Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Δημοκρατία; No thanks

Οι λέξεις «δημοκρατία» και «ρεπουμπλικανικό κόμμα» σπανίως συναντιούνται. Δεν είναι λίγες φορές που οι βουλευτές της δεξιάς στις ΗΠΑ αποδεικνύονται λάτρεις της ολιγαρχίας και του ολοκληρωτισμού.

Το τελευταίο κρούσμα έχει να κάνει με τις δαπάνες για την παιδεία. Στην Αμερική τα σχολεία χρηματοδοτούνται από τοπικούς φόρους της κάθε πολιτείας και αυτοί διαφέρουν, ανάλογα με την περιοχή όπου εδρεύει το κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Το σύστημα φορολογίας είναι τέτοιο που οι πιο ακριβές περιοχές κάθε πόλης ή πολιτείας πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο στο κράτος. Αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές έχουν πολύ μεγαλύτερες παροχές από τα αντίστοιχα που εδρεύουν στις πιο φτωχικές.

Αυτή την ανορθογραφία προσπάθησαν να διορθώσουν μέλη της δικαστικής εξουσίας. Τέσσερις διαφορετικοί δικαστές, σε ισάριθμες πολιτείες, εξέδωσαν αποφάσεις οι οποίες υποχρεώνουν την πολιτειακή κυβέρνηση να μοιράζει με δίκαιο και δημοκρατικό τρόπο τις δαπάνες για τα σχολεία, ανεξαρτήτως της περιοχής όπου βρίσκονται.

Τι ήθελαν και το έπραξαν; Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και τοπικά στελέχη στο Νιου Τζέρσι, το Κάνσας, την Ουάσιγκτον και την Αλάσκα απειλούν να τιμωρήσουν τους δικαστές που έβγαλαν τοις αποφάσεις αυτές. Προσπάθησαν να σταματήσουν τη χρηματοδότηση στα δικαστήρια, να περιορίσουν την απόφαση, ακόμη και να εκδιώξουν τους δικαστές (πολλοί από τους οποίους εκλέγονται στη θέση τους και δεν διορίζονται από το κράτος).

Για να περάσει μια τέτοια απόφαση σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να περάσει ως ψήφισμα από τη Βουλή των αντιπροσώπων – και εκεί δυστυχώς την πλειοψηφία την έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Το Σύνταγμα αναφέρει ότι «όλα τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν επαρκή εκπαίδευση» αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι πόροι. Δεν είναι όμως η πρώτη –και δυστυχώς ούτε η τελευταία- φορά που οι Ρεπουμπλικάνοι αδιαφορούν για τις δημοκρατικές αρχές.

Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι, Κρις Κρίστι, κατάφερε να ρίξει έναν δικαστή από την έδρα του μετά την απόφαση του τελευταίου για ίση κατανομή των σχολικών πόρων και αποφάσισε να «ανακατασκευάσει» το ανώτατο δικαστήριο της Πολιτείας.

Στην περίπτωση του Κάνσας, οι Ρεπουμπλικάνοι απείλησαν ότι «αν περάσει η διάταξη για ισονομία θα περάσουμε νόμο που θα αλλάζει τον τρόπο διορισμού των δικαστών του ανώτατου δικαστηρίου».

Οι δικαστές δεν «μάσησαν» και έκριναν αντισυνταγματικό το υφιστάμενο σύστημα χρηματοδότησης του κράτους, διατάσσοντας την αναδιανομή των πόρων.

Φυσικά τα «σκληρά» στελέχη του δεξιού κόμματος δεν καταθέτουν τα όπλα (τα οποία λατρεύουν, ειρήσθω εν παρόδω) και έχουν κηρύξει τον πόλεμο στους «ανυπάκουους» δικαστές.

Θεολόγος Αλεξανδράτος
Πηγή: topontiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: