Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Αλλαγές σε οφσάιντ, "θέατρο" και κόκκινες κάρτες ζητάει ο Κολίνα

Πώς θα γίνει ωραιότερο και δικαιότερο το ποδόσφαιρο; Ο Πιερλουίτζι Κολίνα έκανε τις προτάσεις του για το χέρι στη μεγάλη περιοχή, τις αποβολές αλλά και την... τρίτη κάρτα. Διαβάστε αναλυτικά.
Την άποψη ότι για να διευκολυνθεί το έργο των διαιτητών χρειάζεται να γίνουν αλλαγές σε σημαντικούς κανονισμούς του ποδοσφαίρου, όπως αυτούς που αφορούν το οφσάιντ αλλά και τα πέναλτι και τις κόκκινες κάρτες μέσα στη μεγάλη περιοχή, εξέφρασε ο Πιερλουίτζι Κολίνα.
Ο 55χρονος επικεφαλής διαιτησίας της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και από τους  πλέον χαρισματικούς διαιτητές της γενιάς του παραχώρησε συνέντευξη στην "Gazzetta dello Sport", μέσω της οποίας μίλησε αρχικά για τα οφσάιντ που είναι το μεγάλο "βάσανο" για τους διαιτητές και τους βοηθούς του μέσα στους αγώνες.
"Δεν μπορείς να περιμένεις από έναν βοηθό διαιτητή να ξεκαθαρίσει μία κατάσταση όταν είναι θέμα λίγων εκατοστών. Δεν είναι κάτι που ένα ανθρώπινο ον μπορεί να κάνει.
Την ίδια στιγμή, είναι παράδοξο να αποδέχεσαι το λάθος μόνο και μόνο για το γεγονός ότι είναι αδύνατο να είσαι σίγουρος στην εκτίμησή σου.
Πιστεύω ότι κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα πολύ σύντομα και να βρει μία διαφορετική ισορροπία σε αυτό τον κανονισμό, ακόμα και στον τρόπο που μπορείς να δεις αν οι παίκτες επηρέαζουν το παιχνίδι", δήλωσε ο Κολίνα, αφήνοντας να εννοηθεί πως σε δύσκολες για τους βοηθούς φάσεις (όταν π.χ υπάρχουν πολλοί παίκτες στο χώρο ευθύνης τους που καλύπτουν ο ένας τον άλλο), πρέπει να επέμβει η τεχνολογία.
Το χέρι, ειδικά μέσα στη μεγάλη περιοχή, είναι επίσης ένα θέμα που έχει προκαλέσει ατέρμονες συζητήσεις μεταξύ ανθρώπων του ποδοσφαίρου, για το λόγο ότι υπάρχει δυσκολία στο να ξεκαθαρίσει κανείς εάν επρόκειτο για εσκεμμένη ή μη ενέργεια.
Σύμφωνα με την άποψη του Κολίνα, θα πρέπει στις συγκεκριμένες περιπτώσεις να εμπιστευόμαστε περισσότερο το ανθρώπινο έστικτο παρά τα instant replays, αφήνοντας να εννοηθεί πως η τεχνολογία σε αυτή την περίπτωση μπορεί και να... παραπλανήσει.
"Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που βλέπει ο διαιτητής και σε αυτό που προβάλλεται στην τηλεόραση είναι ότι, όταν βλέπεις αργά τη φάση, αλλάζει σιγά σιγά η αντίληψή σου για τη φάση.
Σχεδόν κάθε άγγιγμα της μπάλας φαίνεται πως είναι ηθελημένο όταν βλέπεις την επανάληψη της φάσης σε αργή κίνηση. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική".
Ο Κολίνα εξέφρασε επίσης την επιθυμία του στο προσεχές Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) που θα γίνει στα τέλη Φλεβάρη, να συζητηθεί το θέμα της "τριπλής τιμωρίας", όπου μπορεί στην ίδια φάση να δοθεί πέναλτι και ταυτόχρονα κόκκινη κάρτα και τιμωρία στον παραβάτη.
"Θα έλεγα πως όλοι στο χώρο του ποδοσφαίρου θεωρούν υπερβολική μία τιμωρία όπου πέρα από το πέναλτι δίνεται κόκκινη κάρτα και τιμωρία στον παίκτη που υπέπεσε στην παράβαση.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας για ποιο λόγο φτιάχτηκε ο κανονισμός. Ο στόχος ήταν να τιμωρήσουμε τα άτομα που ηθελημένα -ίσως επειδή ήταν απίθανο να παίξουν τη μπάλα- διέπραταν ένα φάουλ για να στερήσουν από τον αντίπαλό τους την ευκαιρία να σκοράρει.
Εμείς έχουμε περάσει στο άλλο άκρο και τώρα τιμωρούμε τον τίμιο παίκτη που προσπαθεί να φτάσει και να κόψει τη μπάλα αλλά φτάνει ένα κλάσμα του δευτερολέπτου αργότερα, όπως γίνεται και με τους τερματοφύλακες.
Η ελπίδα μας είναι πως το  Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) θα εξουσιοδοτήσει έναν πειραματισμό, ίσως στο Champions League, όπου θα επιτρέπεται στους διαιτητές να δείχνουν την κόκκινη κάρτα μόνο όταν ο παίκτης δεν πηγαίνει προς τη μπάλα μέσα στη μεγάλη περιοχή".
Ο κορυφαίος διαιτητής της FIFA από το 1998 μέχρι το 2003 πρότεινε μάλιστα και μία ακόμα αλλαγή η οποία θα αφορά τους "θεατρίνους" των γηπέδων, με τους διαιτητές να έχουν το δικαίωμα μίας τρίτης κάρτας με την οποία θα μπορούν να αποβάλλουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παίκτες που επιδιώκουν να εκμαιεύσουν πέναλτι.
"Αυτό νομίζω ότι θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Θα πρέπει τώρα να γίνει το τεστ σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα αλλά θεωρώ σημαντικό να προσπαθήσει το ποδόσφαιρο να παράγει μία εικόνα δικαιοσύνης και fair play.
To να βουτάς ή να διαμαρτύρεσαι δεν είναι καλά παραδείγματα για τα παιδιά που βλέπουν τους αγώνες. Πρέπει να στιγματίσουμε συγκεκριμένες συμπεριφορές και όχι να δίνουμε κίνητρα σε παίκτες για να βγάζουν αυτές τις συμπεριφορές", κατέληξε χαρακτηριστικά.

Πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: