Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Έκοψαν χρόνια από την παραγραφή των εγκλημάτων φοροδιαφυγής!

Ποιους ευνοεί η διάταξη που περιλήφθηκε στο γιγαντιαίο πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα
Σε λιγότερο χρόνο θα παραγράφονται τα εγκλήματα φοροδιαφυγής, σύμφωνα με τη διάταξη που περιλήφθηκε στο γιγαντιαίο πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα και κατέστη νόμος του Κράτους.
Η νέα διάταξη, ευνοεί όσους διαπράττουν ποινικά αδικήματα φοροδιαφυγής και κατόπιν αντιδράσεων προβλέφθηκε ότι θα ισχύει για τις υποθέσεις που χαρακτηρίζονται εγκλήματα φοροδιαφυγής και διώκονται και ποινικά, από τις 23 Δεκεμβρίου 2020 και εφεξής.
Πρόκειται για το άρθρο 163 του νόμου 4764/2020, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 23 Δεκεμβρίου, το οποίο ανατρέπει τα δεδομένα για την παραγραφή των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής.
Ειδικότερα το επίμαχο άρθρο 163 που αναφέρεται στην «Παραπομπή εγκλημάτων φοροδιαφυγής σε ποινική δίκη, τροποποιεί το άρθρο 55Α του ν. 4174/2013 (Α΄ 170) και το αντικαθιστά ως εξής:  «Άρθρο 55Α Παραπομπή εγκλημάτων φοροδιαφυγής σε ποινική δίκη 1. Εάν με βάση την οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή την πράξη επιβολής προστίμου συντρέχει περίπτωση τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης εγκλήματος φοροδιαφυγής, όπως ορίζεται στο άρθρο 66, υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά από τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 68 του Κώδικα. Η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως.  2. Η παραγραφή των εγκλημάτων του παρόντος νόμου αρχίζει από το πέρας του χρονικού διαστήματος εντός του οποίου η Φορολογική Διοίκηση μπορεί, σύμφωνα με το άρθρο 36, να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, εκτός κι αν έχει ήδη εκδοθεί τέτοια πράξη, οπότε η παραγραφή των ως άνω εγκλημάτων αρχίζει από την έκδοση της πράξης αυτής.».  2. Το άρθρο 55Α του ν. 4174/2013, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος, εφαρμόζεται στα εγκλήματα που τελούνται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. (23/12/2020)».
Τι σημαίνει η αλλαγή
Με την αλλαγή του περιεχομένου της αρχικής διάταξης, πλέον η παραγραφή των εγκλημάτων της φοροδιαφυγής αρχίζει από το πέρας του χρονικού διαστήματος εντός του οποίου η φορολογική Διοίκηση μπορεί να εκδώσει πράξη διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου (πενταετία, δεκαετία ή δεκαπενταετία κατά περίπτωση) εκτός κι αν έχει ήδη εκδοθεί τέτοια πράξη, οπότε η παραγραφή των ως άνω εγκλημάτων αρχίζει από την έκδοση της πράξης αυτής.
Πιο συγκεκριμένα, η πενταετής περίοδος παραγραφής των πλημμελημάτων φοροδιαφυγής και η δεκαπενταετής περίοδος παραγραφής των κακουργημάτων φοροδιαφυγής θα αρχίζει πλέον να «μετράει» από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού επιβολής φόρου από την αρμόδια φορολογική αρχή.
Έτσι, ο χρόνος παραγραφής του ποινικού αδικήματος της φοροδιαφυγής, δεν θα αναστέλλεται μέχρι η υπόθεση να περαιωθεί διοικητικά, είτε με απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ είτε με οριστική και αμετάκλητη απόφαση διοικητικού δικαστηρίου ή του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως ίσχυε.
Όμως επειδή η έκδοση οριστικών αποφάσεων από τα διοικητικά δικαστήρια ή το Σ.τ.Ε. απαιτεί χρόνο μεγαλύτερο από τον χρόνο παραγραφής που παρέχει η φορολογική νομοθεσία, η οριστική παραγραφή των ποινικών αδικημάτων φοροδιαφυγής θα είναι πλέον πολύ πιο εύκολο να επέλθει.
 
Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: