Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Κρυπτο-ξεπούλημα

Ενώ η... μαρίδα αναζητούσε προφητείες, οι θεσμικοί είχαν ήδη «ξεφορτώσει» • H πιο απότομη και πιο μεγάλη σε διάρκεια ρευστοποίηση futures bitcoins από τον περασμένο Οκτώβριο υποδεικνύει μείωση θέσεων από τους θεσμικούς, σημειώνει η J.P.Morgan.
Απίστευτο ξεπούλημα στις αγορές κρυπτονομισμάτων προκλήθηκε χθες με αφορμή την απόφαση της Κίνας να απαγορεύσει τη χρήση τους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες πληρωμών. Bitcoin, Ether, Dogecoin και υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα που είχαν δει την αξία τους στον τελευταίο ένα χρόνο να πολλαπλασιάζεται βυθίστηκαν στα Τάρταρα, γεμίζοντας με απόγνωση τους πιστούς τους.
Το bitcoin υποχώρησε κάποια στιγμή χθες το πρωί έως και τα 30.001,51 δολάρια καταγράφοντας ημερήσιες απώλειες μεγαλύτερες του 30%. Στα επίπεδα αυτά η πτώση του από το ρεκόρ των 64.829 δολαρίων στα μέσα Απριλίου ξεπερνούσε το 50%.
Η βουτιά του κορυφαίου κρυπτονομίσματος του κόσμου είχε ξεκινήσει μια εβδομάδα πιο πριν ύστερα από μπαράζ τιτιβισμάτων του Ελον Μασκ. Στις 12 Μαΐου συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης της Tesla διεμήνυσε μέσω του Twitter ότι η αυτοκινητοβιομηχανία του αναστέλλει τις πωλήσεις αυτοκινήτων έναντι bitcoins. Η κίνηση αυτή -τρεις μόλις μήνες από την ανακοίνωση της Tesla ότι είχε αγοράσει bitcoin αξίας 1,5 δισ. δολαρίων και ότι θα άρχιζε να δέχεται το κρυπτονόμισμα ως μέσο πληρωμών για τα αυτοκίνητα της- εξανέμισε μόνο εκείνη την ημέρα 300 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση του κρυπτονομίσματος.
Στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας ο Μασκ έδρασε ξανά υποτιμητικά, τιτιβίζοντας αυτή τη φορά ότι η Tesla «μπορεί να πούλησε τα bitcoins της». Μερικές αργότερα ωστόσο... ξετιτίβισε, διαμηνύοντας ότι «δεν έχει πουλήσει κανένα bitcoin». Σαν να μην έφταναν τα Μασκ-αριλίκια, την Τρίτη, τρεις ρυθμιστικές αρχές του κινεζικού τραπεζικού τομέα και της βιομηχανίας πληρωμών ήλθαν για να βάλουν το... καπάκι. Εξέδωσαν συγκεκριμένα ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσαν τράπεζες και λοιπά ιδρύματα του χρηματοπιστωτικού τομέα να διακόψουν συναλλαγές και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα. Η αυστηρότερη στάση της Κίνας απέναντι στα κρυπτονομίσματα δεν ήταν βέβαια κάτι καινούργιο στην αγορά.
Το 2017 οι κινεζικές αρχές είχαν βάλει λουκέτο σε τοπικά κρυπτο-ανταλλακτήρια και απαγόρευσαν αρχικές δημόσιες προσφορές ψηφιακών νομισμάτων που εξέδιδαν οι επιχειρήσεις με σκοπό τη χρηματοδότησή τους. Το κυνήγι αυτό οδήγησε μάλιστα σε μείωση των traders κρυπτονομισμάτων και της επιρροής τους στους μικροαποταμιευτές της πολυάνθρωπης χώρας, όπως και στη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό.
Αργά το απόγευμα χθες το bitcoin κατάφερε πάντως να ανακάμψει μερικώς, προσεγγίζοντας τα 37.000 δολάρια και περιορίζοντας τις ημερήσιες απώλειες του σε 12%.
Την ανάκαμψη τροφοδότησε ένα νέο «κελάηδισμα» του Μασκ ότι η Tesla «έχει στα χέρια της διαμάντια». Μια φράση που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις τάξεις των μικροεπενδυτών της πλατφόρμας Reddit και η οποία προτρέπει σε διατήρηση μιας θέσης ακόμη και αν οι τιμές βυθίζονται. Ο στόχος του tweet του Μασκ -και βέβαια ο σκοπός- ήταν κάτι παραπάνω από προφανής.
Εκείνο αντίθετα που δεν ήταν τόσο εμφανές και ίσως να μην πρόσεξε χθες η «επενδυτική μαρίδα» του Reddit ήταν ένα ερευνητικό σημείωμα της J.P.Morgan, στο οποίο η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ εκτιμούσε ότι στο χθεσινό ξεπούλημα συνετέλεσε και η μείωση της έκθεσης των θεσμικών επενδυτών στο bitcoin. Επικαλούμενοι στοιχεία που αφορούσαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin, οι αναλυτές της J.P.Morgan διαπίστωσαν ότι υπήρξε η «πλέον απότομη και πιο μεγάλη σε διάρκεια ρευστοποίησή» τους από τον προηγούμενο Οκτώβριο. Κάτι που όπως επεσήμαναν δείχνει μια συνεχιζόμενη μείωση θέσεων από τους θεσμικούς επενδυτές.
Με άλλα λόγια, τα μεγάλα ψάρια ρευστοποιούν και μαζεύουν τα κέρδη τους από τη φούσκα εδώ και καιρό, ενώ την ίδια στιγμή η μαρίδα γλυκοκοιμάται με το κελάηδισμα του Μασκ.
Λίγο νωρίτερα είχε κελαηδήσει για την απείρως κερδοσκοπική αγορά κρυπτονομισμάτων και η ΕΚΤ. Συγκεκριμένα στην τελευταία της έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, ο θεματοφύλακας του ευρωπαϊκού συστήματος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η εκτίναξη των τιμών του bitcoin έχει επισκιάσει παλαιότερες χρηματοπιστωτικές φούσκες, όπως αυτές με τους βολβούς της τουλίπας στην Ολλανδία του 17ου αιώνα και την Εταιρεία Νότιων Θαλασσών στη Βρετανία τον 18ο αιώνα»... Σώωωπα! Σκίζει στην Ιστορία η ΕΚΤ.
 
Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: