Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Δυσαναλογία μεταξύ τιμών προϊόντων και μισθών διαπιστώνει η ΕΣΕΕ

Παραπλανητικό χαρακτηρίζει η ΕΣΕΕ το συμπέρασμα ότι η μείωση των τιμών των προϊόντων στο καλάθι της νοικοκυράς σημαίνει και καλύτερο βιοτικό επίπεδο, δεδομένης της κατάρρευσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τετραμηνιαίας έκθεσης του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), το τυπικό καλάθι προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σούπερ μάρκετ) στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2014 είναι φθηνότερο στη χώρα μας συγκριτικά με Αγγλία, Γαλλία και Ισπανία.

Ωπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, «Είναι σαφές ότι το εν λόγω ποσοτικό συμπέρασμα δεν είναι αμφισβητήσιμο» αλλά χρειάζεται να ληφθούν υπόψιν και κάποιο άλλοι παράγοντες όπως  η δυνατότητα αγοράς ενός τυπικού καλαθιού προϊόντων η οποία στη χώρας μας έχει πληγεί με ιδιαίτερη ένταση εξαιτίας της συρρίκνωσης των αμοιβών.

«Μόνο εάν τα στοιχεία αυτά συνεξεταστούν με το επίπεδο των μισθών στην Ελλάδα, σε σύγκριση πάντοτε με τις υπόλοιπες υπό μελέτη χώρες, μπορεί να περιγραφεί και το κυριότερο να ερμηνευθεί ασφαλέστερα το καλάθι της νοικοκυράς», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση και συμπληρώνεται πως «αυτό που έχει ουσιαστική σημασία δεν είναι τόσο η απόλυτη μέση τιμή του καλαθιού προϊόντων αλλά η μέση τιμή του καλαθιού συγκριτικά με τον αντίστοιχο μισθό σε κάθε χώρα (σχετική τιμή καλαθιού)».

Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, η ελαφρώς χαμηλότερη μέση τιμή του καλαθιού προϊόντων στην Ελλάδα δεν αντισταθμίζει τις πολύ χαμηλότερες κατώτατες και μέσες αμοιβές στην οικονομία καθώς ο καταναλωτής/νοικοκυριό δαπανά μεγαλύτερο ποσοστό των αμοιβών του για την προμήθεια του ίδιου καλαθιού προϊόντων συγκριτικά με τους καταναλωτές των άλλων χωρών.

Τέλος, η Συνομοσπονδία συμπεραίνει πως «είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να σταματήσει η καθοδική πορεία των μισθών στη χώρα μας για να αναταχθεί επιτέλους η κατανάλωση» και επισημαίνει ότι συγκρίσεις με άλλες χώρες είναι επιβεβλημένες, αλλά «για να είναι γόνιμες πρέπει να γειώνονται στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον κάθε χώρας».

Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: