Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Μετρό Θεσσαλονίκης - Σταθμός Αγίας Σοφίας / «Η Μενδώνη είτε δεν είναι καλά ενημερωμένη είτε είπε ψέματα στον Τσίπρα»

Ο Γιάννης Μυλόπουλος διαψεύδει τη Λίνα Μενδώνη - «Το 2012 και όχι το 2017 αποσπάστηκαν τα αρχαία από τον σταθμό Αγ. Σοφία»
Διαψεύδει την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Γιάννης Α. Μυλόπουλος όσον αφορά το τι πραγματικά συμβαίνει με τα αρχαία του σταθμού Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης κατά τη συζήτηση που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, όταν ο τελευταίος είχε επισκεφθεί την Ακρόπολη.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό, «η υπουργός Πολιτισμού είτε δεν είναι καλά ενημερωμένη, οπότε θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική όταν συζητά με θεσμικά πρόσωπα και μεταφέρει αβάσιμες πληροφορίες, είτε είπε ψέματα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, για να τον φέρει σε δύσκολη θέση», παίρνοντας την πρωτοβουλία να «ενημερώσει» την υπουργό Πολιτισμού για το τι πραγματικά συμβαίνει με τα αρχαία από τον σταθμό της Αγίας Σοφίας.
Ο Γιάννης Μυλόπουλος αναφέρει επίσης ότι το 2017 αυτό που πράγματι βρέθηκε ήταν μια μαρμαρόστρωτη πλατεία σε εξαιρετική κατάσταση στο βόρειο τμήμα του σταθμού, στη διασταύρωση των οδών Πλάτωνος και Εγνατία, η οποία αξιολογήθηκε από τους αρχαιολόγους και το ΚΑΣ ως σημαντικό σύμπλεγμα μνημείων και αποφασίστηκε να παραμείνει αμετακίνητη.
Παράλληλα επισημαίνει ότι «η Αττικό Μετρό ΑΕ άλλαξε τον σχεδιασμό του σταθμού Αγ. Σοφίας, προκειμένου η πλατεία που βρίσκονταν εντός του πυρήνα του να μην αποσπαστεί, αλλά να παραμείνει στη θέση της».
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ξεναγηθεί στην Ακρόπολη από επιφανείς επιστήμονες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού και τις πρόσφατες εργασίες του υπουργείου στον αρχαιολογικό χώρο κάνοντας λόγω για κυβερνητικό αυταρχισμό και ιδιοκτησιακή νοοτροπία ακόμα και στον Πολιτισμό.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γιάννη Μυλόπουλου:
«Αν ο διάλογος στην Ακρόπολη συνέβη πράγματι και αν έχει μεταφερθεί σωστά, τότε η υπουργός Πολιτισμού είτε δεν είναι καλά ενημερωμένη, οπότε θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική όταν συζητά με θεσμικά πρόσωπα και μεταφέρει αβάσιμες πληροφορίες, είτε είπε ψέματα στον Αλέξη Τσίπρα για να τον φέρει σε δύσκολη θέση.
Ο Decumanus στο σταθμό Αγ. Σοφίας του Μετρό της Θεσσαλονίκης βρέθηκε το 2011 και αποσπάστηκε από τον σταθμό το 2012 από την τότε διοίκηση και όχι το 2017, όπως η κα Μενδώνη κακώς φέρεται να είπε δεικτικά στον Αλέξη Τσίπρα.
Είναι σημαντικό να προστεθεί ότι το εύρημα του Decumanus στη Βενιζέλου πάντως είναι πιο μεγάλης αξίας, καθώς πρόκειται για ολόκληρο πολεοδομικό συγκρότημα κεντρικού σταυροδρομιού, που εκτός του Decumanus, περιλαμβάνει την κάθετο Cardo, καταστήματα και οικίες, καθώς και ένα τετράπυλο μνημείο, αντίστοιχο με την αψίδα του Γαλερίου στην Καμάρα.
Το 2017 στον σταθμό Αγ. Σοφίας αυτό που πράγματι βρέθηκε ήταν μια μαρμαρόστρωτη πλατεία σε εξαιρετική κατάσταση στο βόρειο τμήμα του σταθμού, στη διασταύρωση των οδών Πλάτωνος και Εγνατία, η οποία αξιολογήθηκε από τους αρχαιολόγους και το ΚΑΣ ως σημαντικό σύμπλεγμα μνημείων και αποφασίστηκε να παραμείνει αμετακίνητη.
Για το σκοπό αυτόν, η Αττικό Μετρό ΑΕ άλλαξε τον σχεδιασμό του σταθμού Αγ. Σοφίας, προκειμένου η πλατεία που βρίσκονταν εντός του πυρήνα του να μην αποσπαστεί, αλλά να παραμείνει στη θέση της.
Κι ακόμη, το 2017 βρέθηκαν στο σταθμό Αγ. Σοφίας μια ακόμη πλατεία στο νότιο τμήμα του σταθμού, που επειδή δεν ήταν σε καλή κατάσταση και επειδή ούτως ή άλλως η συμμετρική της στο βόρειο τμήμα παρέμεινε κατά χώραν, κρίθηκε ότι έπρεπε να αποσπαστεί, καθώς και ένα κρηναίο οικοδόμημα, ένα σιντριβάνι δηλαδή, μήκους 15,5 μέτρων, το οποίο ως μεμονωμένο εύρημα και όχι σύμπλεγμα μνημείων,, αποφασίστηκε από το ΚΑΣ να αποσπαστεί και να επανατοποθετηθεί σε ειδική κατασκευή εντός του σταθμού.
Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας».
 
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: