Να διαβιβάσει στην ελληνική κυβέρνηση τη λίστα με τους φοροφυγάδες ζητούν πολίτες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας. Οι αιτούντες επικαλούνται δημοσιευμένα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν δηλωθεί στην ελληνική εφορία ανέρχονται σε εξακόσια δισεκατομμύρια ευρώ.
Διαβάστε ολόκληρο το αίτημα:
"Από το 2008 ο ελληνικός λαός βρίσκεται αντιµέτωπος σε µία θεραπευτική αγωγή λιτότητας άνευ προηγουµένου. Αυτή τη στιγµή, µεγάλο τµήµα του πληθυσµού, ιδιαίτερα πολλά παιδιά στερούνται ποσοτικά και ποιοτικά ικανοποιητικής διατροφής και δεν έχουν πρόσβαση στη βασική ιατρική περίθαλψη. Το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας του πληθυσµού έχει πέσει δραστικά ύστερα από επανειληµµένες περικοπές τόσο των µισθών, όσο και των συντάξεων. Εξ άλλου η πρόσβαση στην δηµόσια παιδεία έχει γίνει πιο δύσβατη συνεπεία των περικοπών και της ένδειας που αναγκάζει πολλά παιδιά να βγουν στη βιοπάλη για να συνδράµουν οικονοµικά τους γονείς τους να τα βγάλουν πέρα.
Η οικονοµική εξασθένηση υποθάλπει πολιτικές δυνάµεις που καλλιεργούν και µεταδίδουν φυλετικό µίσος και βία, κάτι που θυµίζει τις πιο µελανές στιγµές της ευρωπαϊκής ιστορίας του 20 αιώνα. Τα δεινά που υφίσταται τώρα ο ελληνικός λαός τού τα επιβάλλει η τρόικα, οµάδα αποτελούµενη από την Ευρωπαϊκή ένωση (ΕΕ), την Κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα (ΚΕΤ) και το Διεθνές νοµισµατικό ταµείο (ΔΝΤ). Διαθέτει στο ελληνικό κράτος χρήµατα για να εξοφλήσει τα χρέη του σε ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά, εις αντάλλαγµά του επιβάλλει όλο και πιο αιµατηρές θυσίες. Στις 25 Ιανουαρίου ο ελληνικός πληθυσµός αποφάσισε να επιλέξει µία κυβέρνηση αποφασισµένη να θέσει τέρµα στη λιτότητα, στις µνηµονιακές συµφωνίες και στα τελεσίγραφα της τρόικας.
Ήδη η κυβέρνηση Σύριζα έλαβε µια σειρά µέτρων για να απαλύνει τα δεινά του πληθυσµού. Και όµως, επικαλούµενοι το χρέος, η Ευρωπαϊκή ένωση, η Κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα και το Διεθνές νοµισµατικό ταµείο εµµένουν στις απαιτήσεις τους: επιµένοντας να υπαγορεύουν τη θέλησή τους στον ελληνικό λαό καταστούν αδύνατη την υλοποίηση του προγράµµατος, βάσει του οποίου εξελέγη ο Σύριζα. Και όµως, υπαίτιος του ελληνικού δηµοσίου χρέους δεν είναι η οκνηρία των Ελλήνων όπως ισχυρίζονται µερικοί. Είναι αποτέλεσµα πολιτικών επιλογών και οικονοµικών παραγόντων µεταξύ των οποίων η φοροδιαφυγή.
Σύµφωνα µε πληροφορίες της γερµανικής εφηµερίδας Die Zeit, η φοροδιαφυγή για το έτος και µόνο 2010 ανέρχεται σε δυόµισι φορές το ΑΕΠ (ακαθάριστο εθνικό προϊόν). Αυτήν την ώρα εκτιµάται οµόφωνα ότι τα περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν δηλωθεί στην ελληνική εφορία ανέρχονται σε εξακόσια δισεκατοµµύρια ευρώ. Πολύ πιθανόν ένα µέρος αυτών των ποσών να φιλοξενείται σε ελβετικές τραπεζικές θυρίδες. Μόλις πριν λίγα χρόνια, η Συνοµοσπονδιακή Κυβέρνηση διαβίβασε στις εφοριακές αρχές των Ηνωµένων Πολιτειών κατάλογο χιλιάδων υπηκόων ΗΠΑ, κατόχων καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες. Αυτό έγινε για να µην ανακληθεί η άδεια επιχειρηµατικής δραστηριότητας της Union des Banques Suisses στις ΗΠΑ.
Σήµερα αιτούµαστε από την ελβετική κυβέρνηση να δράσει ανάλογα και σε συνεργασία µε την ελληνική κυβέρνηση να συνδράµει στην υλοποίηση του προγράµµατος βάσει του οποίου εξελέγη. Αιτούµαστε από τη Συνοµοσπονδιακή κυβέρνηση να διαβιβάσει όσο γίνεται ταχύτερα στην ελληνική κυβέρνηση κατάλογο των Ελλήνων πολιτών κατόχων λογαριασµών σε ελβετικές τράπεζες".

Πηγή: avgi.gr