Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Δίχτυ προστασίας απλώνει η ΕΕ στην πρώτη κατοικία

Σε λίγες ημέρες τελειώνει η προθεσμία για τους δανειολήπτες που θέλουν να εξασφαλίσουν αναστολή εκτέλεσης του πλειστηριασμού. Οι αιτήσεις είναι ελάχιστες όπως προκύπτει και από το ρεπορτάζ που ακολουθεί. Φαίνεται όμως ότι η λύση θα έρθει από την ΕΕ.
Αν και σε τρεις μέρες λήγει η προθεσμία για όσους δανειολήπτες θέλουν να σώσουν το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό, μόλις 5.000 δανειολήπτες έχουν καταθέσει αίτημα.  Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου να έχουν καταθέσει αίτηση στην τράπεζα στην οποία έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Με τα «κόκκινα» δάνεια στο 30% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου, που σημαίνει ότι έχουν σκάσει δάνεια ύψους 68δισ ευρώ, η προσέλευση των δανειοληπτών συνεχίζει να είναι μικρή, καθώς θεωρούν ότι ο νόμος  4224/2013, δεν τους καλύπτει πλήρως.
Οι δύο τελευταίες νομοθετικές  ρυθμίσεις, φαίνεται πως δεν είναι προς το συμφέρον των δανειοληπτών, οι οποίοι στρέφονται προς το νόμο Κατσέλη, αναφέρουν εκπρόσωποι των καταναλωτικών οργανώσεων.
Σύμφωνα με την κ. Σίλια Τσέκερη,  πρόεδρο   της Ένωσης Καταναλωτικών Οργανώσεων η Παρέμβαση, οι υπεύθυνες δηλώσεις που έχουν κατατεθεί στις τράπεζες από όσους πληρούν τις  προϋποθέσεις, είναι λιγότερες από 5.000 καθώς οι δανειολήπτες θεωρούν ότι μετά τη λήξη της προστασίας, το χρέος τους δεν θα είναι βιώσιμο.
Όπως λέει: Πλήρη αστοχία χαρακτηρίζει  οι δύο νομοθετικές ρυθμίσεις (για τους ενήμερους δανειολήπτες και για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του έτους) και συνεχίζει: Εκείνο που βλέπουμε είναι,  ότι ακόμα και αν έχουν  κάλυψη για το 2014 οι δανειολήπτες είναι  εντελώς έκθετοι στη συνέχεια.
Στο εύλογο ερώτημα, αν κάποιος μπορεί στη συνέχεια να υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη, υπάρχει ασάφεια, αφού για να υπαχθεί κάποιος στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δεν πρέπει να είχε  προχωρήσει σε ρύθμιση τον τελευταίο χρόνο. Και ακόμα επισημαίνει: Κυρίως δεν ξέρουμε τι θα ζητήσουν οι τράπεζες να υπογράψουν οι δανειολήπτες για να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις με το νόμο 4224.
Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι  υπάρχει κοινοτική οδηγία για την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, όλων των Ευρωπαίων πολιτών,  η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2016.

Της Έφης Καραγεώργου
Πηγή: fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: