Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

«Να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας, η Covid-19 δεν είναι η τελευταία πανδημία»

Παγκόσμια Ημέρα Προετοιμασίας για τις Επιδημίες η 27η Δεκεμβρίου και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κάνει έκκληση στην ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει κατά μέτωπον την κλιματική αλλαγή και να φροντίσει για την ευημερία του ζωικού βασιλείου. Εξηγεί ότι διαφορετικά η πανδημία που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού δεν θα είναι η τελευταία και οι προσπάθειες να βελτιωθεί η ανθρώπινη ζωή είναι «καταδικασμένες σε αποτυχία».
Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους καταδικάζει την «επικίνδυνα μυωπική» πολιτική αρκετών ηγετών, οι οποίοι δαπανούν αλόγιστα όταν μαίνεται μια επιδημία, αλλά ταυτόχρονα δεν κάνουν τίποτα για να προετοιμάσουν τις χώρες τους για την επόμενη. Όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντή του ΠΟΥ, οργανισμού που αποτελεί μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, είναι πλέον καιρός να αντληθούν μαθήματα από την πανδημία του νέου κορονοϊού.
«Για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, ο κόσμος λειτουργούσε κάνοντας τον κύκλο από τον πανικό στην αδιαφορία. Πετάμε χρήματα σε μια επιδημία και, αφού τελειώσει, την ξεχνάμε και δεν κάνουμε τίποτα για να αποτρέψουμε την επόμενη», επισημαίνει.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη ετήσια έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Παγκόσμιας Ετοιμότητας (Global Preparedness Monitoring Board, GPMB), που δημοσιοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, λίγους μήνες δηλαδή πριν ξεσπάσει η πανδημία Covid-19, και εξέταζε το πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η ανθρωπότητα για να αντιμετωπίσει υγειονομικές κρίσεις, κατέληγε στο συμπέρασμα πως ο πλανήτης ήταν τρομακτικά απροετοίμαστος για δυνητικά καταστροφικές πανδημίες.
«Η ιστορία μας λέει ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία πανδημία», καθώς «οι επιδημίες είναι πραγματικότητα της ζωής», σημειώνει ο Γκεμπρεgέσους στο μήνυμά του. «Η πανδημία έδειξε πόσο στενή σχέση έχει η υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του πλανήτη», αναφέρει και εξηγεί ότι η κρίση που προκάλεσε ο νέος κορονοϊός δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν, καθώς είχαν υπάρξει επανειλημμένα προειδοποιήσεις.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ και πρώην υπουργός Υγείας της Αιθιοπίας, επισημαίνει ότι όλες οι χώρες πρέπει να επενδύσουν στην απόκτηση δυνατοτήτων για την αποτροπή, την ανίχνευση και την αντιμετώπιση επιδημιών ή έκτακτων καταστάσεων κάθε είδους. Και εξηγεί ότι αυτό δεν σημαίνει απλά να προσληφθούν κάποιοι ειδικοί στα συστήματα υγείας η επαγγελματική κάρτα των οποίων θα αναγράφει κάποιον εντυπωσιακό τίτλο.
«Απαιτείται διαφορετική προσέγγιση, που θα συμπεριλαμβάνει “όλη την κυβέρνηση κι όλη την κοινωνία” σε κάθε χώρα», τονίζει, και εξηγεί ότι αυτό σημαίνει επενδύσεις στη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με τον Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, μόνο έτσι «θα εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας και τα δικά τους παιδιά θα κληρονομήσουν έναν κόσμο πιο ασφαλή, πιο ανθεκτικό και πιο βιώσιμο».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: