Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Συνήγορος Πολίτη: ΕΚΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους αναπηρίας

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ-ΒΑΘΜΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Τη συνέχιση της χορήγησης του ΕΚΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους αναπηρίας, ανεξαρτήτως ηλικίας και βαθμού αναπηρίας, προτείνει η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ι. Βρούτση.
Όπως αναφέρει στην επιστολή της η κ. Σπανού, η σχετική ρύθμιση, έστω και μετά την εξαγγελία εξαίρεσης των ατόμων με βαριά αναπηρία, παραμένει ιδιαίτερα επαχθής.
Υπενθυμίζεται, ότι με βάση τις διατάξεις του άρθρου 15 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων αρμοδιότητας των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Δημόσιας Τάξης και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και του υπουργού Επικρατείας» (ΦΕΚ 256/ Α /31.12.2012), διακόπτεται, για πρώτη φορά, η χορήγηση του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους αναπηρίας που δεν ξεπερνούν το 65ο έτος της ηλικίας τους.
Η Αρχή επισημαίνει ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, στις 31/12/2013, σχεδιάζεται η συνέχιση της χορήγησης του ΕΚΑΣ σε άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω. Αυτή η εξαγγελθείσα εξαίρεση από τη διακοπή χορήγησης του επιδόματος των συνταξιούχων βαριάς αναπηρίας, αντιμετωπίζει ευνοϊκά το πρόβλημα της συγκεκριμένης ομάδας πολιτών. Ωστόσο, σημειώνει, δεν δίνει διέξοδο στους υπόλοιπους συνταξιούχους αναπηρίας, οι οποίοι αδυνατούν να εργαστούν και αντιμετωπίζουν σοβαρότατα βιοποριστικά προβλήματα.
Όπως υποστηρίζει η Συνήγορος του Πολίτη, πρόκειται, άλλωστε, για χαμηλοσυνταξιούχους με, ήδη, ιδιαίτερα ισχνό, πραγματικό, τεκμαρτό, ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, συνεπεία του οποίου ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.
Επιπλέον, κατά την κ. Σπανού, η διακοπή του ΕΚΑΣ στους συγκεκριμένους συνταξιούχους θα έχει ως συνέπεια την εξαίρεσή τους από τη μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα, υποχρεώνοντάς τους σε σημαντικά μεγαλύτερη δαπάνη, την οποία, αντικειμενικά, αδυνατούν να καλύψουν.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: