Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Ιστορική ψήφιση αντιρατσιστικού νόμου στις ΗΠΑ

Μπορεί το πρόβλημα του κοινωνικού και θεσμικού ρατσισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι τόσο βαθιά ριζωμένο που να μην μπορεί να καταπολεμηθεί με μια νομοθετική πρωτοβουλία, όμως ύστερα από την εφιαλτική προεδρική θητεία του ρατσιστή Τραμπ ένας τέτοιος νόμος συνιστά μεγάλη νίκη. ● Ο νέος νόμος παίρνει αφορμή από το αυξημένο μίσος κατά των Ασιατών λόγω της πανδημίας.
Η πολιτική παράδοση στις ΗΠΑ θέλει τους Δημοκρατικούς προέδρους να προχωρούν σε περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές τομές στο εσωτερικό και παράλληλα να ακολουθούν επιθετική πολιτική στο εξωτερικό. Aπό αυτή την ανεπίσημη παράδοση δεν φαίνεται προς το παρόν να ξεφεύγει ούτε ο Τζο Μπάιντεν και το αποδεικνύει με την εντελώς ασύμμετρη -για να το πούμε κομψά- υποστήριξή του απέναντι στο Ισραήλ και τον Νετανιάχου την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις δολοφονούσαν εκατοντάδες άμαχους Παλαιστινίους στη Γάζα. Κάτι που τον έχει φέρει σε αντιπαράθεση με την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του και όχι μόνο αυτή.
Την ίδια στιγμή όμως δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει κανείς τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στο εσωτερικό και στην προσπάθεια να εφαρμοστεί μια πολιτική σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτήν της περιόδου Τραμπ, από τη διαχείριση της πανδημίας και την ενίσχυση της πληγείσας οικονομίας μέχρι το κεφάλαιο των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
«Πιστεύω με όλο μου το είναι πως υπάρχουν κάποιες απλές, βασικές αξίες και πεποιθήσεις που θα πρέπει να μας ενώνουν ως Αμερικανούς. Μία από αυτές είναι η κοινή αντίσταση στο μίσος και στον ρατσισμό, αυτό το απαίσιο δηλητήριο που για τόσο καιρό στοιχειώνει και κατατρέχει το έθνος μας». Με αυτά τα λόγια, ο Τζο Μπάιντεν συνόδευσε την Πέμπτη το βράδυ την υπογραφή του πρώτου νόμου για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων μίσους εναντίον πολιτών ασιατικής καταγωγής ο οποίος είχε ψηφιστεί δύο μέρες νωρίτερα από το Κογκρέσο.
Ο «Νόμος για τα εγκλήματα μίσους λόγω COVID-19» (COVID-19 Hate Crimes Act) έρχεται ως απάντηση στο πρόβλημα των ρατσιστικών συμπεριφορών και επιθέσεων απέναντι σε μέλη της ασιατικής κοινότητας, που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τη διαρκή στοχοποίηση της Κίνας και των Κινέζων από τον Ντόναλντ Τραμπ για την προέλευση και εξάπλωση του ιού.
Χρειάστηκε όμως να προηγηθεί η μαζική δολοφονία οχτώ ατόμων σε σπα της Ατλάντα, εκ των οποίων οι έξι ήταν γυναίκες ασιατικής καταγωγής, ώσπου να πάρει στα σοβαρά η πολιτεία το πρόβλημα του αυξανόμενου ρατσισμού απέναντι στους Αμερικανοασιάτες.
Ο νόμος, που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία και από τα δύο κόμματα, προβλέπει τη δημιουργία θέσης ειδικού επιθεωρητή στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο οποίος θα επιβλέπει τα κρούσματα ρατσιστικής βίας που αναφέρονται στις Αρχές. Παράλληλα, θα προσφέρει περισσότερη υποστήριξη και καθοδήγηση στις πολιτειακές και δημοτικές αρχές για την καλύτερη καταγραφή των εγκλημάτων μίσους και θα πολλαπλασιάσει τις καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κοινού απέναντι στο πρόβλημα του ρατσισμού.
Αμέτρητα περιστατικά
Το Stop AAPI Hate, ένα παρατηρητήριο για τα εγκλήματα μίσους εναντίον ατόμων με καταγωγή από την Ασία και τον Ειρηνικό, κατέγραψε 6.603 περιστατικά από τον Μάρτιο του 2020 ώς τον Μάρτιο του 2021. Οπως όμως σημειώνουν όσοι ασχολούνται με το θέμα, τα κρούσματα πρέπει να είναι πολύ περισσότερα. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει εδώ και χρόνια υποκαταγραφή των εγκλημάτων μίσους», λέει στους Los Angeles Times ο Δημοκρατικός βουλευτής της Βιρτζίνια, Ντόναλντ Μπάιερ. «Πόσα τέτοια εγκλήματα λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο; Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε ιδέα. Γνωρίζουμε ότι πολλά αστυνομικά τμήματα δεν αναφέρουν καθόλου τέτοια στοιχεία στο FBI».
Οι νόμοι, σίγουρα, είναι σημαντικοί. Επί του πρακτέου όμως είναι πολλά ακόμα αυτά που πρέπει να γίνουν στον τομέα του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. Για παράδειγμα, σχεδόν παράλληλα με τη συζήτηση και την ψήφιση του COVID-19 Hate Crimes Act, ο εισαγγελέας του Ελίζαμπεθ Σίτι στη Βόρεια Καρολίνα αποφάσισε να μην απαγγείλει κατηγορίες στους αστυνομικούς που πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Αφροαμερικανό Αντριου Μπράουν κατά την απόπειρα σύλληψής του, κρίνοντας πως οι ενέργειές τους ήταν «δικαιολογημένες».
Αυτή η απόφαση προκάλεσε την οργή της οικογένειας του 42χρονου άντρα ο οποίος, κατά ειρωνεία της τύχης, σκοτώθηκε στις 21 Απριλίου, ακριβώς μία μέρα αφότου το δικαστήριο της Μινεάπολης έκρινε ένοχο τον λευκό αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.
Στο τέλος αυτού του μήνα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη σοκαριστική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και το μαζικό κίνημα που πυροδότησε κατά του ρατσισμού και της βίας. Εναν χρόνο μετά, μόνο το 17% των Αμερικανών πιστεύει πως οι φυλετικές σχέσεις είναι καλύτερες σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με πρόσφατο γκάλοπ από τα ενημερωτικά μέσα NPR και PBS και το κολέγιο Marist που αναδημοσίευσε η βρετανική Guardian.
Περισσότεροι από 6 στους 10 μαύρους λένε ότι έχουν πέσει από λίγες έως αρκετές φορές θύματα διακρίσεων εξαιτίας του χρώματός τους, κάτι που, αντίθετα, δηλώνει μόνο το 15% των λευκών. Αντίστοιχα, ενώ το 61% των μαύρων και το 39% των Λατίνων πιστεύει πως η αστυνομία αντιμετωπίζει πολύ πιο αυστηρά τους έγχρωμους, μόλις το ένα τέταρτο των λευκών πιστεύει το ίδιο σε σχέση με τη δική του φυλετική ομάδα. Επίσης, σχεδόν οι μισοί λευκοί δηλώνουν πως εμπιστεύονται την αστυνομία, σε αντιδιαστολή με το 12% των μαύρων.
Πολιτικό χάσμα
Μεγάλη είναι η ψαλίδα αυτής της εμπιστοσύνης ανάλογα και με την πολιτική τοποθέτηση των ερωτηθέντων. Σχεδόν τα δύο τρίτα των Ρεπουμπλικανών εκφράζονται θετικά, σε αντίθεση με το μόλις 22% των Δημοκρατικών. Οι Αμερικανοί πάντως δείχνουν αισιόδοξοι για την κυβέρνηση Μπάιντεν καθώς πάνω από τα δύο τρίτα πιστεύουν ότι οι φυλετικές σχέσεις θα βελτιωθούν επί της θητείας του, ενώ μόνο το 28% περιμένει να επιδεινωθούν. Αντίθετα, το 2017, λίγο καιρό μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, το 52% των ερωτηθέντων φοβόταν επιδείνωση των φυλετικών σχέσεων.
Μεγάλες προσδοκίες; Η απάντηση θα δοθεί στο τέλος της τετραετίας. Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις πάντως, η οποία έχει καταγωγή από την Ινδία και την Τζαμάικα, φαίνεται πως αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα του προβλήματος.
«Ο νέος νόμος μάς φέρνει πιο κοντά στον τερματισμό του μίσους, όχι μόνο απέναντι στους Αμερικανούς ασιατικής καταγωγής, αλλά και σε όλους τους Αμερικανούς», δήλωσε προχθές καθώς ο Τζο Μπάιντεν έβαζε την υπογραφή του. «Η δουλειά μας όμως», πρόσθεσε, «δεν θα τελειώσει επειδή θα μπει μια υπογραφή. Η αλήθεια είναι αυτή: Στην Αμερική υπάρχει ρατσισμός, υπάρχει ξενοφοβία, αντισημιτισμός, ισλαμοφοβία, ομοφοβία, τρανς-φοβία, υπάρχουν τα πάντα. Επομένως, η δουλειά που έχουμε μπροστά μας είναι να αντιμετωπίζουμε την αδικία όπου υπάρχει». Ιδού η Ρόδος...

Κορίνα Βασιλοπούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: