Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Η ανθρωπότητα το 2050

Το 2050 η πραγματικότητα και η καθημερινότητα της ανθρωπότητας θα είναι πολύ διαφορετικές: οι άνθρωποι θα έχουν πιθανώς εξελιχθεί σε «επαυξημένες» οντότητες, ενσωματώνοντας τεχνολογικά ενθέματα, που θα τους δίνουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από αυτές που έχει ορίσει η φύση. Οι μηχανές θα είναι ίσως σε θέση να αναλαμβάνουν πρωτοβουλία, σαν να ήταν έλλογα όντα, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει κάνει άλματα.
Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν χάσει τη δουλειά τους από τα ρομπότ, είτε αυτοί είναι ανειδίκευτοι εργάτες είτε γιατροί, ενώ οι επιχειρήσεις με τη μορφή που τις γνωρίζουμε σήμερα πιθανώς θα εκλείψουν.
Η αυτοαπασχόληση εκτιμάται ότι θα αποτελέσει την επαγγελματική διέξοδο για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ο δε θάνατος θα έρχεται πολύ αργότερα…
Η έλευση των ρομπότ προβλέπεται να φέρει ραγδαίες αλλαγές στην αγορά εργασίας, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, με τους ρυθμούς να επιταχύνονται σημαντικά μετά το 2025-2030, όταν τεράστια, προς το παρόν αδρανή κεφάλαια, της τάξης των 7-10 τρισ. δολαρίων, εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να «πέφτουν» στην παγκόσμια αγορά, χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.
Τα παραπάνω προκύπτουν από όσα ανέφερε, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, CEO του ελληνικού κόμβου του «The Millenium Project», το οποίο ξεκίνησε το 2002 ως πρωτοβουλία του ΟΗΕ, με στόχο να ανοίξει τη συζήτηση για το μέλλον της ανθρωπότητας. Αυτή τη στιγμή είναι ανεξάρτητος συμβουλευτικός φορέας με έδρα την Ουάσιγκτον και κόμβους σε 60 χώρες ανά τον πλανήτη.
Το παγκόσμιο δίκτυο του Millenium Project, με τη συμμετοχή του Ελληνικού Κόμβου, πραγματοποίησε έρευνα για τον "Κόσμο το 2050" και κατέληξε σε τρία πιθανά σενάρια, που περιγράφουν πτυχές από τρεις εξίσου πιθανές εκδοχές του μέλλοντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: