Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Διαγραφή σε 180.000 «αιώνιους» φοιτητές

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΓΙΑ ΠΤΥΧΙΟ
Στην εφαρμογή του νόμου που καταργεί τις χωρίς χρονικούς περιορισμούς σπουδές προχωρεί το υπουργείο Παιδείας. Οσοι φοιτητές έχουν εισαχθεί προ του 2006 καλούνται να ολοκληρώσουν την προσπάθεια για την απόκτηση του πτυχίου μέχρι τον Ιούνιο
Αγώνα ταχύτητας πρέπει να κάνουν μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να πάρουν τα πτυχία τους, όσοι φοιτητές χαρακτηρίζονται «αιώνιοι», καθώς από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ οφείλουν να τους διαγράψουν από τα μητρώα τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, κοντά στα 180.000 άτομα θα απολέσουν οριστικά τη φοιτητική τους ιδιότητα, αφού ο νέος νόμος προβλέπει ότι όσοι είχαν εισαχθεί στα ΑΕΙ πριν από το 2006 και δεν πέρασαν τις εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα θα πρέπει τώρα να πάνε στα... σπίτια τους.
Ηδη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοικήσεων έχουν αυξηθεί οι φοιτητές στα αμφιθέατρα που παρακολουθούν μαθήματα αλλά και αυτοί που παίρνουν πτυχίο, γεγονός που όπως λένε οι πρυτάνεις είναι εμφανές στις τελετές ορκωμοσίας.
Μητρώα
Φέτος είναι η πρώτη φορά που τα Ιδρύματα θα κληθούν να ξεκαθαρίσουν οριστικά τα μητρώα των φοιτητών, αφού μέχρι τώρα τόσο τα ίδια όσο και το υπουργείο Παιδείας δεν έβαλαν ποτέ κανόνες στη διάρκεια των σπουδών, στην απόκτηση των πτυχίων και στις υποχρεώσεις των φοιτητών.
Και οι ίδιοι οι πρυτάνεις παραδέχονται ότι πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχουν αιώνιοι φοιτητές, διότι τα ΑΕΙ διαγράφουν από τους καταλόγους τους εκείνους που μέσα σε προκαθορισμένα όρια δεν καταφέρνουν να αποκτήσουν πτυχίο.
Μη «ενεργοί» ή αλλιώς... αιώνιοι χαρακτηρίζονται οι μισοί, σχεδόν, φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων με «πρωταθλητές» τα Πανεπιστήμια της Αθήνας, το Πάντειο και το Αριστοτέλειο.
Σύμφωνα με πρόσφατα αποκαλυπτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (2010-11) από τους 596.000 φοιτητές των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων, οι 300.000 χαρακτηρίζονται μη ενεργοί, είτε γιατί έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους είτε γιατί έχουν καθυστερήσει σημαντικά να πάρουν το πτυχίο τους. Από αυτούς υπολογίζεται ότι κοντά στους 180.000 θα πρέπει διαγραφούν από τα ιδρύματα, εφόσον βέβαια οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων κάνουν έγκαιρα αυτά που ορίζει ο νόμος και ξεκαθαρίσουν τα μητρώα τους.
Πρυτάνεις
Ηδη κάποιοι πρυτάνεις ζητούν να υπάρξουν ορισμένες μεταβατικές διατάξεις, όπως για παράδειγμα για όσους έχουν λίγα μαθήματα ή αποδεδειγμένα εργάζονται, ώστε να καταφέρουν να πάρουν τα πτυχία τους, γι' αυτό άλλωστε όπως οι ίδιοι λένε φέτος δόθηκε η δυνατότητα από το υπουργείο Παιδείας για επιπλέον εξεταστικές. Πάντως οι διοικήσεις των ανώτατων ιδρυμάτων θέλουν να ξεκαθαρίσουν την εικόνα των ιδρυμάτων τους όσον αφορά τον φοιτητικό πληθυσμό που διαθέτουν.
Μάλιστα όπως τόνισαν στο «Εθνος - Παιδεία» όσοι έχουν ξεπεράσει τα 15-20 χρόνια σίγουρα θα δουν την πόρτα της εξόδου, αλλά για κάποιους που είναι κοντά στη δεκαετία και χρωστάνε μόνο λίγα μαθήματα θα πρέπει να υπάρξει κάποια «βοήθεια» ώστε να καταφέρουν να πάρουν τα πτυχία τους και να μη δημιουργηθούν κοινωνικές αναταραχές.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον Δεκέμβρη του 2013 μεταξύ αποφοίτων του ΤΕΙ Αθήνας, τέσσερις είναι οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους καθυστερούν οι φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι σε ποσοστό 35,2% ανέφεραν ως βασικότερη αιτία ότι εργάζονται με πλήρες ωράριο, ενώ το 23,7% τόνισε ότι εργάζεται με μερική απασχόληση.
Ποσοστό που φτάνει το 13,5% επεσήμανε ότι «αποσυντονίστηκε» κατά τη διάρκεια των σπουδών τους από τις συνεχείς απεργίες και καταλήψεις, ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό αποφοίτων ανέφερε πως «εξαρχής γνώριζαν ότι ακόμα κι ως πτυχιούχοι δεν θα είχαν εξασφαλισμένη θέση στην αγορά εργασίας».
ΣτοιχείαΤο πρόβλημα με αριθμούς
Τεράστια ποσοστά φοιτητών που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους ή καθυστερούν να πάρουν το πτυχίο τους, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 70% και 80%, καταγράφονται σε δεκάδες τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα υψηλά αυτά ποσοστά παρουσιάζονται και σε πρωτοκλασάτες σχολές πανεπιστήμιων όπου απαιτούνται άριστες βαθμολογίες για την εισαγωγή των φοιτητών.
Σύμφωνα με τα τελευταία συγκεντρωτικά στοιχεία από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, φαίνεται πως στο Νομικό Τμήμα του Αριστοτελείου, το 85% των φοιτητών καθυστερεί να λάβει το πτυχίο του. Στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 77%, ενώ στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης στη Νομική Αθήνας και στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου 3 στους 4 φοιτητές θεωρούνται «λιμνάζοντες».
Στον αντίποδα, υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα τμημάτων στα οποία η πλειονότητα των φοιτητών ολοκληρώνει τις σπουδές στον προβλεπόμενο χρόνο ή με μικρή καθυστέρηση. Λιγότεροι «αιώνιοι» φοιτητές καταγράφονται στο τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και στο τμήμα Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών (3%), στις σχολές Νοσηλευτικής Αθήνας και Βαλκανικών Σπουδών Δ. Μακεδονίας (6%). Αρκετά επιμελείς φαίνεται πως είναι και φοιτητές πολυτεχνικών τμημάτων στα οποία οι σπουδές είναι ιδιαίτερα απαιτητικές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου καθώς οι φοιτητές που καθυστερούν να πάρουν το πτυχίο τους ή εγκαταλείπουν τις σπουδές τους δεν ξεπερνούν το 16%.
Τι προβλέπει ο νόμος για τη διάρκεια φοίτησης σε κάθε περίπτωση
Σύμφωνα με τον νέο νόμο όσοι φοιτητές εισάγονται από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και μετά θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα μόνο για 12 εξάμηνα αν πρόκειται για σχολές με διάρκεια σπουδών τα 4 έτη και 14 εξάμηνα αν η σχολή τους έχει διάρκεια σπουδών τα 10 εξάμηνα όπως συμβαίνει με τη γεωπονία και πολυτεχνικά τμήματα.
Για τμήματα με μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών όπως η Ιατρική το μέγιστο χρονικό διάστημα για τη διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας είναι τα 16 εξάμηνα.
Γενικά αυτό που ορίζει ο νόμος είναι ότι οι χρόνος σπουδών είναι ίσος με τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών για τη λήψη πτυχίου, προσαυξημένο κατά 2 έτη ή 4 εξάμηνα.
Για τον λόγο αυτό εισήχθησαν σε μια σχολή αλλά αποφάσισαν μετά την εγγραφή τους σε αυτή να δώσουν ξανά πανελλήνιες εξετάσεις καλό θα είναι να επιλέξουν τη διακοπή φοίτησης ώστε να μη χάσουν 2 από τα 4 εξάμηνα της «παράτασης» που τους δίνεται από τον νόμο.
Διαγραφή φοιτητή λόγω μη εγγραφής
Οι φοιτητές δεν πρέπει να παραλείπουν στην αρχή κάθε εξαμήνου να πραγματοποιούν την εγγραφή τους καθώς σε περίπτωση που αυτή δεν πραγματοποιηθεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα διαγράφονται από τη σχολή.
Για του λόγου το αληθές παρατίθεται το σχετικό χωρίο του νόμου που το ορίζει: «Ο φοιτητής εγγράφεται στη σχολή στην αρχή κάθε εξαμήνου σε ημερομηνίες που ορίζονται από την κοσμητεία και δηλώνει τα μαθήματα που επιλέγει. Αν δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα, διαγράφεται αυτοδικαίως από τη σχολή. Για τη διαγραφή εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του κοσμήτορα».
Εργαζόμενοι φοιτητές και διαγραφή
Σε περίπτωση που κάποιοι φοιτητές εργάζονται, γεγονός που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται όλο και πιο συχνά, έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν ως φοιτητές μερικής φοίτησης και έτσι το ανώτατο χρονικό όριο σπουδών είναι το διπλάσιο του κανονικού προγράμματος. Δηλαδή φοιτητής που φοιτά σε σχολή με διάρκεια σπουδών τα 8 εξάμηνα διατηρεί τη φοιτητική του ιδιότητα μέχρι και το 16ο εξάμηνο.
Στα τμήματα με διάρκεια σπουδών 10 και 12 εξάμηνα το ανώτατο όριο φοίτησης διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους φοιτητές στα 20 και 24 εξάμηνα αντίστοιχα.
Οσοι λοιπόν φοιτητές εργάζονται αποδεδειγμένα τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα μπορούν να εγγραφούν ως φοιτητές μερικής φοίτησης ύστερα από σχετική αίτησή τους.

ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΜΗ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
ΤΜΗΜΑ
Νομική Θεσσαλονίκης
85%
Οικονομικών Επιστημών Μακεδονίας
77%
Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης
75%
Νομική Αθήνας
74%
Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό)
74%
Οικονομικής Επιστήμης (Οικονομικό)
73%
Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Πειραιά
73%
Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Αθήνας
66%
Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πάντειο
63%
Νομική Θράκης
62%
ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΜΗ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Γεωγραφίας Χαροκόπειο
3,00%
Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης Αθήνας
3,00%
Νοσηλευτικής Αθήνας
6,00%
Βαλκανικών Σπουδών Δυτ. Μακεδονίας
6,00%
Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών Δυτ. Μακεδονίας
8,00%
Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας
10,00%
Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Μακεδονίας
11,00%
Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Κρήτης
18,00%
Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας Χαροκόπειο
12,50%
Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ
16,00%
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
 
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Γεώργιος Παναγιωτάκης, πρύτανης Πανεπιστημίου Πάτρας
Κοινωνική ευαισθησία
Τα μητρώα των φοιτητών πρέπει να ξεκαθαρίσουν, αλλά το υπουργείο Παιδείας οφείλει να δει με κοινωνική ευαισθησία το θέμα της διαγραφής των φοιτητών. Υπάρχουν κάποιοι που χρωστούν λίγα μαθήματα και σίγουρα πρέπει να βοηθηθούν ώστε να μπορέσουν να πάρουν τα πτυχία τους. Αυτό πρέπει το υπουργείο Παιδείας να το «δει» και να οριστικοποιήσει ορισμένες ρυθμίσεις, δείχνοντας την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία. Τόσο εγώ προσωπικά όσο και η Σύνοδος των πρυτάνεων έχουμε ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τα προβλήματα που προκαλούνται και ζητάμε να υπάρξουν κάποιες αναγκαίες μεταβατικές διατάξεις.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: