Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Αναδίπλωση της ΕΥΔΑΠ για τις απολύσεις

«Το κόστος λύσης των συμβάσεων που αναλαμβάνει το Δημόσιο» χαρακτηρίζεται τώρα «λάθος διατύπωση» από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Χάρη Σαχίνη. ● Συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
Bήματα όπισθεν από τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ χθες και δικαιολογίες για «λάθος διατύπωση» σχετικά με τις σχεδιαζόμενες απολύσεις εργαζομένων αορίστου χρόνου. Μετά τη δεύτερη ημέρα κινητοποιήσεων από πλευράς εργαζομένων της εταιρείας και τον σάλο που ξέσπασε με τη ρητή αναφορά σε επίσημο έγγραφο που δημοσίευσε χθες η «Εφ.Συν.» για «το κόστος λύσης των συμβάσεων που αναλαμβάνει το Δημόσιο», ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης ανέκρουσε πρύμναν.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ συνεδρίαζε έως αργά χθες μέσω τηλεδιάσκεψης και σύμφωνα με πληροφορίες, όταν έφθασε η συζήτηση στο επίμαχο θέμα, ο κ. Σαχίνης υποχρεώθηκε να τονίσει πολλές φορές ότι δεν επρόκειτο να ληφθεί απόφαση αλλά θα γινόταν απλώς ενημέρωση.
Στη συνέχεια, όμως, δικαιολογήθηκε για τη συγκεκριμένη αναφορά, υποστηρίζοντας ότι είναι λάθος διατυπωμένη. Υποχρεώθηκε επίσης να ενημερώσει τα μέλη του Δ.Σ. ότι είχε λάβει μηνύματα από την κυβέρνηση που ζητούσε εξηγήσεις εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την αναστάτωση που προκλήθηκε.
Απόσυρση
Οταν η συζήτηση προχώρησε, πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ είπε πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να αποσύρει εντελώς τη σχετική αναφορά, καθώς άλλωστε δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμη πόσοι είναι οι εργαζόμενοι που μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα όταν λειτουργήσει το ΣΔΙΤ.
Οπως αναφέραμε και στο χθεσινό δημοσίευμα, οι απολύσεις θα προέκυπταν ως αποτέλεσμα της ανάθεσης της συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ σε Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα. Το ΕΥΣ είναι το σύνολο των αγωγών και καναλιών μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων που συλλέγουν το νερό από διάφορες πηγές και το φέρνουν ακατέργαστο στην Αττική για να το επεξεργαστεί η ΕΥΔΑΠ στις εγκαταστάσεις της.
Η κυβέρνηση ενέκρινε το ΣΔΙΤ από τον περασμένο Ιανουάριο με προϋπολογισμό 235 εκατομμύρια ευρώ και έκτοτε διαρρέουν συνεχώς πληροφορίες ότι ο διαγωνισμός ξεκινά αμέσως για να επιλεγεί το σχήμα.
Η... λάθος διατύπωση αφορούσε το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ που ασχολείται έως σήμερα με την συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ στον Εύηνο, στην Υλίκη, στη Θήβα, στην Αμφισσα, στο Λιδορίκι και αλλού. Η απάντηση που έδινε η επίσημη εισήγηση της διοίκησης ήταν ότι το Δημόσιο θα αναλάμβανε το κόστος λύσης των συμβάσεων του προσωπικού που θα περίσσευε. Με άλλα λόγια θεωρούσε δεδομένες τις απολύσεις και εμφάνιζε ως «επιτυχία» ότι δεν θα τις χρεωθεί η εταιρεία, αλλά το Δημόσιο.
Πάντως, μέχρι προχθές που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δεν είχε αισθανθεί την ανάγκη να μιλήσει για λάθος διατύπωση. Το έγγραφο κυκλοφορούσε εδώ και μέρες, σωματεία και συνδικαλιστικές παρατάξεις διαμαρτύρονταν αλλά η επίσημη αντίδραση της διοίκησης, ήταν να απειλήσει τον ένα από τους δύο εκπροσώπους των εργαζομένων στο Δ.Σ. Μαν. Αγγελάκη επειδή ενημέρωσε τους εργαζομένους και, έτσι, παραβίασε τον όρο της εμπιστευτικότητας.
Εξάλλου, οι προθέσεις της διοίκησης είχαν φανεί από μήνες πριν και η αγωνία των εργαζομένων είχε αποτυπωθεί σε ανακοινώσεις όπως εκείνες του Συλλόγου Μηχανικών τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Τότε κάποιοι τους αποκάλεσαν κινδυνολόγους αλλά στην χθεσινή κινητοποίηση, ο κ. Αγγελάκης θύμισε στον Χ. Σαχίνη ενώπιον των απεργών ότι τέτοια πράγματα «δεν συνέβαιναν ούτε επί χούντας».
Με χθεσινή δήλωσή του ο βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γ. Μουλκιώτης, υπεύθυνος του τομέα Εργασίας, κάλεσε την κυβέρνηση να ανακαλέσει «την απαράδεκτη και αντικοινωνική ρύθμιση» κατηγορώντας την ότι προχωρά «προκλητικά και κυνικά σε απολύσεις», καθυστερεί τη συζήτηση για νέα συλλογική σύμβαση εργασίας και μεθοδεύει προκλητικές τροποποιήσεις στον Κανονισμό Προσωπικού και στη μείωση του εμμονικά επικαλουμένου «μη μισθολογικού κόστους».

Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: