεις μας, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση όρθιοι και δυνατοί."
Υποσχέθηκε εξάλλου ότι όσο τα περιθώρια της οικονομίας θα διευρύνονται και η χώρα θα ανακάμπτει, θα είναι ευρύτερη και ουσιαστικότερη η κοινωνική αναδιανομή.
Ο κ.Τσίπρας απέδωσε μάλιστα τη δυνατότητα διανομής των 617 εκ ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους όχι μόνο στην υπεραπόδοση των εσόδων, αλλά και στο γεγονός ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος αναθεωρήθηκε με την τελευταία συμφωνία και έγινε ρεαλιστικός εν αντιθέσει με τους στόχους για τους οποίους είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση Σαμαρά, θέλοντας να υποστηρίξει πως τα μέτρα αυτά κατέστησαν δυνατά μόνο χάρη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
"Η συμφωνία περιελάμβανε εκτός από δύσκολες μεταρρυθμίσεις και τον επανακαθορισμό των δυσβάστακτων πρωτογενών πλεονασμάτων στα οποία ήταν δεσμευμένη η χώρα. Έτσι για το 2016 μειώθηκε από 4,5% που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση στο 0,5%. Στόχος ρεαλιστικός και όπως είναι γνωστό με την υπεραπόδοση των εσόδων υπερακαλύφθηκε στο διπλάσιο", σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην απόφαση του Eurogroup για το χρέος, αλλά και στην εκκρεμή διαπραγμάτευση.
"Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει με ψυχραιμία. Η Ελλάδα με τις θυσίες του ελληνικού λαού κρατάει το βάρος όλης της Ευρώπης και στο προσφυγικό και στην οικονομική κρίση. Και αυτό ήλθε η ώρα να το αναγνωρίσει εμπράκτως η Ευρώπη", είπε ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο κ.Τσίπρας. "Η απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας είναι σημαντική για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα μειώσουν το χρέος κατά 45 δισ ευρώ ή ποσοστό που αντιστοιχεί στο 22% του ΑΕΠ. Είναι ένα πρώτο, αλλά αποφασιστικό βήμα για την επιστροφή της χώρας στις αγορές και την έξοδο από την επιτροπεία" συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
"Κάναμε ένα βήμα αλλά συνεχίζουμε την προσπάθεια για ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις με τελικό στόχο την έξοδο από την κρίσηι, την πρόσβαση στις αγορές χρήματος και την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας".
Πριν καν καλά καλά τελειώσει η ανακοίνωση του πρωθυπουργού, είχαν ξεκίνησει ήδη τα εκλογικά σενάρια, τα οποία πάντως το Μαξίμου διαψεύδει μετα βδελυγμίας, αλλά και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Εν μέσω της συζήτησης του Προϋπολογισμού, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πλέον ως απερχόμενος και πανικόβλητος πρωθυπουργός. Φοβισμένος από την κοινωνική κατακραυγή προσπαθεί να κοροϊδέψει πάλι, αυτήν τη φορά τους συνταξιούχους", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία και προσθέτει:
"Μόνο που τώρα πια δεν τον πιστεύει κανείς. Αφού έκοψε το ΕΚΑΣ και επέβαλλε μεγαλύτερους φόρους, τώρα υπόσχεται ένα μικρό βοήθημα. Θα τους τα πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο από τους νέους φόρους και τη νέα μείωση των συντάξεων που συμφώνησε ήδη με τους πιστωτές».
Σεβόμαστε απόλυτα την ανάγκη αυτών που χρειάζονται τα κατά μέσο όρο 380 ευρώ  έστω και για μια φορά, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι "εμείς δεν θα πράξουμε ότι ο κ.Τσίπρας, που λοιδορούσε το κοινωνικό μέρισμα που με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ δόθηκε το 2014". Και προσθέτει:
"Οι πολίτες (και οι χαμηλοσυνταξιούχοι ), πλήρωσαν σε πρόσθετα μέτρα 7,2 δισ. ευρώ λόγω του μνημονίου Τσίπρα την διετία 2015/2016.
· Ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν το ΕΚΑΣ (οι μισοί το 2016 και οι άλλοι το 2017).
· Ότι το 2017 οι πολίτες (και οι χαμηλοσυνταξιούχοι) θα πληρώσουν 2,4 δισ. περισσότερα σε φόρους και οι συνταξιούχοι θα χάσουν ακόμη 750 εκατ. ευρώ περίπου.
· Ότι με τους χειρισμούς του κ Τσίπρα έρχονται μέτρα 4,5 δισ. ευρώ ακόμη.
Άρα οι ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ εφαρμόζουν απόλυτα την λαϊκή ρήση: Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι.
Μόνο που το άγριο κάψιμο του Λαού  μας δεν θα ξεχαστεί με τις προεκλογικού και φιλανθρωπικού τύπου παροχές. Ας είναι βέβαιοι για αυτό.
Όσο για την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά θυμίζουμε ότι την πρότεινε πριν ένα μήνα στην Χίο η Φώφη Γεννηματά και το επανέφεραν με ερώτηση τους προς τον υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις 29/11/2016.
Έστω και την τελευταία στιγμή μας άκουσαν».
Η επιτυχία της απεργίας ανάγκασε τον πρωθυπουργό να προβεί σε ένα διάγγελμα κοροϊδίας κατά το ΚΚΕ.
"Την ώρα που η κυβέρνηση ψηφίζει στη Βουλή έναν ακόμη προϋπολογισμό με νέους φόρους και περικοπές για το λαό κι ετοιμάζει νέο χτύπημα στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, ελέω δεύτερης αξιολόγησης και απόφασης Eurogroup, μόνο ως προκλητική κοροϊδία μπορούν να εκληφθούν τα κυβερνητικά διαγγέλματα που διανέμουν ψίχουλα, από τα ματωμένα πλεονάσματα, στους πιο εξαθλιωμένους, που η ίδια πολιτική τους δημιουργεί και πολλαπλασιάζει.
Ακόμη χειρότερα έχουν στόχο να πείσουν το λαό να ξεχάσει κάθε έννοια δικαιώματος και να συμβιβαστεί με τα ελάχιστα και τις εφάπαξ παροχές – ψίχουλα.
Την απάντηση στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του δώσανε σήμερα οι εργαζόμενοι με τις μαζικές κινητοποιήσεις τους, στο πλαίσιο της πανελλαδικής, πανεργατικής απεργίας, η μεγάλη επιτυχία της οποίας ανάγκασε τον πρωθυπουργό να καταφύγει σε αυτό το νυχτερινό διάγγελμα" αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.
"Με το ένα χέρι μοιράζει, λίγους από τους νέους φόρους που βάζει", σχολίασε το Ποτάμι, υποστηρίζοντας: "Λίγο πριν η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίσει ένα νέο πακέτο εισπρακτικών μέτρων ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος σε συνταξιούχους. Θα είχε αξία αν τα λεφτά αυτά προερχόντουσαν από τη μείωση της κρατικής σπατάλης και του κομματικού κράτους. Έτσι θα μπορούσαν να έχουν και μόνιμο χαρακτήρα."
Όσο για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, είναι κάτι που επιβαλλόταν να γίνει όπως επιμόνως ζητούσε όλη αυτή την περίοδο το Ποτάμι.
Η Ένωση Κεντρώων με ανακοίνωση της ζητά οικουμενική ή εκλογές: "Ο κ. Τσίπρας, αφού επί διετία, όπως άλλωστε ο Γ. Παπανδρέου και ο Α. Σαμαράς, ξεζούμισε τον απλό κόσμο, εμφανίστηκε τώρα να μοιράζει το περίσσευμα της λιτότητας. Πρόκειται προφανώς για το κύκνειο άσμα του καταρρέοντος που προσπαθεί να σώσει την υστεροφημία του. Για εμάς, στην Ένωση Κεντρώων, μπροστά είναι  οικουμενική ή εκλογές. Ουδέν έτερον."

Βίκυ Σαμαρά
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: