Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Αποζημίωση και επίδομα ανεργίας για τους απολυμένους του Δημοσίου

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προωθεί διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή, προκειμένου να δοθούν Αποζημιώσεις και επίδομα ανεργίας για τους δημοσίους υπαλλήλους που απολύονται.
Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθεί ένα κενό που υπήρχε στη νομοθεσία, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε υπάρξει ανάγκη μιας και δεν προβλεπόταν απόλυση δημοσίου υπαλλήλου. Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει ότι πρόκειται για ζήτημα ηθικής τάξης να αποκατασταθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι δημόσιοι υπάλληλοι που απολύονται.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ό,τι προβλέπεται για την απόλυση υπαλλήλου στον ιδιωτικό τομέα, θα ισχύει πλέον και στον δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα:
Στους μόνιμους και στους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίους υπαλλήλους που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και στη συνέχεια απολύονται λόγω κατάργησης της θέσης τους, το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει αποζημίωση απόλυσης.
Για τον υπολογισμό του ποσού αποζημίωσης, ως βάση λαμβάνεται ο βασικός μισθός του υπαλλήλου κατά την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα και ως χρόνος υπηρεσίας υπολογίζεται όλος ο χρόνος που ελήφθη υπόψη για την κατάταξη του υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 4024/2011, ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι τη θέση του υπαλλήλου σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και ο χρόνος διαθεσιμότητας. Κατά τα λοιπά, η αποζημίωση υπολογίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 55 του πδ 410/1988, όπως ισχύει.
Στην αποζημίωση απόλυσης συνυπολογίζονται εν μέρει και οι αποδοχές διαθεσιμότητας που έλαβαν οι εν λόγω υπάλληλοι.
Ο υπόχρεος για την καταβολή, ο τρόπος της καταβολής, η διαδικασία και το ύψος της αποζημίωσης θα καθοριστούν με ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στις ανωτέρω ρυθμίσεις υπάγονται και οι απολυόμενοι για τους οποίους η σχετική πράξη εκδόθηκε πριν την έναρξη ισχύος του νόμου.
Ένταξη απολυομένων υπαλλήλων λόγω διαθεσιμότητας στις παροχές του ΟΑΕΔ
Οι ως ανωτέρω υπάλληλοι, που απολύονται, δικαιούνται το επίδομα ανεργίας για ένα έτος και θα ανέρχεται σε 360 ευρώ μηνιαίως, προσαυξημένο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο τέκνο, καθώς επίσης και τις λοιπές παροχές που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ, υπό τις προϋποθέσεις των οικείων διατάξεων, έστω και αν δεν είχαν υπαχθεί στην ασφάλιση ανεργίας του εν λόγω Οργανισμού.
Κατά τον χρόνο καταβολής του επιδόματος, οι δικαιούχοι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι θα καλύπτονται και με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Για τη καταβολή των ανωτέρω λαμβάνονται υπόψη, αντί του εγγράφου καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, η σχετική πράξη λύσης της εργασιακής σχέσης και, αντί των ημερών εργασίας απασχόλησης, η υπηρεσία του υπαλλήλου, που κατά το προηγούμενο άρθρο υπολογίζεται για την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης.
Η καταβολή των αποζημιώσεων θα αφορά μόνιμους υπαλλήλους και υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, ενώ το μέτρο θα ισχύσει και για τις απολύσεις που έγιναν πριν την έναρξη ισχύος του νόμου.
Όπως θα προβλέπει η ρύθμιση, η αποζημίωση θα υπολογίζεται βάσει του βασικού μισθού, όπως αυτός διαμορφωνόταν κατά την ημερομηνία διαθεσιμότητας, ενώ θα μετρήσει ο χρόνος υπηρεσίας από την κατάταξη έως τη διαθεσιμότητα και ο χρόνος της διαθεσιμότητας.
Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει ότι πρόκειται για ζήτημα ηθικής τάξης να αποκατασταθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι δημόσιοι υπάλληλοι που απολύονται.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Ρε θα μας κάνουν να ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε αυτοί οι απίθανοι! Δηλαδή το ίδιο δεν ισχύει πάντα για όλους τους εργαζόμενους που απολύονται;;; Δηλαδή εάν ένας δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος έχανε τη δουλειά του, δεν είχε πριν το δικαίωμα ταμείου ανεργίας, αν κάλυπτε τις προϋποθέσεις που θέτει ο Ο.Α.Ε.Δ. για την παροχή του;;;; Και πάλι το αυτονόητο γίνεται σημαία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: