Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Nόμος - ανάσα για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς

Οριστική λύση στο ακανθώδες θέμα των οικοδομικών συνεταιρισμών επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση με σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες με ευθύνη του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη.
Στόχος είναι ο νόμος να έχει ψηφιστεί μέχρι στις αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού.
Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν αποκλειστικά οικοδομικούς συνεταιρισμούς με ξεκαθαρισμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, οι οποίοι κατέχουν δασικές ή άλλες προστατευόμενες εκτάσεις και δεν μπορούν να δομήσουν.
Θα παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε καθεστώς ανταλλαγής εκτάσεων και μεταφοράς συντελεστή δόμησης μέσω ταχύρρυθμων διαδικασιών ιδιωτικής πολεοδόμησης και της Τράπεζας Γης.
Η διαδικασία
Οι νέες εκτάσεις που θα αποδοθούν από το Δημόσιο ή τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (χωρίς να αποκλείονται και ιδιώτες), θα βρίσκονται στην επαρχία, γύρω από μικρούς και εγκαταλελειμμένους οικισμούς μέχρι εκατόν πενήντα κατοίκους, προκειμένου, όπως αναφέρουν από το ΥΠΕΚΑ, να ενισχυθεί η περιφέρεια και να αναζωογονηθούν οι τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.
Ως ελάχιστη έκταση καθορίζονται ανά περιφέρεια τα 50 στρέμματα και ως μέγιστη τα 300 στρέμματα, με κλιμάκωση ανάλογα με τον αριθμό των κατοίκων του οικισμού. Μέσα σε έναν χρόνο από τη δημοσίευση του νόμου, καλούνται οι ΟΤΑ να υποβάλουν προτάσεις για τον καθορισμό εκτάσεων προς ιδιωτική πολεοδόμηση και ενδεχόμενη ανταλλαγή.
Ορίζεται ρητά πως οι νέοι οικισμοί που θα προκύψουν θα έχουν χρήση αποκλειστικά κατοικίας. Οποιεσδήποτε άλλες χρήσεις θα χωροθετούνται μέσα στον υφιστάμενο οικισμό. Οι εκτάσεις που θα παραχωρηθούν για την ιδιωτική πολεοδόμηση και ανταλλαγή βρίσκονται εκτός σχεδίου, αλλά πρέπει να περιλαμβάνονται στα όρια εγκεκριμένων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ΣΧΟΟΑΠ ή Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου.
Εξαιρούνται τα νησιά με έκταση κάτω των 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μέσο αριθμό κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο μικρότερο των 25. Οι περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πάτρας, Βόλου, Λάρισας και Ηρακλείου Κρήτης καταρχήν επίσης εξαιρούνται εκτός από ειδικές περιπτώσεις.
Πρόκειται για ενιαίες περιοχές άνω των 300 στρεμμάτων, από τις οποίες ποσοστό 50% αποδίδεται υποχρεωτικά στο Ελληνικό Δημόσιο ως προστατευόμενη περιοχή ενώ αν είναι δασική ή αναδασωτέα, επιβάλλεται επιπλέον αναδάσωση και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.
Ποσοστό 10% αποδίδεται στον οικείο Δήμο για τη δημιουργία δημοτικών χώρων πρασίνου. Η ειδική αυτή ρύθμιση σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί αστικών αναδασμών, αναμένεται να προσφέρει λύση στην περίπτωση του οικοδομικού συνεταιρισμού των αξιωματικών στο Πικέρμι Αττικής (ΑΟΟΑ).
Εδώ η «ανταλλαγή» γίνεται στα όρια του υφιστάμενου συνεταιρισμού με παροχή συντελεστή δόμησης στην τελικά πολεοδομούμενη έκταση. Προβλέπονται επίσης αναγκαστικές συνενώσεις με άλλους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και με μικρο-ιδιοκτησίες που εμπίπτουν μέσα στην περιοχή του συνεταιρισμού.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Εφαρμογή ειδικών όρων δόμησης
Ειδικοί όροι δόμησης θα ισχύσουν στις νέες περιοχές που θα πολεοδομηθούν. Προβλέπεται κατ' αρχάς χρηματική εισφορά ίση με το 5% της συνολικής αντικειμενικής αξίας τής υπό πολεοδόμηση έκτασης, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 40.000 ευρώ. Η εισφορά θα καταβάλλεται άπαξ στο Πράσινο Ταμείο. Σε ό,τι αφορά στην εισφορά σε γη, ορίζεται πως οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι θα αποτελούν ποσοστό τουλάχιστον 50% της συνολικής έκτασης της περιοχής.
Ο μέσος συντελεστής δόμησης στο σύνολο των οικοδομήσιμων χώρων δεν υπερβαίνει το 0,4 και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι πάνω από 0,6 για μία οικοδομή. Υπάρχει δυνατότητα αύξησης του σ.δ. κατά 10%, ως πολεοδομικό κίνητρο μέσω της διαδικασίας μεταφοράς συντελεστή από την Τράπεζα Γης, όταν επιλέγονται ειδικοί μορφολογικά τύποι κατοικιών.
Ο συντελεστής
Επιτρέπεται αντίστοιχα αύξηση του συντελεστή δόμησης μέχρι το 1 σε περιπτώσεις όπου από την πολεοδομική μελέτη επιβάλλεται αρτιότητα οικοπέδου άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων. Γενικά η αρτιότητα των οικοπέδων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 500 τ.μ.
Σε κάθε περιοχή που ανοικοδομείται, υποχρεωτικά κατασκευάζονται έργα υποδομής, το κόστος των οποίων βαρύνει τους ιδιώτες.
Η πολεοδόμηση των εκτάσεων που θα αποδοθούν στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς μέσω της Τράπεζας Γης γίνεται στη βάση ειδικής μελέτης που εκπονείται και χρηματοδοτείται από τους ενδιαφερομένους.
Η πολεοδομική μελέτη εγκρίνεται με προεδρικό διάταγμα ύστερα από πρόταση του υπουργού ΠΕΚΑ και ύστερα από γνώμη του οικείου δήμου.

Μανίνα Νικολοπούλου

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: