Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Από τα Liberty στους «Λασκαρίδηδες» μια… «χεσιά» δρόμος

Πώς δημιουργήθηκε το ελληνικό εφοπλιστικό «θαύμα» εδώ στον «Ημεροδρόμο» έχουμε γράψει πολλές φορές. Πώς δημιουργήθηκαν οι μεγάλοι στόλοι και τα υπερκέδρη των εφοπλιστικού κεφαλαίου μέσα από ένα καθεστώς προκλητικής φοροασυλία και άγριας εκμετάλλευσης των ναυτεργατών επίσης. Με αφορμή τον… καραβοκύρη Λασκαρίδη που «χέζει» πρωθυπουργούς παραθέτουμε παρακάτω ένα απόσπασμα από την έκθεση του επικεφαλής της Επιτροπής για την Αμερικανική βοήθεια στην Ελλάδα Πολ Πόρτερ, που είχε επισκεφθεί τη χώρα μας το 1947.
Η επίσκεψη Πόρτερ στην Ελλάδα, είχε αποκλειστικό σκοπό τη σύνταξη μιας έκθεσης σχετικά με την πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, με τα βασικά συμπεράσματα για την «αποτελεσματικότητα» της Αμερικανικής βοήθειας, τρία χρόνια μετά τον πόλεμο. Στην έκθεση Πόρτερ, περιγράφεται η στάση των πολιτικών εκπρόσωπων του κεφαλαίου απέναντι στους εφοπλιστές:
Ο Πόρτερ φυσικά δεν ήταν κομμουνιστής. Το αντίθετο ήρθε για να στηρίξει τους τότε κυβερνώντες του «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας», για να νικήσουν τους κομμουνιστές, έγραφε στην έκθεση του:
«Τα ναυτιλιακά συμφέροντα βρίσκονται σε ιδιαίτερη σκανδαλώδη θέση. Σήμερα η ελληνική εμπορική ναυτιλία βρίσκεται σε άνθηση και οι εφοπλιστές καρπώνονται τα κέρδη. Όμως, η χρεωκοπημένη ελληνική κυβέρνηση δεν απολαμβάνει κανένα όφελος από όλο αυτό τον πλούτο: οι αποδοχές των ναυτικών εξακολουθούν να εισρέουν στη χώρα, αλλά τα κέρδη των πλοιοκτητών παραμένουν, στην πλειονότητά τους, στο εξωτερικό.
Είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι κάθε επιχείρηση θα όφειλε να αποδίδει τους αναλογούντες φόρους στην κυβέρνηση κάτω από την προστασία της οποίας δραστηριοποιείται – και ιδιαίτερα σε αυτή την περίπτωση όπου οι Έλληνες πλοιοκτήτες οφείλουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους στα πλοία τύπου Liberty, τα οποία αγόρασαν από τη Ναυτιλιακή Επιτροπή των ΗΠΑ έπειτα από εγγύηση των ενυπόθηκων δανείων τους από την ελληνική κυβέρνηση. Τα ετήσια έσοδα από ένα ελληνικό Liberty πιθανότατα ανέρχονται μεταξύ 200.000 και 250.000 δολαρίων ΗΠΑ. Από αυτά, 8.000 δολάρια ΗΠΑ ένα γελοία χαμηλό ποσό, αποδίδονται στην κυβέρνηση ως φόρος. Ξένοι ειδικοί έχουν προτρέψει την κυβέρνηση να αυξήσει τις φορολογικές της απαιτήσεις στα 30.000 δολάρια. Η πολιτική ισχύς των πλοιοκτητών, όμως έχει αποτρέψει κάθε αποτελεσματική ενέργεια».
Όλα τα παραπάνω πριν από 74 χρόνια… Σήμερα 74 χρόνια μετά δεν έχουν αλλάξει πολλά. Εκτός από τους δεκάδες νόμους – φοροασυλίας που ήρθαν να «αυγατίσουν» τα Liberty. Μια… «χεσιά» δρόμος που θα λέγε και ο Λασκαρίδης.
 
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: