Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Οι Έλληνες πρωταθλητές στην πίστη στον Θεό και στην ανωτερότητα του πολιτισμού τους

Το 89% των Ελλήνων πιστεύουν πως ο πολιτισμός τους είναι ανώτερος έναντι των υπολοίπων Ευρωπαίων. Κάτι που μας φέρνει στην κορυφή της σχετικής λίστας με τους Βαλκάνιους γενικά να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, όπως προκύπτει από τα ευρήματα μεγάλη έρευνα του αμερικάνικου ερευνητικού κέντρου Pew.
Μάλιστα μετά την Ελλάδα είναι η Γεωργία και η Αρμενία με 85 και 84%, ενώ ακολουθούν η Βουλγαρία (69%), η Βοσνία (69%), η Ρουμανία (66%) και η Σερβία (65%). Στο 69% είναι και οι Ρώσοι. Το 74% των Ελλήνων άλλωστε θεωρεί πολύ, ή σχετικά πολύ, σημαντικό το γεγονός ότι έχει γεννηθεί στην Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη έρευνα, η οποία διενεργήθηκε την περίοδο 2015-2017 μεταξύ 56.000 ενηλίκων σε 34 κράτη της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και δημοσιοποιήθηκε αναλυτικά χθες, περιέχει και άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα. Ειδικότερα, σε ο,τι αφορά την αντίθεση στους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, το 51% των Ελλήνων δηλώνει κατά, στις εξεταζόμενες ηλικίες 18-34. Αρμένιοι και Γεωργιανοί φτάνουν σε 95 και 94% στο "όχι", ενώ ακολουθούν Μολδαβοί, Ρώσοι, Ουκρανοί, Βόσνιοι και Σέρβοι.
Στην ερώτηση "δέχεστε Μουσουλμάνους σαν μέλη της οικογένειάς σας;", μόλις το 31% των Ελλήνων απαντά θετικά. Στην κορυφή της αποδοχής είναι οι Νορβηγοί με 82%, οι Σουηδοί με 80 και οι Δανοί στο 81%, ενώ οι Ισπανοί βρίσκονται στο 74%, Πορτογαλία στο 70% και Γαλλία στο 66%. Χαμηλά στον δείκτη αποδοχής είναι και πάλι Γεωργιανοί και Αρμένιοι καθώς και Ρώσοι, Ουκρανοί, Πολωνοί και οι χώρες του Βίσεγκραντ. Εντύπωση προκαλεί πως μόλις το 12% των Τσέχων λέει "ναι" στην ένταξη Μουσουλμάνων στις οικογένειές τους ενώ σε αντίστοιχα ποσοστά κινούνται και οι χώρες της Βαλτικής.
Πιο θετικοί εμφανίζονται απέναντι στους Εβραίους.
Συγκεκριμένα, το 96% των Ολλανδών μπορούν να φανταστούν Εβραίους ως μέλη της οικογένειάς τους ενώ οι Γερμανοί βρίσκονται στο 69%. Στο 37% βρίσκεται η Βοσνία όντας και το χαμηλότερο σχετικό ποσοστό.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ζήτημα του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας. Το 62% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ, καθώς μόλις το 34% θεωρεί ότι το κράτος θα πρέπει να στηρίζει με θέρμη τις θρησκευτικές αξίες και πεποιθήσεις. Τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ του διαχωρισμού καταγράφονται σε Σουηδία και Φινλανδία με 80% και 77%. Διχασμένοι εμφανίζονται οι Ρώσοι, οι Λευκορώσοι και οι Βούλγαροι με 50%.
Σε ο,τι αφορά τις "μεταφυσικές πεποιθήσεις" το 59% των Ελλήνων πιστεύει στη μοίρα, το 66% στο κακό μάτι, κάτι που είναι και αριθμός ρεκόρ για την Ευρώπη και το 20% στη μετενσάρκωση. Οι Έλληνες είναι ακόμη πρώτοι στην απάντηση σχετικά με την ύπαρξη του Θεού, απαντώντας "Ναι" σε ποσοστό 92% με τους δεύτερους Ρώσους να βρίσκονται σε απόσταση (75%). Συνολικά και σχετικά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, μόλις το 6% του πληθυσμού δηλώνει άθεο. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, το 55% θεωρεί ότι η θρησκεία διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή, το 38% ότι επισκέπτεται την εκκλησία τουλάχιστον μία φορά τον μήνα και το 29% ότι προσεύχεται καθημερινά.
Επίσης οι Έλληνες σε ποσοστό 74% πιστεύουν ότι η καταγωγή και η εθνική ταυτότητα ταυτίζονται ενώ το 52% δηλώνει ότι θα ήθελε να απαγορευτεί η έκτρωση. Στη Δυτική Ευρώπη πάντως, ακόμη και στις πιο "σκληρές" καθολικές χώρες, έξι στους δέκα δηλώνουν ότι η άμβλωση θα πρέπει να είναι νόμιμη σε όλες τις περιπτώσεις ή σχεδόν σε όλες.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: