Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

ΔΝΤ: Φταίει το Βερολίνο για τη λιτότητα

“Δεν επιθυμούμε πρόσθετα μέτρα λιτότητας για τον ελληνικό λαό” ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράϊς, διευκρινίζοντας ότι αυτά προκύπτουν από τις απαιτήσεις για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Blame game από ΔΝΤ το οποίο επιμένει στις δικές του προβλέψεις για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ δείχνοντας το Βερολίνο για την συνέχιση της σκληρής λιτότητας που θα επιβληθεί εκ των πραγμάτων στην Ελλάδα για την ένταξή του στο πρόγραμμα.
"Πρωτογενές πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό 3,5% του ΑΕΠ θα επιφέρει πρόσθετα μέτρα λιτότητας για τον ελληνικό λαό, κάτι που δεν επιθυμούμε" απάντησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράϊς απαντώντας πριν λίγη ώρα σε σχετική ερώτηση Έλληνα ανταποκριτή στην Ουάσιγκτον σχετικά με την απόφαση του Εurogroup να διατηρήσει το μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν απέφυγε να αφήσει ανοιχτό το- απίθανο- ενδεχόμενο να έχουμε νέα αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων επικαλούμενος τις συζητήσεις που συνεχίζονται μεταξύ των θεσμών με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης λέγοντας «ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις προκειμένου να αποφασιστούν όλα αυτά που απαιτούνται προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα».
Νωρίτερα, ο Τζ. Ράις επανέλαβε ότι το τρέχον πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τον ESM, και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό, οδηγούν σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. «Τον στόχο αυτό στηρίζει και το ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ καταλήξουν σε ένα υψηλότερο και πιο φιλόδοξο στόχο, τότε το ΔΝΤ θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα και αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των πλέον φιλόδοξων στόχων. Με τον τρόπο αυτό υπενθύμισε και την βούληση των Ευρωπαίων ( κυρίως της Γερμανίας) να έχουν το Ταμείο εντός του ελληνικού προγράμματος και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. Με τη δύναμη λοιπόν που δίνει η ανάγκη να συνυπογράψει την τεχνική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση επιμένει να επιβάλλει τους όρους του.
Μέχρι, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι να δεχθούν τους όρους του, το ΔΝΤ παίζει καθυστέρηση. Δηλώνει δια του εκπροσώπου του ότι δεν υπάρχει καμία χρονική δέσμευση για την ένταξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ δεν επιβεβαιώνει την επάνοδο της κ. Βελκουλέσκου και της ομάδας της στην Αθήνα για απευθείας συνομιλίες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως έχουν πει οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας
Στο μεταξύ, καθυστέρηση
Μάλιστα όταν ρωτήθηκε νωρίτερα ο Τζέρι Ράις απέφυγε να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο που αυτή θα δοθεί στη δημοσιότητα, καθώς όπως ανέφερε η Έκθεση θα συνταχθεί με τις παραδοχές για την ανάπτυξη και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιδώσει στο ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπάρχει διαφωνία στους κόλπους του Ταμείου μεταξύ της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ και του επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν για το ελληνικό ζήτημα. Όπως υπογράμμισε, το ΔΝΤ σε όλες τις διαπραγματεύσεις εμφανίζεται "με μία φωνή", επαναλαμβάνοντας ότι το Ταμείο θεωρεί ως μόνο ρεαλιστικό στόχο το 1,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Προς αδιέξοδο
Από την άλλη πλευρά μιλώντας το μεσημέρι στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος επαναλάμβανε ότι η Ελληνικής Κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να νομοθετήσει νέα μέτρα για μετά το 2018. Μάλιστα δήλωσε αισιόδοξος ότι η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται στα μέσα της και πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Πάντως μια στάση αναμονής τους ΔΝΤ για κάποιους μήνες θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την Γερμανία η οποία θα είναι πολύ δύσκολο να εγκρίνει την επόμενη δόση του δανείου.
Την επανάσταση στο Κυβερνητικό συνδυασμό της κ. Μέρκελ από μέλη του δικού της κόμματος αναφέρει η γερμανική Bild τονίζοντας μάλιστα ότι κάποιοι ζητούν εδώ και τώρα την αποχώρηση της Γερμανίας από το ελληνικό πρόγραμμα. Όση δόση υπερβολής και να εμπεριέχουν τέτοια δημοσιεύματα δεν είναι άσχετα με την σκληρή δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει νέα μέτρα που είναι απαραίτητα ή να ξανασκεφτεί την θέση της στην Ευρωζώνη.

Τάσος Δασόπουλος 

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: