Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Λεφτά... υπήρχαν

ΤΟ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΧΑΣΕ 27,3 ΕΚΑΤ.
Πρόκειται για κονδύλια από τον Πυλώνα ΙΙ, που αφορά την αγροτική ανάπτυξη, τα οποία για διαφόρους λόγους, μεταξύ των οποίων και δικαστικές εμπλοκές, δεν απορροφήθηκαν.
Ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης, με συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, επαίρονται για τα έργα και τις ημέρες τους στην Αχαρνών, ένα έγγραφο με ημερομηνία 20/2/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την αρμόδια διαχειριστική επιτροπή για την αγροτική ανάπτυξη δείχνει ότι ένας πακτωλός χρημάτων δεν έφτασε ποτέ στην Ελλάδα κι ουκ ολίγα κονδύλια χάνονται οριστικά από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».  
Η Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα ή περιφέρεια μιας χώρας, εφ' όσον θελήσει να πάρει χρήματα για αγροτική ανάπτυξη, οφείλει να καταθέσει ένα σχέδιο του τι θέλει να υλοποιήσει από τα υπάρχοντα προγράμματα και παίρνει μια μικρή προκαταβολή. Οφείλει να υποβάλει συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία εφ' όσον εγκριθούν αποτελούν δεσμεύσεις.
Η ενδιαφερόμενη χώρα ή περιφέρεια οφείλει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες και να κάνει τις πληρωμές και με τα κατάλληλα παραστατικά να της δοθούν τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ομως, η Ελλάδα, σύμφωνα με το έγγραφο, δεν κατάφερε να εκτελέσει έργα 27.351.958,79 και έρχεται τελευταία και καταϊδρωμένη. Δεν κατόρθωσε ν' απορροφήσει τα περισσότερα χρήματα από τον κουμπαρά της Ε.Ε. για την αγροτική ανάπτυξη σε ό,τι αφορά στις δεσμεύσεις για το 2011 και τα λεφτά αυτά χάθηκαν οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου 2013.
Τα κονδύλια προβλέπονταν από το ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα μπορούσε να τα εισπράξει η Ελλάδα, διότι είχε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για εντάξεις. Πρόκειται για κονδύλια από τον Πυλώνα ΙΙ, που αφορά την αγροτική ανάπτυξη, τα οποία για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και δικαστικές εμπλοκές, δεν απορροφήθηκαν. Είναι η δεύτερη φορά που λεφτά δεν έρχονται, διότι κάτι ανάλογο συνέβη και με πόρους απ' το Ταμείο Αλιείας, αλλά γι' άλλους λόγους, εξαιτίας των απανωτών μετακομίσεων από υπουργείο σε υπουργείο της αρμόδιας υπηρεσίας.
Μολονότι οι ευθύνες για την απορρόφηση κοινοτικών πόρων δεν επιμερίζονται μόνο στην παρούσα πολιτική ηγεσία, όμως, εκείνη φέρει την κύρια ευθύνη διότι ανέλαβε ήδη απ' το 2012 κι έχουμε 2014.
Για την ακρίβεια, οι δεσμεύσεις της χώρας μας για προγράμματα ανήλθαν για την περίοδο 2007-2013 σε 3.906.228.424,00, όμως οι συνολικές πληρωμές άγγιξαν τα 2.240.835.700,12. Οι συνολικές δηλαδή πληρωμές ανήλθαν σε 57,37%.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει ότι έγιναν προσπάθειες ώς το τέλος του 2013 απ' όλα τα κράτη-μέλη, ωστόσο για τέσσερα προγράμματα που αφορούσαν Αμβούργο, Μαδρίτη, Βασιλικάτα Ιταλίας και Ελλάδα (σε άλλες περιοχές τα προγράμματα είναι περιφερειακά κι όχι εθνικά) τα κονδύλια που αφορούσαν δεσμεύσεις ώς το 2011 δεν απορροφήθηκαν και χάνονται.
Συνολικά, για τις τέσσερις αυτές περιοχές το ύψος των κονδυλίων ανέρχεται σε 38,98 εκατομμύρια ευρώ κι αφορούν προγράμματα τα οποία υποτίθεται ότι οι περιοχές αυτές ήταν έτοιμες να υλοποιήσουν, δηλαδή είχαν ενταχθεί κανονικά, υπήρξε ο σχετικός προϋπολογισμός αλλά δεν τα υλοποίησαν.
Απέτυχαν δηλαδή τον κανόνα ν+2, που προβλέπεται για την απορρόφηση κονδυλίων. Και όλα αυτά σε μια χρονική περίοδο που η Ελλάδα είχε απόλυτη ανάγκη τα χρήματα, για να τρέξει η πολύπαθη αγροτική οικονομία και όχι μόνο. 
Ραντεβού τον Μάρτιο στο Κιλελέρ
Οι αγρότες συναντήθηκαν στις 3 μετά το μεσημέρι, με τα αγροτικά τους μηχανήματα, στη διασταύρωση Σερρών-Προμαχώνα, στον κόμβο του Λευκώνα. Η κινητοποίηση ξεκίνησε γύρω στις 4 το απόγευμα και διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα
Κι αύριο τι; Τον Μάρτιο τα σπουδαία, με ραντεβού στο Κιλελέρ από το μπλόκο της Νίκαιας και συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής από πλευράς Δημοκρατικής Αριστεράς. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις φθίνουν μετά και την επίσημη απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου χθες ν' αποχωρήσει, ενώ μέσα στην εβδομάδα ενδέχεται να υπάρξουν συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο για το αγροτικό ζήτημα.  
Μολονότι η κυβέρνηση επιμένει να κρύβει προβλήματα κάτω από το χαλί, είναι υπαρκτά και συνδέονται με χρόνιες παθογένειες της γεωργίας, στρεβλώσεις στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, αγκυλώσεις της Ε.Ε. και σύγχρονες πληγές, που επιτείνονται από το αλαλούμ των νέων φορολογικών ρυθμίσεων, οι οποίες παρά τις βελτιώσεις εξακολουθούν να έχουν αδικίες και ασάφειες που μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν παρανοήσεις.
Οι άσχημες όψεις του κύβου του Ρούμπικ για τη γεωργία είναι πολλές: καθυστερήσεις σε πληρωμές παραγωγών από ιδιωτικές επιχειρήσεις, σουπερμάρκετ, καθυστερήσεις σε αποζημιώσεις, αλαλούμ με επιλέξιμα βοσκοτόπια, προβλήματα με αδειοδοτήσεις, επιδοτήσεις ή καθυστερήσεις σε προγράμματα, ταλαιπωρία από ζωονόσους, έλλειψη τραπεζικής ρευστότητας και αδυναμία χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους της ελληνικής συμμετοχής σε συγχρηματοδοτούμενα κοινοτικά προγράμματα, που δεν αφήνουν συχνά και τους Ελληνες παραγωγούς να γελάσουν τα χείλη τους.
«Φεύγουμε από τα μπλόκα, σε αναμονή, όμως, για Τετάρτη και Πέμπτη για το φορολογικό ζήτημα. Εχουμε ραντεβού πάλι στα μπλόκα το Σάββατο στις 11 το πρωί, καθένας στην περιοχή που έστησε μπλόκο, για ν' αναλύσουμε τα αποτελέσματα και να κάνουμε αποτίμηση. Ελπίζουμε οι δεσμεύσεις να μην παραμείνουν δεσμεύσεις, διότι όπως οι αγρότες ξέρουν να καλλιεργούν, ξέρουν και να τιμωρούν κι έρχονται εκλογές», μας ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Χρήστος Γκόντιας.
Διαμαρτυρία ενάντια στο νέο φορολογικό καθεστώς για τους μισθωτούς, τους επαγγελματίες και τους αγρότες πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα, στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, αγρότες και οικονομικοί φορείς του Νομού Σερρών.
Οι αγρότες συναντήθηκαν στις 3 μετά το μεσημέρι, με τα αγροτικά τους μηχανήματα, στη διασταύρωση Σερρών-Προμαχώνα, στον κόμβο του Λευκώνα. Η κινητοποίηση ξεκίνησε γύρω στις 4 το απόγευμα και διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, παρουσία και αστυνομικών δυνάμεων, χωρίς να παρακωλύεται η κίνηση των οχημάτων. Πραγματοποιήθηκε πεζή διαμαρτυρία ενάντια στο νέο φορολογικό καθεστώς μαζί με άλλους εκπροσώπους φορέων του Νομού Σερρών, στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, μοιράζοντας στους διερχόμενους οδηγούς ενημερωτικά φυλλάδια με τα αιτήματά τους (μεταφρασμένα σε βουλγαρικά και αγγλικά) και σερραϊκά προϊόντα.
Μετά τη διαμαρτυρία, συστάθηκε πενταμελής επιτροπή εκπροσώπων από αγρότες και οικονομικούς φορείς του τόπου, που αναμένεται, εντός των επόμενων ημερών, να αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεων. «Στείλαμε ένα βροντερό μήνυμα στην κυβέρνηση» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Σωτήρης Κοτσαμπάς, σημειώνοντας ότι «ο αγώνας τώρα αρχίζει».
Πορεία διαμαρτυρίας προς την Εφορία Πυλαίας Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν αγρότες του μπλόκου στον κόμβο των Σφαγείων, στα Βασιλικά. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Αργύρη Μαρίσιο, το βασικό ζήτημα ήταν να ενημερώσουν τον κόσμο για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους. 

ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: