Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Στον πάγο η Δικαιοσύνη

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν όλες οι δικαστικές ενώσεις στην παγωμένη, λόγω έλλειψης θέρμανσης αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, του Εφετείου Αθηνών. Μεταξύ άλλων, κατήγγειλαν τις αναχρονιστικές συνθήκες στα δικαστήρια
Οι δικαστές που προσήλθαν, περίπου 350, κατήγγειλαν τη μείωση των αποδοχών τους κατά 60%. Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου, έκανε λόγο για «αναχρονιστικές συνθήκες εργασίας στα δικαστήρια» και για ελλείψεις.
Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά σε «παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους δικαστικούς χώρους». Παράλληλα, επισήμανε ότι στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το 2008, οι υποθέσεις στην ανάκριση ανέρχονταν σε 4.500 και το 2012 έφτασαν τις 8.500, δηλαδή σημείωσαν αύξηση σχεδόν 100%.
Οι εφέτες χρεώνονται περισσότερες από 40 υποθέσεις στα τριμελή κακουργημάτων και πάνω από 25 στα πενταμελή, τη στιγμή που -όπως σημειώθηκε- στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι αδιανόητο να χρεώνεται δικαστής με περισσότερες από οκτώ υποθέσεις.

Καμπάνα κινδύνου

Όπως είπε η κ. Θάνου, η πανδικαστική συγκέντρωση είχε τρεις στόχους: «Να αναδειχθούν τα προβλήματα της Δικαιοσύνης, να γίνει γνωστό στους πολίτες κάτω από ποιες αναχρονιστικές συνθήκες και κάτω από πόσο βαρύ φόρτο εργασίας ασκούν τα καθήκοντα τους οι Έλληνες δικαστές και να θέσουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, αλλά και να κρούσουν έντονα την καμπάνα ότι αν συνεχίσει να αδιαφορεί για τα σοβαρά προβλήματα της Δικαιοσύνης, πολύ σύντομα η κατάσταση στη λειτουργία της θα είναι μη αναστρέψιμη».
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής.
Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: