Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

«Πράσινο» για λύση στο ζήτημα της Ελλάδας

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΚΑΙ EUROGROUP
Την κοινή αποδοχή του περιεχομένου της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου επιβεβαίωσαν ο πρωθυπουργός και οι ευρωπαίοι εταίροι στη μαραθώνια επταμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με τον Αλέξη Τσίπρα να δεσμεύεται να παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή τους και να εγκριθεί η εκταμίευση μέρους της χρηματοδοτικής βοήθειας.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων άμεσης εφαρμογής και οι εταίροι, από την πλευρά τους, δεσμεύονται για την αξιολόγηση των προτάσεων αυτών, σε μια έκτακτη σύνοδο του Eurogroup, ώστε με την εφαρμογή τους να επιτραπεί η εκταμίευση ενός μέρος της οικονομικής βοήθειας, στο πλαίσιο του προγράμματος.
Το κοινό ανακοινωθέν του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ευρωπαϊκού συμβουλίου και του Eurogroup έχει ως εξής:
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015. Μέσα σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε όλοι να επιταχύνουμε τις εργασίες και να τις ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν.
Μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.
Επαναβεβαιώνουμε το πρακτικό μέρος της συμφωνίας για την διαδικασία: Οι πολιτικές συνομιλίες διεξάγονται στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για την πιστοποίηση των στοιχείων θα βρεθούν στην Αθήνα
Το συμβούλιο Eurogroup παραμένει σε ετοιμότητα για να συνεδριάσει το συντομότερο δυνατόν.»
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, ούτε τα μέτρα από το mail Χαρδούβελη»
«Η κυβέρνηση θα καταθέσει τις δικές της διαρθρωτκές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θα υλοποιήσει» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και δήλωσε πιο αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι όλες οι πλευρές στη συνάντηση επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να εργαστούν για να αποκατασταθεί η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.
«Σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες», σημείωσε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε ότι με τους εταίρους «επιβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup».
Ο κ.Τσίπρας ανακοίνωσε ακόμη ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα προχωρήσει άμεσα κάποια κοινοτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το ύψος των οποίων θα το γνωστοποιήσει ο ίδιος, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνόδου την Παρασκευή.
«Η Ελλάδα πρέπει να μας στείλει τις επόμενες ημέρες συγκεκριμένες προτάσεις. Πρέπει να γίνουν όλα γρήγορα» δήλωσε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και υπογράμμισε ότι το σημείο εκκίνησης είναι η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Αναφερόμενη στις συζητησεις που έγιναν στη συνάντηση, είπε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι έχει τη βούληση να κινηθεί γρήγορα και ότι ξέρει ότι αυτό απαιτεί η στιγμή, ενώ επανέλαβε ότι η αποτίμηση των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει θα γίνει από το Eurogroup.
«Κινούμαστε στo πλαίσιo της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Θα γίνει εκταμίευση χρηματικού ποσού όταν εκπληρωθούν οι όροι της συμφωνίας» τόνισε.
Στη συνάντηση πήραν μέρος η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στη συνάντηση προστέθηκε και ο γραμματέας του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ούβε Κορσέπιους.


ΕΚΤΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟ MAIL ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ
Τσίπρας: Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες
«Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη λήξη της επταμερούς συνάντησης, για το ελληνικό ζήτημα που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες. Κυρίως, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι σαφές πως η Ελλάδα δεν έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, δηλαδή την πέμπτη αξιολόγηση και το «μέιλ Χαρδούβελη».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες και θα υλοποιήσει. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπήρξε επαναβεβαίωση της διάθεσης όλων των πλευρών να εργαστούν το συντομότερο δυνατό ώστε να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προωθήσει άμεσα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα εκταμιεύσουν σημαντικά ποσά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Σημείωσε, πάντως, πως το ύψος του ποσού αυτού θα το ανακοινώσει ο Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής αύριο.
«Ξαναβάλαμε στις ράγες τη διαδικασία, γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Μέρκελ: Εκταμίευση μετά τη θετική αξιολόγηση
Η Ελλάδα υποσχέθηκε να επιταχύνει την εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου για την παράταση της δανειακής της σύμβασης και να αποστείλει έναν ολοκληρωμένο, λεπτομερειακό κατάλογο μεταρρυθμίσεων στους εταίρους τους στην ευρωζώνη μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, μετά το τέλος της επταμερούς συνάντησης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Μετά τη συνάντηση, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να συναντηθούν το ταχύτερο δυνατόν για να αξιολογήσουν τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η Ελλάδα. Η Αγκελα Μέρκελ απέφυγε να προσδιορίσει την ημερομηνία της ενδεχόμενης εκταμίευσης νέας δόσης στο πλαίσιο του προγράμματος, λέγοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων.
«Είχαμε μια ήρεμη και συλλογική συζήτηση», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, επισημαίνοντας ότι όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν για την εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
«Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης δεσμευτήκαμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή του προγράμματος και η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιδείξει πλήρη υπευθυνότητα ως προς τις μεταρρυθμίσεις», είπε. Η Μέρκελ γνωστοποίησε πως τις επόμενες μέρες η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει μια ολοκληρωμένη λίστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε πως ο Ελληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε πως οι πολιτικές συζητήσεις μεταξύ των θεσμών θα διενεργούνται στις Βρυξέλλες.
«Δεν πρόκειται για έναν πρώτο κατάλογο, αλλά για μια ολοκληρωμένη λίστα με μεταρρυθμίσεις», τόνισε η Μέρκελ, κάνοντας λόγο για προσωπική δέσμευση από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού να στείλει άμεσα τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων.
Όσον αφορά την εκταμίευση οικονομικής δόσης, η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε πως αυτό θα γίνει στη βάση της αξιολόγησης και θετικής αποτίμησης του προγράμματος.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να προτείνει μεταρρυθμίσεις οι οποίες συνάδουν με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές της και να επιταχύνει την διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας για να επιτύχει την εκταμίευση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας.
“Οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να εξεταστούν, να αξιολογηθούν... ώστε να είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας”, είπε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την επταμερή συνάντηση. “Πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο”, επέμεινε ο ίδιος

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: