Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Φορολογημένα Χριστούγεννα

Στη χώρα μας εξακολουθούν να εξαιρούνται από τη φορολογία όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να εξαιρεθούν και να φορολογούνται όσοι δεν μπορούν να το αποφύγουν...

Το πνεύμα των φετινών Χριστουγέννων δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εορταστικά σχέδια... Πριν από όλα, σε ένα παρόμοιο ενδεχόμενο θα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να θεσπιστεί ειδική εορταστική φορολογία για τα επόμενα 100 χρόνια από τους ευφάνταστους επιτελάρχες του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μας έχει καταπλήξει με την εφευρετικότητά του στο να μας αδειάζει τις... άδειες τσέπες.
Χρόνια τώρα, στην Ελλάδα – εκτός των άλλων επίσης λιμναζόντων βασικών προβλημάτων – εκκρεμεί εκκωφαντικά ένα στοιχειωδώς δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό νομοσχέδιο, που θα λύτρωνε τη χώρα και τους πολίτες από πολλά προβλήματα. Το νομοσχέδιο αυτό εξαγγέλθηκε πειστικότατα από όλους τους διατελέσαντες υπουργούς Οικονομικών. Όλοι διατυμπάνιζαν την αναγκαιότητά του και όλοι άφηναν να εννοηθεί ότι είναι ζήτημα μερικών μικρών εκκρεμοτήτων προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή – για το καλό του ελληνικού λαού. Μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο, σύντομο και σαφές φορολογικό νομοσχέδιο που θα κάλυπτε μια για πάντα τα τεράστια κενά του φορολογικού μας συστήματος, θα εκσυγχρόνιζε τη δημοκρατία μας και θα έθετε σε νέες βάσεις την αμοιβαιότητα που πρέπει να διέπει τη σχέση πολίτη - πολιτείας.
Το νομοσχέδιο αυτό εξαγγέλλεται αενάως ακόμα και σήμερα που ζούμε το παράδοξο: να καλούνται να πληρώσουν όσοι πλήρωναν μέχρις εξαντλήσεως και να εξακολουθούν να μην πληρώνουν όσοι δεν πλήρωναν συστηματικά – μέχρις αναισθησίας!
Το να φορολογούνται όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες είναι ένα από τα ζητούμενα. Δεν είναι όμως τόσο αυτονόητο όσο φαίνεται. Στη χώρα μας εξακολουθούν να εξαιρούνται από τη φορολογία όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να εξαιρεθούν και φορολογούνται όσοι δεν μπορούν να το αποφύγουν.
Έχοντας εθιστεί στην παράνοια της δυσεπίλυτης σχέσης κράτους - πολίτη μάς είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθούμε τι συμβαίνει στον υπόλοιπο πλανήτη δίχως επιλεκτικές εξαιρέσεις, ειδικές περιπτώσεις, όπου αποκλείονται ομάδες πολιτών, κατηγορίες επαγγελματιών και γενικά τα δύο τρίτα του πληθυσμού... – και πάνω από όλους και όλα, οι πλούσιοι, οι πολύ πλούσιοι! Ακόμα και σήμερα που έχουν περάσει πίσω από τα κάγκελα της φυλακής πλήθος φοροφυγάδων και απατεώνων, η πολιτεία δεν μπορεί να θεσπίσει ένα σοβαρό φορολογικό νομοσχέδιο που θα βάλει τη χώρα στον σωστό δρόμο!...

Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης
Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: