Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Πρόταση - ανάσα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σε μια οικονομία που στηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυβέρνηση, τρόικα και οι σύμμαχοί τους επέλεξαν να εγκληματήσουν εκ προμελέτης -σύμφωνα με τη διατύπωση του Αλέξη Τσίπρα- εις βάρος ενός κλάδου που απασχολούσε 2,5 εκατομμύρια εργαζομένους οδηγώντας αρκετούς από αυτούς "στις φυλακές, στην απόγνωση, στις αυτοκτονίες".
Στον αντίποδα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που παρουσίασε χθες και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση δέσμη ειλικρινών, ρεαλιστικών προτάσεων, που θα συμβάλουν στην έξοδο από το τούνελ των επιχειρήσεων αυτών, των ανθρώπων που ζουν από αυτές, της χώρας όλης.
Το πολιτικό πλαίσιο των ιδεών του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε χθες ο πρόεδρός του, μια παρουσίαση που ήταν στηριγμένη στη δουλειά που είχε γίνει προηγουμένως από την Επιτροπή Προγράμματος και το Τμήμα ΜμΕ. Μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος Γιάννης Δραγασάκης, ο υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, επίσης οι Νίκος Σκορίνης και Αντώνης Παπαδεράκης από το αντίστοιχο Τμήμα, αλλά και, εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος και ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής. Ενώ την εκδήλωση, που συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ, προλόγισε η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Λίτσα Αμμανατίδου.
Η εξαιρετικά ευρύχωρη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου αποδείχθηκε, εν τούτοις, μικρή για τους εκατοντάδες, χωρίς υπερβολή, μικρομεσαίους επιχειρηματίες από κάθε λογής κλάδο και επαγγελματίες συναφών επαγγελμάτων. Παρούσες, επίσης, οι υποψήφιες Ρένα Δούρου, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η μαζική παρουσία των πολιτών στην εκδήλωση ήταν, εν τέλει, "ψήφος εμπιστοσύνης" σε αυτό που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ονόμασε "ειλικρινές ενδιαφέρον" για τον χώρο, ενδιαφέρον χωρίς "χαρακτήρα ψηφοθηρίας".
Τρεις άξονες
Θέτοντας τους άξονες της συζήτησης που ξεκίνησε από χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για:
1. Νέα "σεισάχθεια", ανακούφιση νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από χρέη.
2. Διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους.
3. Φορολογική μεταρρύθμιση για ένα δίκαιο και καθολικό φορολογικό σύστημα, με την παράλληλη κατάργηση παράνομων, αντισυνταγματικών και εκβιαστικών ρυθμίσεων.
Σε σχέση με το τελευταίο, κομβική θέση είχε το σημείο για τη φορολογία, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγγέλλει "την κυβερνητική και μνημονιακή φοροεπιδρομή στα μεσαία και χαμηλά στρώματα", με 32 (!) φορολογικά νομοθετήματα μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, με συνεχή αύξηση των φορολογικών βαρών και βίαιη επιβολή μέτρων, "πολλά από τα οποία είναι αντίθετα και στο Σύνταγμα", στηλίτευσε ο Αλ. Τσίπρας.
Ένα από πιο κεντρικά σημεία της ομιλίας Τσίπρα ήταν το "κατηγορώ" του προς εκείνους που σχεδίασαν και επέβαλαν το Μνημόνιο, οι οποίοι "ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν. Τρόικα, τράπεζες, κυβέρνηση και σταυροφόροι του Μνημονίου δεν δικαιούνται σήμερα να μιλούν για λάθος πολλαπλασιαστές και λάθος στον υπολογισμό της ύφεσης. Εκ προμελέτης ήταν το έγκλημα σε βάρος της μεσαίας τάξης και των ΜμΕ", υποστήριξε, και αυτό γιατί "ήξεραν τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας [...] ήξεραν ότι αποτελούσαν την τεράστια πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Απασχολούσαν κοντά 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους".
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε εξάλλου τη διαφορετική αφετηρία ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., με τον μεν πρώτο να διαβουλεύεται δημοσίως με τις πραγματικές δυνάμεις της οικονομίας, τη δε δεύτερη "να επιλέγει τις κατά παραγγελία και επί χρήμασι προτάσεις του ΟΟΣΑ".
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: