Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Τι χρειάζεται για την σωστή αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας τάσης

Πλήρης αναλγησία, το ταχύτερο δυνατό και στη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση είναι τα τρία "συστατικά" της σωστής αντιμετώπισης της κεφαλαλγίας τάσης, τόνισε ο ο νευρολόγος- ειδικός τις κεφαλαλγίες και μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, Μανώλης Δερμιτζάκης, στη διάρκεια εκπαιδευτικού σεμιναρίου, που διοργάνωσε ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών (ΣΥΦΑ) Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, η ιβουπροφαίνη 400 mg συνιστάται ως θεραπεία πρώτης επιλογής για την κεφαλαλγία τάσης. Ο κ. Δερμιτζάκης επεσήμανε ότι η ιβουπροφαίνη σε μαλακές κάψουλες ξεκινά να απελευθερώνεται σε μόλις 60 δευτερόλεπτα, αρχίζει να απορροφάται σε επτά λεπτά, ενώ σε 19΄ έχουν επιτευχθεί ικανά επίπεδα στο πλάσμα.
Επιπρόσθετα, η καλύτερη απορρόφηση οδηγεί σε καλύτερη αποτελεσματικότητα και σε μικρότερη χορήγηση φαρμάκου. Διευκρίνισε τέλος ότι η ιβουπροφαίνη έχει πολύ καλό προφίλ ασφάλειας, καθώς σε 40 μελέτες με συνολικά 4.867 ασθενείς, οι οποίοι έλαβαν δόση ιβουπροφαίνης 400 mg, δεν υπήρχε στατιστικώς σημαντική διαφορά μεταξύ της ιβουπροφαίνης και του εικονικού φαρμάκου (placebo).
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργάνωσε ο ΣΥΦΑ είχε ως βασικά θέματα τη αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας τάσης από τον φαρμακοποιό, καθώς και την απόκτηση και διατήρηση ευχαριστημένων και πιστών πελατών. Ο ψυχολόγος - σύμβουλος ανάπτυξης ανθρώπινων πόρων, Νικόλαος Τράντος, ανέφερε ότι ο Έλληνας είναι «δύσκολος» πελάτης και παρουσίασε παραδείγματα για τον σωστό τρόπο επικοινωνίας μαζί του. Τόνισε ότι το φαρμακείο πρέπει να έχει ασθενοκεντρική προσέγγιση και να εστιάσει στον ίδιο τον καταναλωτή και στις ανάγκες του με ταυτόχρονη ενδυνάμωση των ανθρώπων του, για να αποκτήσει χαρούμενους και πιστούς πελάτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: