Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2012

Για δέκατη όγδοη συνεχή χρονιά, Μουσεία και Αρχαιολογικοί Χώροι σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν για το κοινό στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου, γιορτάζοντας τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Θέμα των φετινών εκδηλώσεων είναι οι κρίσεις, τα αίτια που τις προκαλούν, οι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνονται και τα ίχνη που αφήνουν. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΠΑ) προσκαλεί το κοινό σε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων σε 60 Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους, σε όλη την Ελλάδα.

Πολιτισμός, το πιο ισχυρό αντίδοτο στην κρίση

Υπογραμμίζοντας τη σημασία των εκδηλώσεων, ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, κ. Κώστας Τζαβάρας, δήλωσε: «Το θέμα των φετινών εορτασμών μάς αγγίζει όλους, όχι μόνον εμάς τους Έλληνες, αλλά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες -γιατί η κρίση δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο. Τα τελευταία χρόνια, ο ελληνικός λαός δοκιμάζει τις αντοχές του, στηρίζοντας την τιτάνια προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για να φτάσει στο τέλος ενός δύσκολου δρόμου και να βγει ξανά στο φως. Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν πρέπει να ομφαλοσκοπούμε και να δαιμονοποιούμε την πραγματικότητα. Οφείλουμε να κοιτάζουμε μπροστά προβάλλοντας δημιουργικές ιδέες και αξιοποιώντας το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε, με όχημα τον πολιτισμό, το πιο ισχυρό αντίδοτο στην κρίση. Επιβάλλεται να αγωνιστούμε για την προβολή της υλικής και άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να αποδείξουμε ότι μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία για την ανάπτυξη του πολιτισμού».

Πηγή: naftemporiki.gr

Όμως και την Πέμπτη 27-09-2012 η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Συνάδελφοι,
 
Διευκρινίζεται ότι, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του Σωματείου μας, με την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και την Γενική Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠΑΙΘΠΑ, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012 που είναι ο εορτασμός ΄΄Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού΄΄, η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. 
 

Από την Εκτελεστική Γραμματεία

Της ΠΕΥΦΑ


Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κηρονομιάς (EΗΠΚ)

Οι ΕΗΠΚ θεσπίστηκαν επίσημα ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 1994 έως το 2000 τη διεθνή γραμματεία συντονισμού είχε το ίδρυμα roi Baudouin στις Βρυξέλλες, ενώ από το 2001 αντικαταστάθηκε από το Centro National da Cultura στην Πορτογαλία. Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1994. Κάθε συμμετέχουσα χώρα έχει το δικό της συντονιστικό φορέα. Το 2002 συμμετείχαν 47 περιοχές της Ευρώπης, όλες δηλαδή οι χώρες - μέλη της ΕυρωπαΪκής Σύμβασης Πολιτισμού. Το σκεπτικό του προγράμματος συνοψίζεται στο σύνθημα "Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά", δηλαδή στην αναζήτηση της συλλογικής μας μνήμης ως Ευρωπαίοι πολίτες μέσα από την προβολή των ιδιαιτεροτήτων κάθε λαού.
 
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι το άνοιγμα προς το πλατύ κοινό μνημείων και χώρων δύσκολα προσβάσιμων τον υπόλοιπο χρόνο. Η επιλογή τέτοιων χώρων έχει σκοπό την πρόκληση μεγαλύτερου ενδιαφέροντος από την πλευρά του κοινού, αφού πρόκειται για μνημεία άγνωστα σ' αυτό και επομένως απαλλαγμένα από το βάρος προηγούμενων "ερμηνειών".

Ο σκοπός του προγράμματος υλοποιείται με τη συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας σε πολιτιστικό, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με το παρελθόν,τη γνωριμία και την εξοικείωση με το Άλλο, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και οργανώσεων εθελοντών.

Μέσα από το πρόγραμμα τα μνημεία βγαίνουν από την απομόνωσή τους και εντάσσονται στην κοινωνική ζωή του τόπου. Οι ΕΗΠΚ δίνουν έμφαση στους νέους, όχι μόνο ως κοινό, αλλά και ως συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων. Οι ΕΗΠΚ προβάλλουν διαφορετικές θεματικές προσέγγισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και τέλος προωθούν διασυνοριακές δράσεις. Όλες αυτές οι παράμετροι συγκλίνουν στο βασικό σκοπό του προγράμματος που είναι η προβολή και προστασία της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι ΕΗΠΚ είναι αφιερωμένες στα μνημεία και τη συντήρησή τους και φιλοδοξούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάθε χρόνο, ένα Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου ανοίγουν τις πόρτες τους μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι. Συναυλίες, γιορτές, εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, έντυπα, προβολές ταινιών, αναπαραστάσεις δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με τα μνημεία με τρόπους πιο άμεσους, ευχάριστους και διασκεδαστικούς.

Κάθε χώρα αποφασίζει το θέμα του εορτασμού της, με γνώμονα πάντοτε την προβολή τόσο της τοπικής όσο και της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Με αφορμή την εισαγωγή του ευρώ, η Ελλάδα για τη διετία 2001-2002 είχε επιλέξει θέμα με τίτλο "Από τις ανταλλαγές των αγαθών στις συναλλαγές στο διαδίκτυο" και διαπραγματευόταν το ρόλο, τα είδη και τους τρόπους συναλλαγών στο παρελθόν και το παρόν, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το κοινό είχε την ευκαιρία να ανακαλύψει χώρους εμπορικών συναλλαγών, να εξοικειωθεί με τις τεχνικές παραγωγής νομισμάτων, να ανιχνεύσει τους δρόμους του εμπορίου στη λεκάνη της Μεσογείου.

Για τη διετία 2003-2004, με αφορμή τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, ο τίτλος του εορτασμού των ΕΗΠΚ είναι "Τόποι αθλητισμού, τόποι πολιτισμού". Η επιλογή του θέματος έχει σκοπό να διευρύνει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης της έννοιας των αγώνων, πέραν του στενού αθλητικού πλαισίου. Το αθλητικό πνεύμα με την έννοια της ευγενούς άμιλλας, που χαρακτήριζε τους αθλητικούς αγώνες στην αρχαιότητα, διαπότιζε και άλλες δραστηριότητες που είχαν αγωνιστικό χαρακτήρα. Ειδικότερα θέματα είναι οι χώροι διεξαγωγής αγώνων, τα είδη των αγώνων και η ιστορία τους, τα σύμβολα και τα πρόσωπα των αγώνων.

Για την Ελλάδα ως χρόνος των ΕΗΠΚ ορίζεται το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου). Ως τόπος ορίζονται μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, κατά προτίμηση αυτά που είναι κλειστά στο κοινό. Με ένα προεδρικό διάταγμα του 1996, το ΥΠΠΟ επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους όλης της χώρας το σαββατοκύριακο του εορτασμού. Η Παρασκευή δε, είναι αφιερωμένη στο σχολικό κοινό.

Το ΥΠΠΟ για τη διεξαγωγή του προγράμματος συνεργάζεται με την τοπική αυτοδιοίκηση, οργανισμούς, ιδιωτικά μουσεία, πνευματικά κέντρα και ιδιωτικές εταιρείες συντονίζοντας το σχεδιασμό και την οργάνωση των δραστηριοτήτων τους.

Πηγή: yppo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: