Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Ποια δικαιοσύνη

Μια απόφαση που σόκαρε όχι μόνο την ελληνική κοινωνία, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, ήρθε χθες από τη Δικαιοσύνη. Την ίδια ώρα που δεκάδες πολίτες στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων προφυλακίζονταν για αξιόποινες πράξεις ήσσονος σημασίας, οι τρεις εκ των -κατά την κατηγορία- διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής αφήνονταν ελεύθεροι, ρίχνοντας μάλιστα κλοτσιές και σφαλιάρες. 
Εμβρόντητοι οι πολίτες, παρακολουθούν τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε υπό τον μανδύα της Χρυσής Αυγής. Η απόφαση ανακριτών και εισαγγελέων να αφήσουν προσωρινά ελεύθερους -με ελαφρείς όρους είναι αλήθεια- βουλευτές της Χ.Α., οι οποίοι κατηγορούνται για διεύθυνση της συμμορίας, στην οποία αποδίδεται η διάπραξη σωρείας κακουργημάτων (4 δολοφονίες και εκατοντάδες βίαιες επιθέσεις κατά αλλοδαπών και Ελλήνων), εξέπληξε δυσάρεστα. 
Τι σημαίνει αυτό για την ουσία της υπόθεσης; Η προφυλάκιση ή όχι ενός κατηγορουμένου δεν αποτελεί πρόκριμα για την κατάληξη της κύριας ανάκρισης ή της οριστικής ετυμηγορίας του δικαστηρίου. Είναι προληπτικό μέτρο της Δικαιοσύνης για να μην τελεσθούν άλλα αδικήματα και να εξασφαλισθεί η εμφάνιση του κατηγορουμένου στο δικαστήριο.
Μέχρι τώρα, η Δικαιοσύνη γέμιζε τις φυλακές, προφυλακίζοντας με ευκολία ακόμη και κατηγορουμένους για πολύ μικρότερης απαξίας αδικήματα. Ομως, η τέλεση κακουργημάτων τέτοιας βαρύτητας, η σκληρή και απάνθρωπη εγκληματικότητα υπό την κάλυψη πολιτικού κόμματος, δεν είναι μια συνήθης ποινική υπόθεση. Εδώ, συν τοις άλλοις, απειλείται η πολιτική ομαλότητα και η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.
Στις 100 δικογραφίες με τη δράση χρυσαυγιτών, που συσχετίσθηκαν, υπάρχουν σοβαρά στοιχεία για συντονισμένη, συντεταγμένη δολοφονική δράση των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου. Για το λόγο αυτό, προκαλεί -τουλάχιστον εύλογες- απορίες η απόφαση των δικαστών να αφήσουν ελεύθερους κατηγορουμένους για συμμετοχή στην εγκληματική συμμορία.
Ποια άλλη τυπική εφαρμογή μπορεί να έχει ο νόμος για την αναγκαιότητα των προφυλακίσεων; Με ποιο σκεπτικό θεωρείται ότι οι κατηγορούμενοι ως εγκέφαλοι αυτής της εγκληματικής συμμορίας δεν θα συνεχίσουν τη δράση;
Οι ανακριτές δεν έκριναν, όπως πιστεύουν πολλοί, την ουσία της υπόθεσης. Ωστόσο, η απόφασή τους ενέχει εκ των πραγμάτων μια πρώτη αξιολόγηση του υλικού της δικογραφίας. Εάν τα αρχικά στοιχεία δεν ήταν επαρκή, η ευθύνη ανήκει σε εκείνους που προέτρεξαν.
Ωστόσο, το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χ. Βουρλιώτη αναγνώριζε επαρκείς ενδείξεις ενοχής για τους εμπλεκομένους. Το δεδομένο αυτό ισχύει και μετά τις απολογίες.
Στους συγκεκριμένους κατηγορουμένους, όμως, επιφυλάχθηκε προνομιακή μεταχείριση, σε σχέση με άλλους που είχαν μικρότερες κατηγορίες. Ετσι εκπέμφθηκε λάθος μήνυμα. Το δικαστικό ατόπημα έπληξε καίρια το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας. Και αυτό πρέπει να αποκατασταθεί αμέσως. Με πράξεις ευθύνης, σεβασμό στο κράτος δικαίου και ψυχραιμία απ' όλες τις πλευρές.
Η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία έχουν διασυρθεί αρκετά στη χώρα, πολλές φορές όχι άδικα. Καλό είναι να μη δίνουν δικαίωμα για άλλο διασυρμό.

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: