Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Τα «θολά σημεία» στο πιστοποιητικό εμβολίου

«Θολό» είναι το τοπίο σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολίου και τις ενδεχόμενες χρήσεις του, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι σχεδιάζεται για «προσωπική χρήση».
Πιο συγκεκριμένα, παρά το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δώσει ακόμη τις απαραίτητες απαντήσεις για θέματα που αφορούν για παράδειγμα τα προσωπικά δεδομένα και τη σύνδεση τους με το πιστοποιητικό, οι ελληνικές αρμόδιες αρχές έχουν μεριμνήσει στην υλοποίησή του.
Παράλληλα,  όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», έχει αναζωπυρωθεί η κουβέντα που απασχολεί συνολικά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το αν η ψηφιακή βεβαίωση εξελιχθεί σε υγειονομικό «διαβατήριο» για κλάδους της οικονομίας – την είσοδο σε αεροπλάνα ή και εστιατόρια και επιχειρήσεις χωρίς περιορισμούς και ελέγχους.
Μάλιστα, όσον αφορά συγκεκριμένα τα ταξίδια, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του στο protothema.gr τόνισε, ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζονται πλέον τεστ ή να μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά το πιστοποιητικό σε ψηφιακή μορφή για οποιαδήποτε Αρχή, εθνική ή άλλη το ζητήσει.
Το ίδιο μάλιστα, αναμένεται να κάνουν και οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, όπου συζητείται η κοινή αναγνώριση μεταξύ χωρών αναχώρησης και προορισμού.
Για τους μη εμβολιασμένους θα υπάρχουν διευρυμένα εργαλεία ελέγχου στα σύνορα, ενώ όπως υπογραμμίζει ο υπουργός, υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που επλήγησαν από την επιδημιολογική κρίση.
Η διαδικασία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Ηδη, πάντως, αποκρυσταλλώνονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας, που έχει ως αφετηρία την ολοκλήρωση ειδικής πλατφόρμας στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη Δημόσιας Διοίκησης κατά το μοντέλο που πιο πρόσφατα στήθηκε ο ιστότοπος emvolio.gov.gr.
Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης δεν θα φεύγει από το εμβολιαστικό κέντρο με την επίσημη βεβαίωση, ούτε τη λαμβάνουν όσοι προσέρχονται μέχρι στιγμής για την πρώτη δόση.
Μόνον εφόσον τα πληροφοριακά συστήματα θα ενημερώνονται για την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης, κάθε πολίτης θα μπορεί να εκδίδει το πιστοποιητικό ηλεκτρονικά από το σπίτι του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών Taxisnet (ενδεχομένως και του ΑΜΚΑ).
Ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει επιπλέον πρόβλεψη για χορήγηση του εγγράφου και διά ζώσης, μέσω αίτησης στα ΚΕΠ.
Το βέβαιο είναι ότι το πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει πέντε εξατομικευμένες πληροφορίες, στα ελληνικά και στα αγγλικά: ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, ημερομηνίες εμβολιασμού, σημείο εμβολιασμού (νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας) και τύπο εμβολίου (Pfizer κ.ά.).
Σημείο – κλειδί της διαδικασίας θα είναι το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του νέου κοροναϊού της ΗΔΙΚΑ με υπεύθυνο επεξεργασίας το υπουργείο Υγείας που σε συνεργασία με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης καλούνται να ρυθμίσουν κάθε τεχνική λεπτομέρεια της διαδικασίας, όπως η ανάγκη για την κρυπτογράφηση – ανωνυμοποίηση ευαίσθητων στοιχείων.
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: