Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Η υγεία και τα υπαίθρια γυμναστήρια

Τα υπαίθρια γυμναστήρια, μας πληροφορεί ο συνεπής και αδάμαστος οικολόγος Στέφανος Σταμέλλος, που ζει στη Λαμία, είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται πολύ στις ευρωπαϊκές πόλεις, το δε κόστος εγκατάστασής τους είναι μικρό. Προσφέρονται για όλες τις ηλικίες και μπορούν να τα χρησιμοποιούν όσοι δεν έχουν την ευχέρεια να πληρώνουν στα γυμναστήρια, απολαμβάνοντας την άσκηση στα όργανα.
Τα γυμναστήρια αποτελούνται από όργανα παρεμφερή αυτών που βρίσκει κανείς σε ένα συμβατικό γυμναστήριο, η δε χρήση τους είναι απολύτως ασφαλής για όσους είναι πάνω από δεκαπέντε χρονώ, άσε που δεν είναι απαραίτητη η παρουσία ή εποπτεία κάποιου γυμναστή - τέλος, τα όργανα φέρουν λεπτομερείς οδηγίες χρήσης καθώς και αναφορές σχετικά με τους γυμναζόμενους μυς.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στον αθλούμενο ένα τέτοιο γυμναστήριο; Ιδού, μεταξύ άλλων: η αίσθηση ελευθερίας, αφού δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να γυμνάζεται μέσα στην ίδια τη φύση· η ανοιχτή πρόσβαση σε αυτά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας· το γεγονός πως είναι δωρεάν προς όλους. Η άσκηση που επιτυγχάνεται είναι περισσότερο αερόβια, συντελεί δε στη διατήρηση της φόρμας και λιγότερο στη μυϊκή ενδυνάμωση.
Κατά τον συγγραφέα, άνετα θα μπορούσαν στη Λαμία να εγκατασταθούν τουλάχιστον τέσσερα τέτοια γυμναστήρια, με μόνο κόστος την αγορά των οργάνων, δηλαδή με ελάχιστο κόστος.
Τι τον ώθησε να καταθέσει την πρότασή του στον δήμο; Η αγωνία του για τη δημόσια υγεία και την πρόληψη. Εξηγείται: «Κοινή είναι η διαπίστωση πως η κρίση, πέραν των άλλων, επηρεάζει άμεσα την υγεία των πολιτών...Οι δυσβάστακτες οικονομικές υποχρεώσεις για τους ασθενείς και η κατάσταση της δημόσιας υγείας στη χώρα μας υποχρεώνει να αναζητούμε λύσεις και να συζητούμε για την πρόληψη με στόχο τη μείωση των συνεπειών. Η δε πρόληψη, σε συνδυασμό με την πρωτοβάθμια φροντίδα και την έγκαιρη διάγνωση, μπορεί να πετύχει πολύ καλά αποτελέσματα για το επίπεδο υγείας των κατοίκων, κυρίως των πολιτών».
Ποιος είναι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης και πώς μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά; «Τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν την αυτοδιοικητική μέριμνα για την προαγωγή και την πρόληψη υγείας είναι το πράσινο στις πόλεις και τα πάρκα, η καθαρή ατμόσφαιρα, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, η ηχορύπανση, η ψυχαγωγία και η αναψυχή, η άσκηση, η άθληση και ο μαζικός αθλητισμός. Ο ίδιος όμως ο “δημοτικός αθλητισμός” τα τελευταία χρόνια γίνεται θύμα όλο και περισσότερο της φιλελεύθερης επικρατούσας αντίληψης, στη λογική πως η ιδιωτική πρωτοβουλία θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των δημοτών δημιουργώντας όλο και περισσότερες αθλητικές “επιχειρήσεις”· αθλητικές επιχειρήσεις κρατικοδίαιτες και δημοτικοδίαιτες, δεξαμενές ψήφων των δημοτικών αρχών».
Έχει σημασία ότι την πρότασή του αυτή ο κ. Σταμέλλος την έχει δημοσιεύσει από τον Σεπτέμβριο του 2016 χωρίς βεβαίως να βρει ανταπόκριση.
Την επαναφέρει σήμερα μπας και ευαισθητοποιηθούν οι νέοι δημοτικοί άρχοντες, διότι, όντως, είναι μια πρόταση ουσίας προς όφελος της υγείας των δημοτών και της πρόληψης. Και βεβαίως απευθύνεται σε όλους τους ανά την επικράτεια επίδοξους δημοτικούς άρχοντες και αρχόντισσες. Διαβάζω, όμως, και μπράβο, ότι σε αρκετούς δήμους της χώρας εφαρμόζεται αυτή η πρακτική των υπαίθριων γυμναστηρίων.
Γιώργος Σταματόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: