Κυριακή 9 Μαΐου 2021

ΚΚΕ: «Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε!»

Ο Περισσός χαρακτηρίζει «αιτία πολέμου» το νομοσχέδιο-έκτρωμα του Χατζηδάκη που ανατρέπει θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα και περιορίζει τη συνδικαλιστική δράση.
Πέρα από κόμματα (ή μάλλον, με όλα τα κόμματα ως υπεύθυνα) και πέρα από ιδεοληψίες «τοποθετεί» το ΚΚΕ το νέο εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, εναντίον του οποίου τόσο το ΠΑΜΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και δεκάδες άλλες ομοσπονδίες και συνδικάτα διαδήλωσαν προχθές, στην απεργία της 6ης Μαΐου.
Για το ΚΚΕ, ωστόσο, «τα μέτρα που έρχονται δεν είναι θέμα ιδεοληψίας της κυβέρνησης, αλλά απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, που προωθούνται εδώ και χρόνια σε πανευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο», όπως είπε ο βουλευτής Ν. Καραθανασόπουλος, και κυρίως είναι αποτέλεσμα μιας δεκαετίας «συνεχών αντεργατικών μέτρων από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ», με τη σημερινή κυβέρνηση «να φέρει το συντριπτικό πλήγμα σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων», όπως είπε χαρακτηριστικά από τον χώρο των απεργιακών συγκεντρώσεων ο Δ. Κουτσούμπας. «Αγωνιζόμαστε να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αρνούμαστε τη 10ωρη δουλειά. Γιατί δεν πρέπει να κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα του Χατζηδάκη. Γιατί υπερασπιζόμαστε τη συνδικαλιστική δράση και ελευθερία όλων των εργαζομένων», συνέχισε.
Εν τω μεταξύ, ήδη από τις αρχές Μαΐου ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, είχε πει πως για τον Περισσό το νέο εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη είναι «αιτία πολέμου»! Τότε μάλιστα είχε επιτεθεί στην ηγεσία της ΓΣΕΕ χαρακτηρίζοντάς την «το μακρύ χέρι του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων και των αστικών κυβερνήσεων». Ταυτόχρονα είχε κατηγορήσει και τον ΣΥΡΙΖΑ πως «όχι μόνο διατήρησε τους αντεργατικούς νόμους που έλεγε ότι θα καταργήσει, αλλά έφερε και άλλους τόσους, όπως το 12ωρο στους νοσοκομειακούς γιατρούς και 32 Κυριακές δουλειάς για τους εμποροϋπαλλήλους». «Το κεφάλαιο είναι αδηφάγο, δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν αποφασίσουμε “να βαδίσουμε το δρόμο της ανατροπής” όπως λέει το σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς», κατέληγε ο κ. Πρωτούλης.
«Τερατούργημα»
Μάλιστα, το ίδιο το Κόμμα έχει αναλυτικά διακηρύξει τις θέσεις του ως προς το αναχρονιστικό αυτό εργασιακό νομοσχέδιο, κάτι που διαφαίνεται και από όλες τις παραπάνω θέσεις. Συγκεκριμένα, κάτω από το σύνθημα «Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε!», το ΚΚΕ κάνει λόγο για ένα «αντεργατικό τερατούργημα» που ετοιμάζει η Ν.Δ., το οποίο «φέρνει τις “ανατροπές του αιώνα” στα εργασιακά δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δράση». Και όλα αυτά, η κυβέρνηση τα παρουσιάζει ως πρόοδο!
«Η κυβέρνηση βάζει κυριολεκτικά “μπουρλότο” στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων. Το πόσο δουλεύουν, αμείβονται, ξεκουράζονται, θα καθορίζεται από την ατομική συμφωνία κάθε μεμονωμένου εργαζόμενου με την εργοδοσία», καταγγέλλει το Κόμμα. «Στην Ελλάδα, ο βασικός νόμος της “διευθέτησης” είναι ο νόμος 3986/2011 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Αυτόν τον νόμο διατήρησε κι επέκτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω εκεί χτίζει τώρα η Ν.Δ., τροποποιώντας τον προς το χειρότερο. Μέχρι σήμερα η εφαρμογή της “διευθέτησης” γινόταν με Συλλογική Σύμβαση. Ηταν κι αυτό ένα από τα “χρυσωμένα χάπια” που αξιοποίησε τότε η ηγεσία της ΓΣΕΕ για να περάσει ο νόμος της “διευθέτησης” με τις λιγότερες αντιδράσεις.
Τώρα, αυτό θα γίνεται με ατομική “συμφωνία” εργοδότη - εργαζόμενου», εξηγούν. «Για την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και το κεφάλαιο “σύγχρονος εργαζόμενος” είναι αυτός που δεν θα προστατεύεται από συλλογικές συμβάσεις και που οι όροι εργασίας του θα προκύπτουν από “ατομική διαπραγμάτευση”. Θα αμείβεται με ψίχουλα, θα δουλεύει απλήρωτα 10ωρα και Κυριακές. Θα μετατρέπει το σπίτι του σε εργασιακό χώρο και κυρίως δεν θα είναι οργανωμένος σε συνδικάτα, καθώς στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται επιπλέον ασφυκτικοί περιορισμοί στη συνδικαλιστική δράση και πιο συγκεκριμένα στο απεργιακό δικαίωμα».
Εν συνεχεία, το ΚΚΕ πιάνει ένα ένα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης υπέρ του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και τα καταρρίπτει. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα πλέον βασικά:
■ «Είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων η “διευθέτηση” του χρόνου εργασίας»: Το μέτρο δεν ικανοποιεί τους εργαζόμενους, αλλά τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να «απασχολούν» τους εργαζόμενους όποτε, όσο και όταν τους έχουν ανάγκη. Αυτό (σύμφωνα πάντα με το Κόμμα) έχει επιπτώσεις και στην προσωπική ζωή των εργαζομένων αλλά και των οικογενειών τους και ενέχει κινδύνους επιβάρυνσης της υγείας τους, καθώς η «διευθέτηση» αυτή δεν αφορά μία μέρα, αλλά το σύνολο του χρόνου εργασίας. Ετσι, οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε «ομιλούν εργαλείο», χωρίς προσωπική ζωή και με ελάχιστο ελεύθερο χρόνο.
■ «Η κυβέρνηση νομοθετεί την 4ήμερη εργάσιμη εβδομάδα»: «Αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να “πουλήσει τρέλα”, γιατί δεν καθιερώνει τριήμερη εργασία, με 14 ώρες δουλειάς τη μέρα;» αναρωτιέται το ΚΚΕ.
■ «Η αλλαγή στο ωράριο θα γίνεται με “εθελοντική” συμφωνία του εργαζόμενου»: Καθώς το διευθυντικό δικαίωμα έχει ήδη τα χαρακτηριστικά των εκβιασμών, των απειλών και της απόλυσης, το άνωθεν κυβερνητικό επιχείρημα καταρρέει.
■ «O νέος συνδικαλιστικός νόμος στοχεύει στην “εξυγίανση” του συνδικαλιστικού κινήματος»: Τα συνδικάτα λογοδοτούν στα μέλη τους, τονίζει το ΚΚΕ, και όχι στην κυβέρνηση ή την εργοδοσία. Επιπρόσθετα, οι διατάξεις του νομοσχεδίου στερούν από τα συνδικάτα την ελεύθερη και δημοκρατική λειτουργία. Υποχρεώνονται να παραδώσουν στο υπουργείο Εργασίας τα μητρώα των μελών τους, ως προϋπόθεση για την υπογραφή ΣΣΕ. «Το μέτρο αυτό συνιστά ανοιχτή παρεμπόδιση της οργάνωσης των εργαζομένων, όταν μάλιστα απολύονται καθημερινά εργαζόμενοι για τη συνδικαλιστική τους δράση», τονίζει ξεκάθαρα το Κόμμα, δίνοντας επιπρόσθετα έμφαση και στον στόχο της κυβέρνησης «να απονευρώσει την απεργία – το πιο σημαντικό όπλο που έχει ο εργαζόμενος στον αγώνα του!».

Νόρα Ράλλη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: