Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Απέναντι στις αντεργατικές πρακτικές της Τράπεζας Πειραιώς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η τομεάρχης Οικονομικών,
Έφη Αχτσιόγλου, και η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, είχαν διαδικτυακή συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), κατόπιν αιτήματός τους.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Μανώλης Μπεμπένης, ο Αντιπρόεδρος Διονύσης Αμπάτης και παρέστησαν, επίσης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς, ο Ανδρέας Νεφελούδης, πρώην Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας, ο Γιάννης Τοπαλιάν και η Γιώτα Λαζαροπούλου από το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά τη συνάντηση οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
Τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαρκώς εντεινόμενη επίθεση εναντίον των εργαζομένων του τραπεζικού κλάδου, με απολύσεις εργαζομένων, προσχηματικά - εκβιαστικά προγράμματα εθελούσιας εξόδου και κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επιδίδεται σε ακραίες καταχρηστικές πρακτικές, με στόχο να εξωθήσει στην ανεργία μεγάλο μέρος των εργαζομένων της. Οι υπάλληλοι της Τράπεζας Πειραιώς που δεν αποδέχονται την εθελούσια έξοδο υπόκεινται σε εκβιαστικές πιέσεις και ψυχολογικό πόλεμο, απαξιώνονται και είτε τίθενται σε υποχρεωτική αργία είτε τίθενται εκτός καθηκόντων είτε τοποθετούνται σε υπηρεσίες άνευ αντικειμένου.
Την ίδια στιγμή, το κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων της τράπεζας πλήττει καίρια και τις τοπικές κοινωνίες. Οι πολίτες και οι επαγγελματίες ταλαιπωρούνται και μένουν χωρίς εξυπηρέτηση, ενώ η τοπική οικονομική δραστηριότητα υποβαθμίζεται διαρκώς. Ήδη, πολλά νησιά όπως η Λέρος και η Τζια, απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές όπως τα Δίκαια Έβρου στερούνται βασικών τραπεζικών υπηρεσιών.
Απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις και παρά τη διαρκή μας όχληση, η κυβέρνηση παρέχει πλήρη κάλυψη και νομιμοποίηση στις αντεργατικές πρακτικές της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία μάλιστα απολαμβάνει πολύπλευρης στήριξης από το δημόσιο και την κυβέρνηση της ΝΔ.
Υπενθυμίζουμε ωστόσο στην κυβέρνηση ότι δουλειά της δεν είναι να παρέχει κάλυψη σε οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία και μεθόδευση, αλλά να υπερασπίζεται τη νομιμότητα και το κοινωνικό συμφέρον. Το ελάχιστο που οφείλει λοιπόν απέναντι σ’ αυτούς τους εργαζόμενους είναι να ανταποκριθεί έστω και τώρα στον θεσμικό της ρόλο.
 
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: