Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Η ημερομηνία καταβολής των επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ

Η κυβέρνηση κάνοντας τον «διαχειριστή» στις τσέπες χιλιάδων αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας, επικαλούμενοι «τεχνικές δυσκολίες»,
δυστυχώς δεν προνόησε  να δοθούν τα επιδόματα νωρίτερα και τουλάχιστον πριν τις γιορτές σε κάποιες πιο αδύναμες οικονομικά πληθυσμιακές ομάδες που τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα (ούτε συζήτηση βέβαια για κάποια πρόσθετη οικονομική βοήθεια στις περισσότερες απ' αυτές με εξαίρεση τους δικαιούχους ΚΕΑ, στους μακροχρόνια άνεργους που δεν έχουν δει ούτε λεπτό σε όλη αυτή την μακρά διάρκεια της πανδημίας, τα ΑμεΑ και τους χαμηλοσυνταξιούχους, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια), με τα χρήματα συνήθως να τελειώνουν μόλις το πρώτο δεκαήμερο από την ημερομηνία καταβολής τους, ώστε αυτές να κάνουν πιο «ξέγνοιαστες» και πιο «ανθρώπινες» γιορτές. 
Εξάλλου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της ημερομηνίας καταβολής των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν θέματα διαδικαστικά όπως το πότε καταβάλλεται κάποιο ποσό, ενώ έχει πολύ μεγάλη σημασία και "ποιο είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη φορά που θα πάρουν οι συμπολίτες μας κάποια χρήματα στα χέρια τους προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα το χρονικό διάστημα που θα απομείνει μέχρι την επόμενη φορά που θα έχουν χρήματα στον λογαριασμό τους. Όλα αυτά σταθμίζονται". Φυσικά αυτό δεν ισχύει επουδενί, αφού και παλαιότερα αλλά συμβαίνει σχεδόν πάντα και με τις συντάξεις, όταν κάποιες πληρωμές γίνονταν νωρίτερα λόγω Πάσχα ή Χριστουγέννων, και του επόμενου μήνα οι πληρωμές γίνονταν σε διαφορετικές πιο κοντινές ημερομηνίες, ώστε το διάστημα των δύο πληρωμών να είναι σχετικά διαχειρίσιμο από τους πολίτες, με την σταδιακή ομαλοποίηση και πάλι των πληρωμών μέσα στην χρονιά στις καθιερωμένες ημερομηνίες... Είναι και η πληρωμή του διπλού ΚΕΑ φέτος για παράδειγμα, που διαψεύδει τις έωλες αιτιάσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Για όσους θυμούνται και το Πάσχα η κυβέρνηση έπραξε παρομοίως, αφήνοντας τους απλήρωτους αυτούς που παίρνουν επιδόματα και μαζί τους συνταξιούχους σ' εκείνες τις γιορτές...
Έτσι αυτά θα δοθούν όπως και τις προηγούμενες φορές φέτος τέλος του μήνα (χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση "όπως είθισται άλλωστε" παραβλέποντας την τρέχουσα εορταστική περίοδο), και συγκεκριμένα στις 31 Δεκεμβρίου 2020, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα:
-Επίδομα Παιδιού (Α21, πρόκειται για την έκτη και τελευταία δόση του επιδόματος για το 2020)
-Επίδομα Γέννησης
-Επίδομα Στέγασης
-Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων υπερηλίκων
-Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης στην προσπάθεια στήριξης των ασθενέστερων συμπολιτών μας, το συγκεκριμένο επίδομα για τον μήνα Δεκέμβριο 2020  θα δοθεί στους δικαιούχους εις διπλούν.
-Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα
-Επίδομα Ομογενών
-Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων,
-“Σύνταξη Υπερηλίκων του ν. 1296/1982”
-Επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για τα έτη 2019 και 2020.
-“Συνεισφορά Δημοσίου του ν. 4605/2019”
-Συνεισφορά δημοσίου για  δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τις συνέπειες του κορωνοϊού” Ν. 4714/2020 (Πρόγραμμα Γέφυρα)
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
-Επίδομα Παιδιού εδώ
-Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα εδώ
-Επίδομα Στέγασης εδώ
-Επίδομα Γέννησης εδώ
-Προνοιακά Επιδόματα Ατόμων με Αναπηρία εδώ
-Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων εδώ
-Πρόγραμμα Γέφυρα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: