Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Welt: Ο Τσίπρας απομονώνει τη Γερμανία

Στροφή διεθνών ΜΜΕ υπέρ της κυβέρνησης Τσίπρα και κατά της αυστηρής λιτότητας. Η Welt του Βερολίνου επισημαίνει πως ο νέος πρωθυπουργός απομονώνει τη Γερμανία. Πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν συμβιβασμό.
Η έντυπη έκδοση του Spiegel φιλοξενεί στο εξώφυλλό της τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αφιερώνει πολυσέλιδο ρεπορτάζ στο οποίο περιλαμβάνεται και συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τον τίτλο «Δεν πρέπει να φοβάστε», ενώ στο κύριο σχόλιο υπογραμμίζει ότι «η Άγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βρουν συμβιβασμό». 
«Η Αθήνα χρειάζεται ελάφρυνση» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της Berliner Zeitung, η οποία αναφέρει ότι το ποσό των επιτοκίων «είναι τεράστιο για μια χώρα της οποίας η οικονομία έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος της και πλήττεται από ανθρωπιστική κρίση».
«Το παραμύθι της βοήθειας» επιγράφει το σχόλιό της η Frankfurter Rundschau το οποίο αναφέρεται στην οικονομική βοήθεια που δόθηκε προς την Ελλάδα. «Οι πιστώσεις προς την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ανιδιοτελείς. Η γερμανική κυβέρνηση τις υπερασπίστηκε πάντα με το επιχείρημα ότι ωφελούν τη γερμανική οικονομία. Μέσω της 'βοήθειας' προς την Ελλάδα προστατεύθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από μεγάλες ζημίες. Και δεύτερον βοήθησε την σταθερότητα της Ευρωζώνης και κατ’ επέκταση την γερμανική οικονομία. Οι πιστώσεις δεν δόθηκαν για να προφυλάξουν την Ελλάδα, αλλά για να προστατεύσουν τους πιστωτές από τις συνέπειες μιας τέτοιας χρεοκοπίας». 
Κύπρος, Ιταλία, Βρυξέλλες, Λονδίνο, Παρίσι
Η Welt του Βερολίνου επισημαίνει πως ο νέος πρωθυπουργός απομονώνει την Γερμανία. «Ο Τσίπρας είναι τη Δευτέρα στην Κύπρο, την Τρίτη στην Ιταλία και συναντάται με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις για τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και το Παρίσι. Μόνο μια χώρα παρακάμπτει η ελληνική κυβέρνηση: τη Γερμανία. Φαίνεται σαν όλοι στην Ευρώπη να μιλάνε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση – μόνο οι Γερμανοί είναι εκτός και μοιάζουν απομονωμένοι». 
«Η ΕΕ διερευνά τις δυνατότητες για συμβιβασμό με την Αθήνα» γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται και στην πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αντικατασταθεί η τρόικα από μια άλλη μορφή συνεργασίας.
Στήριξη από αμερικανικά ΜΜΕ
«Το μέλλον όχι μόνο του ευρώ, αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαρτάται από τη βούληση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών να διαπραγματευτούν ένα New Deal για την Ελλάδα και τις άλλες προβληματικές οικονομίες» αναφέρει άρθρο στο αμερικανικό Forbes, στο οποίο γίνεται αναφορά σε «παραπληροφόρηση» διεθνών ΜΜΕ σχετικά με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως επισημαίνεται, «την Παρασκευή, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αρνήθηκε δήθεν να συνεργασθεί με την τρόικα. Αυτό ωστόσο που αρνήθηκε, στην πραγματικότητα, είναι η συνεργασία με τους επιθεωρητές του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ορίστηκαν για να επιβάλλουν ένα πρόγραμμα λιτότητας που καταστρέφει την ελληνική οικονομία».
Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται στο άρθρο ότι «την Παρασκευή, επίσης, η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να δεχτεί περαιτέρω δάνεια διάσωσης ερμηνεύθηκε ευρέως ως πρόθεση για τη διακοπή αποπληρωμής των δανείων. Πρόκειται για αυθαίρετο συλλογισμό, καθώς η Ελλάδα δεν θέλει νέα σχέδια διάσωσης επειδή είναι αντιπαραγωγικά σε μια χρεοκοπημένη οικονομία. Επιθυμεί, δηλαδή, την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και όχι την αποκήρυξή του».
Το άρθρο κάνει, επίσης, αναφορά στη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ότι «η Ελλάδα δεσμεύεται να αποπληρώσει τα δάνεια προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και να συνάψει συμφωνία σύντομα με τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που κατέβαλαν το μεγαλύτερο μέρος των δανείων προς την Ελλάδα».
Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
  • Η Ελλάδα δεν έχει την πρόθεση να φύγει από το ευρώ ή την ΕΕ (εκτός αν την εξωθήσουν άλλοι).
  • Η Ελλάδα δεν έχει την πρόθεση να σταματήσει να εξυπηρετεί το χρέος της έναντι των προνομιακών θεσμικών πιστωτών (άλλοι ωστόσο μπορούν να την εξωθήσουν σε αυτό).
  • Η Ελλάδα δεσμεύεται στη συνέχιση των πολιτικών που προωθούν την οικονομική σταθερότητα και ανάκαμψη της Ευρώπης (άλλοι ωστόσο μπορεί να μην το πράττουν)». 
Τέλος, διατυπώνεται η άποψη ότι «μετά τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Bloomberg, θα πρέπει τώρα και οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να δείξουν την ίδια δέσμευση για το μέλλον της Ευρώπης, ανάλογη με αυτή που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η άρνηση να εξετάσουν μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το αίτημα για συνέχιση των "μεταρρυθμίσεων" της τρόικα, παρά τις καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία, δεν προωθούν την ευρωπαϊκή ενότητα. Αντίθετα, την υπονομεύουν, οδηγώντας ίσως στη χρεοκοπία της Ελλάδας και την έξοδό της από το ευρώ». 
Το Βερολίνο να ακούσει
Σε ανάλογο κλίμα, η Boston Globe της Δευτέρας επισημαίνει σε άρθρο ότι το Βερολίνο πρέπει να ακούσει το μήνυμα της Ελλάδας για τη λιτότητα, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική και θα αποσταθεροποιούσε την κλυδωνιζόμενη ευρωπαϊκή οικονομία.

Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: