Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση για την έναρξη των εμβολιασμών

Τις τελευταίες ώρες μία-μία οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου παραλαμβάνουν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου των εταιρειών Pfizer και BioNTech, ώστε να ξεκινήσει η μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού σε όλη την Ευρώπη.
Οι χώρες της Ευρώπης και ολόκληρος ο πλανήτης έχουν επενδύσει πολλά στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, ώστε να απελευθερωθεί από την πανδημία και να μπορέσει να λειτουργήσει με ομαλότητα η διεθνής οικονομία και να επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση η κοινωνική ζωή.
Άλλωστε, όπως είπε και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, «κατά τη διάρκεια αυτής της τρομερής χρονιάς, είδαμε να γίνονται θυσίες από τόσους πολλούς ανθρώπους για να προστατευθεί και να διατηρηθεί η ζωή. Δεν πρέπει να πάνε χαμένες αυτές οι θυσίες».
«Τα εμβόλια προσφέρουν τη λύση για να βγούμε τελικά από αυτή την τραγωδία. Αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος», πρόσθεσε.
Ας ρίξουμε μια ματιά πώς εξελίσσεται η διαδικασία στην Ευρώπη, όπου έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 25 εκατ, κρούσματα και περισσότεροι από 540.000 θάνατοι, ενώ στην Ελλάδα έφτασε μέσω Προμαχώνα η πρώτη παρτίδα 9.750 δόσεων εμβολίων και οι πρώτοι εμβολιασμοί ξεκινούν αύριο. Να θυμίσουμε ότι στις αρχές του χρόνου αναμένεται να εγκριθεί το εμβόλιο της Moderna και λίγο αργότερα της AstraZeneca.
  • Η Γαλλία παρέλαβε σήμερα τις πρώτες δόσεις της και τις αποθήκευσε στο κεντρικό φαρμακείο των Νοσοκομείων του Παρισιού (Hôpitaux de Paris), σε προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο εμβολιασμός ξεκινά αύριο σε δύο μονάδες για ηλικιωμένους, στο Σεβράν (βόρεια του Παρισιού) και στη Ντιζόν (ανατολικά). Στη Γαλλία, πάνω από 62.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.
  • Η πρώτη παρτίδα 9.750 εμβολίων που προορίζεται για τους Ιταλούς γιατρούς, νοσοκόμους και ηλικιωμένους έφτασε σήμερα το μεσημέρι στο νοσοκομείο λοιμωδών νόσων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της Ρώμης. Μια νοσοκόμα 28 ετών, η πρώτη που θα εμβολιαστεί, αύριο. Αμέσως ξεκίνησε η μεταφορά σε ειδικά εξοπλισμένα κέντρα των είκοσι περιφερειών της χώρας. Η διαδικασία θα πραγματοποηθεί με τη βοήθεια πέντε στρατιωτικών αεροσκαφών και διακοσίων πενήντα στρατιωτών που θα οδηγούν άλλα τόσα φορτηγά ψυγεία.
  • Περίπου 19.500 δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με το δίκτυο πανεπιστημιακών νοσοκομείων Assistance publique-Hôpitaux de Paris (AP-HP), μεταφέρθηκαν με φορτηγό-ψυγείο από το εργοστάσιο της Pfizer στην Πουρς του Βελγίου, με τον επικεφαλής του τμήματος νοσοκομειακών φαρμακείων του δικτύου Φρανκ Ουέ, να μιλάει για «ιστορική στιγμή».
  • Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου παραδόθηκαν επίσης στη Νορβηγία και τη Δανία. Σύμφωνα με το νορβηγικό δίκτυο NRK, οι πρώτες δόσεις θα διανεμηθούν στις επτά πλέον πληγείσες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η πρωτεύουσα Όσλο.
  • Στην Πολωνία, τα πρώτα εμβόλια θα διανεμηθούν σε 72 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον Μιχάλ Κουτσμιερόβσκι, επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας Αποθεμάτων Πρώτων Υλών.
  • Η Εσθονία ήταν επίσης από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε. που έλαβαν το εμβόλιο σήμερα το πρωί. Η πρώτη παρτίδα παραδόθηκε στο Ταλίν και περιλαμβάνει 9.750 δόσεις.
  • Ο εμβολισμός του υγειονομικού προσωπικού κατά του κορονοϊού άρχισε σήμερα στην Ουγγαρία. Η Βουδαπέστη έλαβε σήμερα το πρωί, το πρώτο φορτίο εμβολίων κατά του κορονοϊού, το οποίο επαρκεί για τον εμβολιασμό 4.875 ανθρώπων.
  • Στην Κύπρο έφτασε το μεσημέρι του Σαββάτου η πρώτη παρτίδα εμβολίων για τη χώρα, την οποία παρέλαβαν η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου και ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ιωάννου. Αύριο Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου, οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν σε οίκο ευγηρίας και στο νοσοκομείο αναφοράς, ενώ για τη Δευτέρα στις 10 το πρωί έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Η τωρινή ποσότητα των εμβολίων αντιστοιχεί στο 29% του συνολικού αριθμού που θα παραλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: