Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Και μνημεία της UNESCO στη λίστα του Υπερταμείου

«O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει για μία ακόμη φορά ότι τα μνημεία προστατεύονται από το Σύνταγμα και αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής». Αυτό είπαν, μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν πριν λίγες ώρες τα μέλη του ΣΕΑ και δεσμεύτηκαν ότι δεν θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να επιλυθεί το θέμα.
Κατήγγειλαν την επιχειρούμενη εκχώρηση της διαχείρισης (κομβικό σημείο στην υπόθεση) όλων των μνημείων, αρχαίων και νεώτερων, τα οποία περιλαμβάνονται στην υπ΄ αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 «Μεταβίβαση, κατ' άρθρα 196 παρ. 6 και 209 του Ν. 4389/2016, ακινήτων στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.)», σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 86/18.06.2018 Απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΦΕΚ 2320/ 19-6-2018/ Τεύχος Β΄).
Και έδωσαν στη δημοσιότητα 587 ΚΑΕΚ που κατάφεραν να ταυτοποιήσουν από τα 2.330 ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Είναι ανατριχιαστικό να βρίσκονται εκεί από τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, της Κνωσού, τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, ολόκληρη η Σπιναλόγκα μέχρι τον προϊστορικό οικισμό στο Ακρωτήρι Θήρας.
Στα Χανιά δεν έχει μείνει και τίποτα εκτός λίστας αφού διαβάζουμε: Αρχαιολογικός Χώρος παλιάς πόλης Χανίων, Φρούριο Σούδας Ιτζεδίν, Φρούριο Φιρκά, Μουσουλμανικό λουτρό, Τμήμα Νότιας Βυζαντινής Οχύρωσης, Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, Ενετικός Ναός Αγίου Φραγκίσκου, κ.α. Στη λίστα του Υπερταμείου βρίσκονται πλήθος μνημείων της Θεσσαλονίκης ακόμα και κηρυγμένα μνημεία της UNESCO όπως: Ροτόντα, Επταπύργιο, Γαλεριανό ανάκτορο, Παναγία Αχειροποίητος, βασιλικοί τάφοι των Αιγών και μαζί με αυτά ολόκληρο το Δάσος του Σέιχ Σου.
«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για δύο θέματα: Εξαίρεση των 2.329 ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος νέα Υπουργική Απόφαση (προσφάτως είπαν και με νέα συνεδρίαση του ΚΥΤΣΟΙΠ) και θεσμική θωράκιση για να μην ξαναβρεθεί κανένα μνημείο ή κτίριο πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα διαφιλονικούμενα» είπε η Τούλα Μαρκέτου, πρόεδρος του ΣΕΑ.
Ο Θέμης Βάκουλης, γραμματέας, τόνισε το εξής: «Η κυριότητα των αρχαίων μνημείων, με βάση το Σύνταγμα και τον αρχαιολογικό νόμο, δεν μπορεί να ανήκει σε κανέναν άλλον παρά μόνο στο δημόσιο. Αυτό το γνωρίζουμε καλά και εμείς και το ΥΠΟΙΚ και το Υπερταμείο. Το ήξεραν εξαρχής ότι δεν θα πάρουν ποτέ την κυριότητα της Κνωσού. Τι είναι αυτό που επιδιώκουν; Είναι αυτό που αποσιωπούν συνειδητά: το θέμα της Διαχείρησης. Γι αυτό ήθελαν τα μνημεία να περιλαμβάνονται στην μεταβίβαση και να εξαιρεθούν μετά: για να διεκδικήσουν τη διαχείρηση.
»Το Υπερταμείο ενδιαφέρεται για τα ΕΣΟΔΑ από τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία. Και ξέρουν πολύ καλά ότι ο ίδιος νόμος 4389/16, σε άλλο άρθρο, λέει ότι «5.H ΕΤΑΔ εξακολουθεί να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση» (άρθρο 195 παρ. 5). Δηλαδή να έρθουν και να ζητήσουν τα εισιτήρια της Κνωσού, τις εκδηλώσεις που θα γίνονται στην Ροτόντα, το αν θα ενοικιάζονται χώροι στα ενετικά τείχη του Ηρακλείου και πάει λέγοντας. Άρα αυτό που ζητάμε εμείς είναι να διασφαλιστεί η εξαίρεση από τη μεταβίβαση της κυριότητας, της νομής και της διαχείρισης τόσο των 2.329 μνημείων, όσο και όσων μνημείων περιλαμβάνονται στα 72.000 ακίνητα που έχουν περάσει στην ΕΤΑΔ από το 2016, και η θεσμική κατοχύρωση όλων των ακινήτων του ΥΠΠΟΑ από δω και πέρα».
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων από κοινού με τον Δήμαρχο Πατρέων Κωνσταντίνο Πελετίδη και την Δήμαρχο Σπάρτης Ευάγγελο Βαλιώτη έχουν καταθέσει αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η υπόθεση επρόκειτο να δικαστεί την επόμενη Τρίτη 22 Ιανουαρίου.
Όπως όλα δείχνουν, όμως, θα πάρει αναβολή αφού το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα αποστείλει το σκεπτικό του στο ΣτΕ κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο προκειμένου να εκδικαστεί η υπόθεση. Η αναβολή που θα δοθεί αναμένεται να είναι δύο μηνών.
Παράλληλα, αναμένεται από μέρα σε μέρα η υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, που θα εξαιρεί τα μνημεία από τη λίστα των 10.119 ακινήτων. Στη συνέχεια το υπουργείο Πολιτισμού θα καταθέσει ρύθμιση «η οποία θα εξασφαλίζει στο διηνεκές την πολιτιστική κληρονομιά από προσπάθειες ιδιωτικοποίησης όπως εκείνη της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου τα έτη 2013-2014 που μεταβίβασε για εκποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ τα ακίνητα του υπουργείου Πολιτισμού στην Πλάκα» όπως είπε πριν δύο ημέρες ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής.
 
Συντάκτης: Βασιλική Τζεβελέκου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: