Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ «ΑΝ.Α.Σ.Α.» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ARIDAIA NEWS

Διαβάστε την συνέντευξη που παραχώτησε ο Γιάννης Σταυρίδης, υποψήφιος δήμαρχος με την Αυτόνομη Δημοτική Κίνηση ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας στο Aridaia News.

1) Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για τη φιλοσοφία της δημοτικής κίνησης.
H ΑΝ.Α.Σ.Α. (Ανατροπή - Αλληλεγγύη - Συμμετοχή - Aυτοδιοίκηση) Πέλλας είναι μια Κίνηση αδέσμευτη από κρατικές, κομματικές, επιχειρηματικές και οποιεσδήποτε άλλες εξαρτήσεις, ανοιχτή σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, γέννημα της τοπικής κοινωνίας των πολιτών. Λειτουργεί με βάση τις αρχές της ισότητας, της άμεσης δημοκρατίας, της συλλογικότητας και της διαφάνειας. Στόχος της είναι η ενεργοποίηση του πολίτη τόσο στο επίπεδο της διαβούλευσης και της λήψης των αποφάσεων όσο και στο επίπεδο του ελέγχου της δημοτικής αρχής. Θέλουμε ο πολίτης να γίνει ο πυρήνας της πολιτικής μας, ως ενεργός πολίτης, πρέπει όμως και ο ίδιος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, ώστε να λειτουργήσει το σχέδιο που έχουμε στο μυαλό μας. 
Η συνειδητοποίηση του ρόλου του καθενός από εμάς στα κοινά είναι το κλειδί της επιτυχίας στην προσπάθεια που αναλαμβάνουμε, ώστε να μετατραπεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από έναν προσωποκεντρικό και απομονωμένο, από την κοινωνία, θεσμό σε ένα μοχλό ανάπτυξης του τόπου μας βασιζόμενο στις δυνατότητες που μας δίνει τόσο το ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε ως δήμος όσο και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε ωςπεριοχή και παραμένουν ανεκμετάλλευτα για δεκαετίες. 
Η μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από εκκολαπτήριο κομματικών στελεχών και ιμάντα μεταβίβασης αντικοινωνικών πολιτικών σε έναν θεσμό-υπηρέτη του πολίτη και του τόπου μας είναι η αρχή της προσπάθειάς μας.
2) Με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό σας, τόσο σε δημοτικό όσο και σε τοπικό επίπεδο;
Όσοι συνδημότες μας αντιλαμβάνονται πως ο μόνος τρόπος για να αλλάξουμε πορεία ως κοινωνία και ως δήμος είναι η ανατροπή της υπάρχουσας πολιτικής και η σύγκρουση με κατεστημένες αντιλήψεις και πρακτικές στην άσκηση της εξουσίας και ταυτόχρονα αποδέχονται τις αρχές διακήρυξης της ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας είναι ευπρόσδεκτοι να πλαισιώσουν την προσπάθεια και όλοι μαζί να δώσουμε αυτή τη μεγάλη μάχη. Δεν είναι μια εύκολη προσπάθεια όμως τίποτα δεν είναι εύκολο έτσι πως έχουν έρθει τα πράγματα. Προσωπικές φιλοδοξίες, παραγοντισμοί και υστερόβουλες σκέψεις δεν χωράνε στην Κίνησή μας. Όσοι θεωρούν ότι μέσα από το καινούριο που δημιουργείται θα μπορέσουν να «ξεπλυθούν» από παλιές αμαρτίες κάνουν λάθος. Η εντιμότητα, η συνέπεια, η αξιοσύνη, η αγωνιστικότητα, οι γνώσεις, η ανιδιοτέλεια και η στράτευση στους στόχους της Κίνησής μας, όπως προσδιορίζονται από τη διακήρυξη, τις καταστατικές αρχές και το πρόγραμμά της αποτελούν τα κύρια κριτήρια επιλογής των προσώπων, που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο της ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας.
Τονίζω όμως και πάλι ότι χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών, μακριά από τη «λογική της ανάθεσης» στους εκλεγμένους συμβούλους και το Δήμαρχο, τίποτε σημαντικό δεν μπορεί να επιτευχθεί.
3) Ποια θα είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνετε σε περίπτωση που εκλεγείτε Δήμαρχος, όσον αφορά στην καθημερινότητα, αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου; 
Η πρώτη κίνηση που θα κάνει η δημοτική μας αρχή, από τη στιγμή που θα μας τιμήσουν οι συμπολίτες μας και θα μας εμπιστευθούν, είναι να βάλει ένα φρένο στην κοινωνική κατάρρευση, ενισχύοντας την κοινωνική πολιτική του Δήμου και δημιουργώντας με συγκεκριμένα μέτρα και στοχευμένες κινήσεις ένα δίχτυ προστασίας και αλληλεγγύης προς τους συνδημότες μας που υφίστανται τις βάναυσες συνέπειες από την πολιτική που ασκείται από την κεντρική εξουσία μέσω των μνημονιακών επιταγών. Η αλληλεγγύη αποτελεί το πρώτο βήμα για το σταμάτημα της κοινωνικής κατάρρευσης που παρατηρείται. Οι δημότες πρέπει να νοιώθουν τη δημοτική αρχή ως ασπίδα προστασίας και σύμμαχο και όχι ως αντίπαλο. Ταυτόχρονα ο Δήμος μαζί με τους πολίτες θα οργανώσει και θα δώσει τη μάχη με όποιον χρειαστεί, ώστε αφ’ ενός μεν κανένα σπίτι που έχει ανάγκη να μη βρεθεί χωρίς νερό και ρεύμα και κανένας να μη πεταχτεί στον δρόμο, να μη χάσει το σπίτι του, αφ’ ετέρου δε να μην ιδιωτικοποιηθούν τα δημόσια αγαθά και οι κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος από τον Δήμο και τα δημοτικά νομικά πρόσωπα. 
Το δεύτερο, στο οποίο ήδη αναφερθήκαμε, είναι η ενεργοποίηση των δημοτών και η θεσμοθέτηση της συμμετοχής τους στα κοινά. Από εκεί και πέρα θα υπάρξει ένα σύνολο μέτρων, που θα αφορούν τις δημοτικές υπηρεσίες, τους δημόσιους χώρους, την κίνηση των πεζών και την κυκλοφορία των οχημάτων, τον πολιτισμό κ.λπ., που θα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική, υπάρχουν τρόποι ώστε, σε συνεργασία με τις εργατικές και αγροτικές οργανώσεις, τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τους εμπόρους και τον επιστημονικό κόσμο της περιοχής, να ξεκινήσουμε την προσπάθεια ανάπτυξης αρχικά σε ενδοδημοτικό επίπεδο με μορφές αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας και ακολούθως με μια πιο εξωστρεφή πολιτική. 
Η πρωτογενής παραγωγή και ο τουρισμός αποτελούν τα βασικά στοιχεία αυτής της πολιτικής. Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι για εμάς η όποια αναπτυξιακή προσπάθεια πρέπει να σέβεται το περιβάλλον και να έχει στο κέντρο της προσοχής της τον άνθρωπο. Τις προσεχείς εβδομάδες θα παρουσιαστούν οι προγραμματικοί μας άξονες, στους οποίους θα περιγράφεται συγκεκριμένα ο τρόπος με τον οποίον θέλουμε να κινηθούμε σε όλα τα επίπεδα.
4) Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να εξασφαλίσετε πόρους για το Δήμο;
Η εφαρμογή των Μνημονίων οδήγησε σε μείωση κατά 60% των θεσμοθετημένων πόρων της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό και ο αγώνας για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των Μνημονίων συνδέεται άμεσα με τον αγώνα μας για έναν Δήμο που να εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων του. Θεσμικά λοιπόν θα αγωνιστούμε: 
α) για την ύπαρξη θεσμοθετημένων και εγγυημένων πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, 
β) για την άμεση εφαρμογή του Συντάγματος, ώστε για τη μεταβίβαση στους Δήμους αρμοδιοτήτων να προηγείται η μεταφορά των απαιτούμενων πόρων, 
γ) για την αναπροσαρμογή των στόχων του Ε.Σ.Π.Α. με προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή και την απασχόληση και 
δ) για τη γενναία αύξηση των διαθέσιμων πόρων εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης ισότιμα σε Δήμους και Περιφέρειες μέσα από την εφαρμογή του δημοκρατικού προγραμματισμού.
Υπάρχουν βέβαια και τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης. Αυτά υφίστανται εδώ και πολλές δεκαετίες με ελάχιστο ουσιαστικό αποτέλεσμα στον δικό μας δήμο από την εκμετάλλευσή τους. Ξέρουμε τον τρόπο που πρέπει να κινηθούμε και προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά και οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Δήμου θα αποτελέσουν πηγή εσόδων του. 
Από εκεί και πέρα μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων με τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για το κόστος κατασκευής των έργων, τη διαφάνεια στις προμήθειες και τις δαπάνες του προϋπολογισμού, τον κοινωνικό έλεγχο των εξόδων, την πάταξη των φαινομένων συναλλαγής και διαφθοράς, την αλλαγή νοοτροπίας στη διοίκηση του Δήμου και τη διαχείριση των οικονομικών του κ.λπ..
Τέλος, μέγιστη σημασία έχει η διαχείριση των δημοτικών πόρων με εντιμότητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
5) Τι σκοπεύετε να κάνετε με την έλλειψη εμπιστοσύνης που παρατηρείται από την πλευρά των προμηθευτών προς το Δήμο; Πως θα αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση;
Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι να άρουμε τους λόγους για τους οποίους υπάρχει αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης. Στις σχέσεις του Δήμου με τους προμηθευτές του πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, εντιμότητα, ισότιμη αντιμετώπιση και όχι πελατειακή νοοτροπία. Ταυτόχρονα πρέπει όλες οι πλευρές να κατανοήσουν τις δυσκολίες της εποχής. Θεωρούμε πως με συνεννόηση και αλληλοκατανόηση δε θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με κανέναν προμηθευτή του Δήμου.
6) Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα βασικά προβλήματα του Δήμου Πέλλας τα οποία ζητούν άμεσα λύσεις και πως σκοπεύετε να ανταποκριθείτε σε αυτά σε περίπτωση εκλογής σας;
Στη διακήρυξη της «ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας» ο Δήμος μας περιγράφεται με την εξής εικόνα: ‒ οικονομική εξαθλίωση, ανεργία, μερική απασχόληση και ανασφάλιστη εργασία ‒ παραγωγική υποβάθμιση και κλείσιμο επιχειρήσεων και καταστημάτων ‒ τραγικά αδιέξοδα της αγροτικής οικονομίας ‒ υποβάθμιση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών και του Κέντρου Υγείας Κρύας Βρύσης, κλείσιμο του Ι.Κ.Α./Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και γενική απαξίωση της δημόσιας υγείας ‒ απομάκρυνση δημόσιων υπηρεσιών ‒ χρονίζοντα προβλήματα υποδομών ‒ εγκατάλειψη και μαρασμός δημοτικών κοινοτήτων ‒ απομόνωση από τους βασικούς οδικούς άξονες (Εγνατία) και το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας ‒ έλλειψη συνολικού πολεοδομικού σχεδιασμού ‒ συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών ‒ έλλειψη οργανωμένων μορφών δράσης κοινωνικής αλληλεγγύης ‒ αδιαφορία για το περιβάλλον, το πράσινο και τους δημόσιους χώρους ‒ προβλήματα στην ανεμπόδιστη κίνηση των πεζών και κυρίως των ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες, αλλά και την κυκλοφορία και τη στάθμευση των οχημάτων ‒ αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων ‒ πολιτιστική καχεξία ‒ περιθωριοποίηση της νεολαίας ‒ υποβάθμιση της ποιότητας ζωής αλλά και της αισθητικής ‒ ανυπαρξία στρατηγικού σχεδίου για τη συνολική ανάπτυξη του Δήμου ‒ έλλειψη δημοκρατίας, διαφάνειας και λαϊκής συμμετοχής,
απαξίωση και ευτελισμός της λαϊκής κυριαρχίας …
Η λύση κάποιων από τα προβλήματα αυτά ανήκει στο Κράτος, άλλων στην Περιφέρεια και άλλων αποκλειστικά στον Δήμο μας. Για όλα όμως πρέπει να ενδιαφερθεί και να αγωνιστεί η δημοτική αρχή, γιατί όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους.
Επίσης η κάθε δημοτική ή τοπική κοινότητα, η κάθε συνοικία και γειτονιά, έχει και τα δικά της ιδιαίτερα προβλήματα. Εδώ μπαίνει η συμμετοχή του πολίτη αλλά και των δημοτικών και των τοπικών συμβούλων. Οι ίδιοι οι πολίτες θα αναδείξουν τα προβλήματα της περιοχής τους και αφού ιεραρχηθούν θα αρχίσει η προσπάθεια επίλυσής τους. Υπάρχουν πολλά είδη προβλημάτων
που η επίλυσή τους δεν έγκειται στο οικονομικό αλλά στο ενδιαφέρον από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Αυτή η έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά των προηγούμενων δημοτικών αρχών ήταν φανερή στις συναντήσεις που είχαμε με συμπολίτες μας σε όλες τις περιοχές του Δήμου που επισκεφτήκαμε. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως ακόμα και σήμερα παρατηρούμε μια, παλαιοκομματικής αντίληψης, αντιμετώπιση των προβλημάτων, με γνώμονα τις προσωπικές γνωριμίες αφήνοντας στην άκρη την ουσία και το δίκαιο των πολλών. Δυστυχώς είδαμε με τα μάτια μας την αδιαφορία της δημοτικής αρχής σε θέματα τόσο απλά στην επίλυσή τους που το φαινόμενο προκαλεί απορία και ταυτόχρονα στεναχώρια. Είναι πραγματικά άδικο να αφήνονται ολόκληρα χωριά στην τύχη τους και να τα θυμούνται όλοι μια φορά στα τέσσερα χρόνια.
7) Τι σχεδιάζετε να κάνετε για την ανεργία των νέων; Θεωρείτε ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις σε τοπικό επίπεδο;
Η ανεργία είναι το βασικότερο πρόβλημα της χώρας. Ειδικά στην περιοχή μας το ποσοστό της ανεργίας είναι από τα υψηλότερα σε πανελλαδικό επίπεδο. Ακόμη πιο ειδικά η ανεργία των νέων έχει μετατραπεί σε πραγματικό εφιάλτη. Σχεδόν οι επτά στους δέκα νέους είναι άνεργοι και συντηρούνται από τους γονείς τους ή φεύγουν για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Η φυγή της νέας γενιάς από την χώρα, αποτελεί μια καταστροφή ιστορικών διαστάσεων. Η ανεργία των νέων είναι το Βατερλό της πολιτικής της λιτότητας και των μνημονίων. Για την αντιμετώπιση λοιπόν της ανεργίας χρειάζεται να ανατραπεί αυτή η πολιτική, να ληφθούν μέτρα που θα συμβάλουν στη ριζική αναδιανομή του πλούτου και στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας και να σχεδιαστούν ενεργητικά προγράμματα απασχόλησης. 
Και βέβαια το αντίδοτο στην ανεργία δεν είναι ούτε η ανασφάλιστη εργασία ούτε η εργασιακή επισφάλεια ούτε τα χαμηλά μεροκάματα ούτε η «κατάρτιση» ή η «μαθητεία».
Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι το ζήτημα της ανεργίας των νέωνδεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε τοπικό, αλλά σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ιδέες, ώστε και στο επίπεδο του Δήμου να δοθούν κάποιες λύσεις, όπως π.χ.: α) να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ιδίως στον πρωτογενή τομέα, 
β) να υποστηριχθούν συνεταιριστικά και αυτοδιαχειριστικά σχήματα, εταιρίες λαϊκής βάσης και εγχειρήματα κοινωνικής οικονομίας, που θα βασιστούν σε νέους ανθρώπους, αξιοποιώντας τις δυνατότητες τους καιτις γνώσεις τους, 
γ) να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των άνεργων νέων (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επιδότηση στέγης, ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικές δραστηριότητες κ.λπ.).
Όλα αυτά όμως θα εξηγηθούν με λεπτομέρειες στις προγραμματικές μας θέσεις που βρίσκονται υπό επεξεργασία από τις ομάδες εργασίας της Κίνησης και στις οποίες συμμετέχουν πολλοί συνδημότες μας γνώστες των αντίστοιχων αντικειμένων. 
Σε αυτό το σημείο θέλω να καλέσω τους πολίτες του δήμου μας να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι σε αυτήν την επεξεργασία ώστε το τελικό αποτέλεσμα να προέρχεται από όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνδιαμόρφωση απόψεων.
8) Οι τοπικές κοινότητες αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα κυρίως καθημερινότητας. Τι σκοπεύετε να κάνετε αν αναλογιστεί κανείς τη μεγάλη έκταση του Δήμου σε συνάρτηση με τα ελάχιστα μέσα;
Πράγματι οι τοπικές κοινότητες αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα, όντας παραμελημένες από την κεντρική διοίκηση του Δήμου. Εξ άλλου με τον «Καλλικράτη», λόγω της υποεκπροσώπησης τμημάτων των τοπικών κοινωνιών, της υποβάθμισης των Τοπικών Συμβουλίων και της έλλειψης θεσμών λαϊκής συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου, είναι λογικό οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων να νιώθουν αποξενωμένοι από το κέντροτου Δήμου.
Βασική αρχή μας για την αντιμετώπιση των δημοτικών προβλημάτων είναι η ιεράρχηση των κοινωνικών αναγκών και ο προγραμματισμός των έργων με προτεραιότητα στα αναγκαία έργα υποδομής στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές.
Άλλωστε «μέσα» για την επίλυση των προβλημάτων δεν είναι μόνο τα χρήματα. Ο δήμος μας μπορεί να μην έχει την μεγάλη οικονομική δυνατότητα που χρειάζεται, όμως έχει αξιόλογους υπαλλήλους και τα τεχνικά μέσα, ώστε να επιλύσει πολλά από αυτά. Είμαστε σίγουροι πως σε συνεργασία με τους
εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων και τους ίδιους τους πολίτες, που ξέρουν καλύτερα από κάθε άλλον τα προβλήματα και τις λύσεις τους, θα έχουμε τη δυνατότητα να επιλύσουμε τα περισσότερα από αυτά.
9) Πείτε μας λίγα λόγια για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσετε σε περίπτωση που αναλάβετε τη διοίκηση του Δήμου. Τι μοντέλο διοίκησης θα ακολουθήσετε και ποιος θα είναι ο ρόλος του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων;
Εμείς θέλουμε έναν δημοκρατικό δήμο, που θα χαρακτηρίζεται από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Θέλουμε το Δημοτικό Συμβούλιο (αλλά και κάθε δημοτικό συλλογικό όργανο) να λειτουργεί με δημοκρατία και διαφάνεια, με κατανομή ευθυνών και αρμοδιοτήτων σε όλα τα μέλη του, μακριά από πελατειακές λογικές, σκοπιμότητες και οποιεσδήποτε εξαρτήσεις. Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να είναι το κυρίαρχο όργανο του Δήμου, το κέντρο δημοκρατικής διαβούλευσης, προωθητικής σύνθεσης των απόψεων και λήψης των ορθότερων αποφάσεων, με κριτήριο των επιλογών του την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συμφέροντος. Στόχος μας επίσης είναι να δώσουμε στα συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ουσιαστικές αρμοδιότητες, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στην άσκηση της εξουσίας.
Αποβλέπουμε σε ένα μοντέλο συλλογικής διοίκησης του Δήμου και όχι δημαρχιακής μονοκρατορίας. Είμαστε αντίθετοι στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο, που έχει επιβληθεί.
Και πάλι όμως θέλω να τονίσω την αναγκαιότητα της συμμετοχής των πολιτών, την οποία θα επιδιώξουμε και με τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων (λαϊκές συνελεύσεις, τοπικά δημοψηφίσματα, συμμετοχικός προϋπολογισμός, δημόσιος απολογισμός και έλεγχος κ.λπ.). 
Βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει οποιοσδήποτε θεσμός δημιουργηθεί, αν δεν τον υποστηρίξουν οι δημότες. Σε μια τέτοια περίπτωση οι θεσμοί θα απαξιωθούν και στην ουσία θα έχουμε ένα πισωγύρισμα σε καταστάσεις που τις έχουμε ζήσει στο παρελθόν και τις βιώνουμε μέχρι και σήμερα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως σε μια τέτοια περίπτωση θα αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους, όμως σίγουρα η αποτελεσματικότητα θα είναι μικρότερη. 
Αντιτασσόμαστε σφοδρά στην νοοτροπία της ανάθεσης. Είναι μια καταστροφική νοοτροπία, η οποία οδηγεί σε συγκεντρωτισμό της εξουσίας και σε φαινόμενα διαφθοράς, συναλλαγής και σε εξαρτήσεις από συμφέροντα μικρά και μεγάλα, δηλαδή στα φαινόμενα που χαρακτηρίζουν σήμερα την πολιτική εξουσία. Αυτά τα φαινόμενα θέλουμε να τα συντρίψουμε και θα το καταφέρουμε πιο εύκολα, αν έχουμε και τον κόσμο στο πλευρό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: