Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Φάκελος: Σπατάλη τροφίμων

Σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε χρόνο σχεδόν 1,3 δις τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια, παρότι θα μπορούσαν να καταναλωθούν. Την ίδια στιγμή, 868 εκ. πολίτες υποφέρουν από ασιτία. Η ποσότητα των 1,3 δις τόνων θα μπορούσε να καλύψει τέσσερις φορές τις ανάγκες των 868 εκ. ανθρώπων που υποσιτίζονται.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Η ετήσια σπατάλη τροφής ανέρχεται σχεδόν σε 179 κιλά ανά κάτοικο. Η σπατάλη τροφίμων, εκτός από τη διαιώνιση των ανισοτήτων, επιφέρει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Για παράδειγμα, τα τρόφιμα που πετιούνται κάθε χρόνο στην Ε.Ε. ευθύνονται για την κατανάλωση του 50% του νερού άρδευσης. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται επίσης πως για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απαιτείται η κατανάλωση 5.000-10.000 λίτρων νερού.
Σε οικονομικό επίπεδο η σπατάλη τροφίμων σημαίνει σπατάλη χρημάτων. Παρά την εμφανή έλλειψη επαρκών στοιχείων για όλες τις χώρες της Ε.Ε., επιμέρους έρευνες ανέδειξαν την μεγάλη οικονομική διάσταση του φαινομένου. Για παράδειγμα, μελέτη της οργάνωσης WRAP στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμά πως η σπατάλη τροφίμων έχει ως αποτέλεσμα οικονομικές απώλειες της τάξης των 595€  για κάθε νοικοκυριό ετησίως. Μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται αισθητό το μεγάλο κοινωνικό, οικολογικό και οικονομικό αποτύπωμα που αφήνει πίσω της η σπατάλη τροφίμων.
Η ευαισθητοποίηση των πολιτών για το ζήτημα θα είναι σημείο-κλειδί για την αλλαγή προτύπου ζωής, όπου η σπατάλη τροφίμων θα μειωθεί αισθητά φέρνοντας πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία, το περιβάλλον και τα οικονομικά κάθε νοικοκυριού.
Μέσα από τον φάκελο για την σπατάλη τροφίμων θα μάθουμε μαζί τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε την κατάσταση. Στην προσπάθειά μας έχουμε την πολύτιμη αρωγή του Μπορούμε, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που έχει θέσει ως στόχο την μείωση της σπατάλης τροφίμων, και μοιραζόμαστε το σύνθημά του "Καμία μερίδα χαμένη"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: