Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Ανισότητες και στην απώλεια μισθών για τους Έλληνες

Οι Έλληνες εργαζόμενοι υπέστησαν τη δεύτερη υψηλότερη μείωση το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με το Δελτίο Εργασιακών και Κοινωνικών Εξελίξεων της Ε.Ε. Χειρότερο το πλήγμα για τους χαμηλόμισθους, προδιαγεγραμμένη η επιδείνωση όταν ενσωματωθούν και τα στοιχεία μέχρι το τέλος του έτους.
Η Ελλάδα είχε τη δεύτερη υψηλότερη απώλεια εισοδήματος από την εργασία στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020 (περίπου 8%) μετά την Κροατία, σύμφωνα με το Δελτίο Εργασιακών και Κοινωνικών Εξελίξεων του Δεκεμβρίου που δημοσιοποίησαν χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο αρμόδιος επίτροπος Νίκολα Σμιτ.
Οπως επισημαίνεται στο δελτίο, η πανδημία ανέκοψε μια σχετικά ανοδική τάση του εισοδήματος από την εργασία που είχε καταγραφεί πέρσι σχεδόν σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. Κι αυτό παρότι το ακαθάριστο εισόδημα των νοικοκυριών το 2019 ήταν χαμηλότερο από αυτό του 2009 σε πέντε κράτη-μέλη (και η Ελλάδα ήταν προφανώς ανάμεσά τους).
Ανακεφαλαιώνοντας σχετικά με τα μέτρα που πήραν τα κράτη-μέλη στη διάρκεια της πανδημίας και των λοκντάουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η στήριξη επικεντρώθηκε στην αναπλήρωση εισοδήματος για τους εργαζομένους μέσω συστημάτων βραχυπρόθεσμης εργασίας και την επέκταση αυτών των μέτρων σε ομάδες απασχόλησης που είχαν προηγουμένως αποκλειστεί. Ωστόσο, οι εισοδηματικές ενισχύσεις δεν αναπλήρωσαν τους πλήρεις μισθούς, ενώ οι έκτακτοι, οι εποχικοί και οι άτυποι εργαζόμενοι έμειναν στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. εντελώς ακάλυπτοι.
Η ανάλυση της Κομισιόν υπογραμμίζει ακόμη τα εξής:
● Οι απώλειες εισοδήματος από την εργασία είναι εξαιρετικά άνισες ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. και κυμαίνονται από περίπου 10% για την Κροατία και 8% για την Ελλάδα, μέχρι 2% και λιγότερο για την Ουγγαρία και τη Λιθουανία και έναντι μέσου όρου 5% στην Ε.Ε. των 27.
● Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται και ανάμεσα στις εισοδηματικές κατηγορίες εργαζομένων, με τις απώλειες εισοδήματος κατά την πανδημία και τα λοκντάουν να είναι διπλάσιες στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους σε σχέση με τους υψηλόμισθους. Στην Ελλάδα, η απώλεια εισοδήματος ξεπερνά το 12% (πάντα σε σύγκριση με τα εισοδήματα του 2019) για τους χαμηλόμισθους έναντι μείωσης περίπου 6,5% για τους εργαζόμενους μεσαίου και υψηλού εισοδήματος. Η μεγαλύτερη ψαλίδα μεταξύ υψηλόμισθων και χαμηλόμισθων εργαζομένων σε απώλεια εισοδήματος παρατηρήθηκε στην Πορτογαλία, την Ισπανία και το Λουξεμβούργο.
● Η εξαίρεση από τις υποχρεωτικές αναστολές λειτουργίας κλάδων που κρίνονται απαραίτητοι (βιομηχανία τροφίμων, σούπερ μάρκετ) και η τηλεργασία ήταν οι βασικοί παράγοντες που βοήθησαν στη διατήρηση της απασχόλησης. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα που βασίζονται στην εντατική επαφή και στις απευθείας συναλλαγές με πελάτες σπάνια μπορούν να στραφούν σε τηλεργασία και επομένως είναι πιο ευαίσθητοι σε απώλειες εισοδήματος.
● Η βασική αιτία της απώλειας εισοδήματος από την απασχόληση το δεύτερο τρίμηνο του 2020 (5% στην Ε.Ε.) ήταν η απουσία από την εργασία. Κατά το δελτίο της Κομισιόν, την περίοδο του πρώτου μεγάλου λοκντάουν 19,3 εκατομμύρια άτομα στην Ε.Ε., το 10,3% του απασχολούμενου πληθυσμού, απουσίαζαν από την εργασία λόγω προσωρινής αναστολής ή απόλυσης, ή ακόμη και λόγω χρήσης συμβάσεων μηδενικών ωρών απασχόλησης.
● Τα κράτη-μέλη που ένα σημαντικό μέρος της οικονομικής δραστηριότητάς τους εξαρτάται από τομείς που συνδέονται με τον τουρισμό έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες εισοδήματος από την απασχόληση. Εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία-εστίαση και στις τέχνες-ψυχαγωγία υπέστησαν απώλειες εισοδήματος 20% και 14% αντίστοιχα κατά μέσο όρο στην Ε.Ε.
Είναι προφανές ότι η εικόνα που καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο όταν ενσωματωθούν τα στοιχεία του δεύτερου εξαμήνου, καθώς τα λοκντάουν απλώθηκαν μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς ωστόσο να έχει αλλάξει κάτι στο εύρος αναπλήρωσης των μισθών από τα μέτρα που προώθησαν οι κυβερνήσεις.

Γιάννης Κιμπουρόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: