Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Διαβούλευση - παρωδία για τον κατώτατο μισθό

Με εξαρχής δεδομένη την άρνηση όλων των εργοδοτών να αποδεχτούν την ανάγκη βελτίωσης των κατώτατων ορίων, η προφορική διαβούλευση μεταξύ των εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού, εξελίχθηκε μοιραία σε παρωδία.
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι διευθυντές των ερευνητικών φορέων ή των διευθύνσεων απασχόλησης του ΣΕΒ (Χρ. Ιωάννου) της ΓΣΕΕ, του ΣΕΤΕ (Ηλ. Κικίλιας) της ΕΣΕΕ καθώς και ο γενικός διευθυντής του ΣΒΕ (βιομηχανίες βορείου Ελλάδας).
Φωτεινή εξαίρεση υπέρ μιας μετριοπαθούς αλλά αναγκαίας αύξησης αποτέλεσε η τοποθέτηση του δρ. Χρήστου Γούλα, διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ο οποίος επανέλαβε την πρόταση του ΙΝΕ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα προ μνημονίων επίπεδα των 751 ευρώ (μικτά), καθώς το σημερινό επίπεδο των 650 ευρώ, παραμένει κάτω από το όριο της σχετικής και της απόλυτης φτώχειας.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ και ΣΒΕ αναγνώρισαν ότι ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλός, ωστόσο τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσής του είτε μέσω της μείωσης του μη μισθολογικού κόστος είτε μέσω της μείωσης της φορολογίας.
Πλέον, το ΚΕΠΕ θα συντάξει το τελικό πόρισμα, το οποίο θα επιδώσει στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ώστε να υποβάλει σχετική πρόταση στο υπουργικό Συμβούλιο. Για τη διαδικασία κατώτατου μισθού αναμένεται να δώσουν απαντήσεις, την Τρίτη, οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου με βασικό θέμα το νέο εργασιακό σχέδιο νόμου.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: