Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση. Τα υφεσιακά μέτρα τέλειωσαν

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά το τέλος της επταμερούς συνάντησης και της Συνόδου Κορυφής. Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει φόβος έλλειψης ρευστότητας βραχυπρόθεσμα, ενώ σημείωσε με νόημα πως τις μεταρρυθμίσεις θα τις προτείνει η νέα κυβέρνηση, χωρίς να είναι υποχρεωμένη να περάσει από την πέμπτη αξιολόγηση που έμενε για την απερχόμενη κυβέρνηση.
"Eπιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση και οι εταίροι της σέβονται απολύτως τη συμφωνία και στη σύνοδο, αλλά και στην 7μερή συνάντηση  βάλαμε στο τραπέζι συζητήσαμε και προστατεύσαμε αυτή τη συμφωνία. Επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση μας ότι η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί για να ξανβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία" ανέφερε ξεκινώντας τη συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός.
"Η αίσθησή μου είναι πως οι προσπάθειες μας στέφτηκαν με επιτυχία. Επιβεβαιώσαμε κάτι εξαιρετικά κρίσιμο. ότι έχουμε όλοι την ίδια ανάγνωση πάνω στη συμφωνία. Τι σημαίνει αυτό; Δεν υπάρχει η 5η αξιολόγηση, δεν υποχρεούται η Ελλάδα σε υφεσιακά μέτρα όπως περιλαμβάνονταν στο περιβόητο email" συνέχισε.
Σαφής ο τρόπος που θα γίνεται η συνεργασία
"Κατέστη σαφές ότι η ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση των μεταρρυθμίσεων. Ξεκαθαρίσαμε και ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία. Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής στις Βρυξέλλες στο Brussels Group (BG), στην Αθήνα θα γίνονται αποστολές μόνο για τη συγκέντρωση τεχνικών πληροφοριών" εξήγησε ενώ έδειξε ικανοποιημένος από την κυβέρνηση: "Αυτό που θεωρώ σημαντικό, είναι ότι η κυβέρνηση παρά τις δυσκολίες εν μέσω μιας δύσκολης και σκληρής διαπραγμάτευσης, δεν εξαντλείται στη διαπραγμάτευση, αλλά έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιεί. Διαπραγματευόμαστε, αλλά κυβερνάμε κιόλας, για να επαναφέρουμε την κανονικότητα και να κερδίσουμε τα χαμένα χρόνια".
Σημαντική εξέλιξη βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας και το γεγονός "ότι επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, ότι στη χώρα μας υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ότι χρέος μας και των εταίρων είναι να την αντιμετωπίσουμε. Δεν προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο, αλλά ως αποτέλεσμα ενός προγράμματος. Η νομοθέτηση για την αντιμετώπιση είναι προς αυτή την κατεύθυνση" εξήγησε και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες Γιούνκερ ο οποίος όπως είπε "έδωσε εντολή για ενεργοποίηση προγράμματος για την ανεργία ύψους 2 δις ευρώ μέσα στο 2015".
Ο απολογισμός θετικός στα πλαίσια του δυνατού
Ο πρωθυπουργός κρίνει τον απολογισμό θετικό "στα πλαίσια του δυνατού" ενώ σημειώνει πως ενώ τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για σύγκρουση και άσχημο κλίμα "όχι μόνο φεύγουμε αισιόδοξοι, αλλά και πεπεισμένοι ότι υπάρχουν δυνατότητες στο πλαίσιο της ΕΕ, παρά το γεγονός πως οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι δυσμενείς". Ο κ. Τσίπρας παρόλα αυτά τόνισε: "Μένει να συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις... γιατί πολλές φορές παίρνονται αποφάσεις που δεν υλοποιούνται. Χρειάζεται εγρήγορση, επικοινωνία σε πολιτικό, θεσμικό πλαίσιο".
Να προχωρήσουν οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατό
Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, τόνισε πως θα ήταν λάθος να βάλει η κυβέρνηση συγκεκριμένη ημερομηνία για να καταθέσει τις μεταρρυθμίσεις. Σημασία έχει ανέφερε: "να ξεκινήσουμε συντονισμένη προσπάθεια ώστε να γίνει το συντομότερο δυνατό, να κατατεθεί η λίστα και να κινηθούν οι διαδικασίες, να συγκληθεί το eurogroup ώστε να προχωρήσει η άρση των εμποδίων για τη χρηματοδότηση" εξήγησε τονίζοντας για άλλη μια φορά πως δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας, ενώ συμβούλεψε τους Έλληνες πολίτες "να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση".
Η κα. Μέρκελ και εγώ λέμε τα ίδια πράγματα
Σε ερώτηση για το γεγονός πως η Γερμανίδα πολιτικός φάνηκε μετά τη συνάντηση να επιμένει σε αξιολόγηση δήλωσε: "Νομίζω πρέπει να καταλαβαίνουμε όλοι τα ίδια πράγματα. Και η κα Μέρκελ χτες και εγώ σήμερα επαναβεβαιώνουμε το εξής: Ξεχάστε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης". Αναφερόμενος μάλιστα στα μέτρα της κυβέρνησης είπε: "θα είναι μέτρα με θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και βεβαίως στόχο έχουμε το θετικό αυτό αποτέλεσμα να μας δώσει τη δυνατότητα για ένα θετικό πρωτογενές πλεόνασμα 1 - 1,5%. Εκτιμάμαι ότι θα έχουμε και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ίσως πολύ μεγαλύτερη από πριν την υπόσχεση της εκταμίευσης των 2 δις".
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του πως θα πάψουν στην Ελλάδα να πληρώνουν το λογαριασμό οι συνήθεις ύποπτοι και το κόστος θα μεταφερθεί σε "αυτούς που τα χρόνια της κρίσης δεν είχαν πληρώσει το μερτικό τους". Προς αυτή την κατεύθυνση αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τις τριγωνικές συναλλαγές, το οποίο θα φέρει φορολογικά έσοδα από άτομα που μέχρι τώρα τα απέφευγαν. Μάλιστα ο πρωθυπουργός δήλωσε πως οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης θα συγκρουστούν με συμφέροντα, και ζήτησε σε αυτή την προσπάθεια και την υποστήριξη των εταίρων. "Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις με θετικό αποτέλεσμα αλλάζοντας το μείγμα της πολιτικής και αλλάζοντας το πρόσημο" εξήγησε και είπε: "Πιστεύω ότι έπεισα, θα φανεί από την πορεία".
Δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για τις αντιφάσεις των εταίρων
Την ώρα που οι Σουλτς και Γιούνκερ μιλούσαν για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, "μεσαία στελέχη της" όπως χαρακτήρισε τον κ. Κοστέλο, χωρίς να τον κατονομάσει, "βγάζουν κόκκινη κάρτα στο νομοσχέδιο. Για αυτές τις αντιφάσεις δεν ευθύνεται η κυβέρνηση" σημειώνει ο πρωθυπουργός.
Σε ό, τι αφορά στην ελληνική πλευρά παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση θέλει χρόνο: "Σαν νέα κυβέρνηση πρέπει να ρολάρουμε να βρούμε τους ρυθμούς μας, αντιμετωπίζουμε αχαρτογράφητα νερά. Νομοθετούμε εμείς. Έχουμε την τελική κρίση για το αποτέλεσμα που πρέπει να υλοποιηθεί.".
Η Ελλάδα πληρώνει, χωρίς να λαμβάνει χρηματοδότηση
"Η Ελλάδα έχει να εκταμιεύσει δόσεις από το προηγούμενο καλοκαίρι, εξαιτίας της αδυναμίας προηγούμενων κυβερνήσεων να υλοποιήσουν δεσμεύσεις που είχαν πάρει" ανέφερε για το πρόβλημα ρευστότητας καθησυχάζοντας και πάλι πως δεν θα υπάρχει βραχυπρόθεσμο θέμα.
Δεν λύσαμε τις διαφορές μας
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η Σύνοδος αποτέλεσε θετικό βήμα όμως συμπλήρωσε: "Αυτό δεν σημαίνει ότι λύσαμε τις διαφορές μας, έχει όμως μεγάλη συμφωνία να ξέρουμε σε τι συμφωνούμε και τι διαφωνούμε" και συμπλήρωσε μια φράση που του ανέφερε την Πέμπτη το βράδυ η Άνγκελα Μέρκελ: "Είναι προτιμότερο να συζητάμε μεταξύ μας παρά να συζητούν άλλοι για εμάς". 
Σε αυτό το επίπεδο και αναφορικά με τις προστριβές με το Γιάνη Βαρουφάκη σημείωσε: "Υπάρχει μια ψευδής ότι υπάρχει ελληνογερμανική κόντρα. Είναι πολιτική κόντρα" είπε και σημείωσε πως προέκυψε μια αντιφιλελεύθερη κυβέρνηση σε μια Ευρώπη όπου κυριαρχεί η φιλελεύθερη συντηρητική πολιτική. Πάντως τόνισε πως η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος και προφανώς δεν "υπήρξε ούτε καν νύξη για το θέμα σε πολιτικό επίπεδο. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα.. Είναι εσωτερικό της θέμα ο ορισμός του υπουργού".
Επίσης, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε. "Ρώτησα: 'υπάρχει θέμα 5ης αξιολόγησης;' Και μου απάντησαν, 'όχι δεν υπάρχει'. 'Ζητάτε από μένα να εφαρμόσω αυτά που δεν μπόρεσε ο κ. Σαμαράς να εφαρμόσει;' Μου είπαν, 'όχι, θέλουμε η πολιτική σας να έχει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα'.". 
Ο κ. Ντράγκι δεν είναι πολιτικός
Ερωτηθείς για το αν έλαβε διαβεβαίωση από την ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων απάντησε: "Να σας πω ότι ο κ. Ντράγκι συμμετείχε συμβουλευτικά στη συζήτηση, αλλά δεν είναι πολιτικός, έχει ένα θεσμικό ρόλο και αντιλαμβάνεστε πως επειδή η ΕΚΤ δεν θα ήταν δυνατό να εμπλακεί σε συζήτηση που αφορά τον αναγκαίο πολιτικό διάλογο για να ξεδιαλύνουμε πράγματα και δεν μπορούσε να δώσει υποσχέσεις πέραν της διαδικασίας προκειμένου η ΕΚΤ να προχωρήσει σε κινήσεις για να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης" είπε και "Ξεκαθαρίσαμε τις παρανοήσεις, τα όποια σημεία ήταν γκρίζα και ο Ντράγκι το μόνο το οποίο θα μπορούσε να πει είναι ότι μετά τη συζήτηση βγήκε πολύ περισσότερο αισιόδοξος"
Η ανθρωπιστική κρίση δεν είναι μονομερής ενέργεια
"Εκ του αποτελέσματος απεδείχθη ότι τελικά δεν είναι μονομερής ενέργεια το κυρίαρχο κοινοβούλιο να νομοθετεί, πόσω μάλλον όταν έχει ενημερώσει τους θεσμούς και τον λαό" είπε και συνέχισε: "Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος για το έργο της κυβέρνησης. Πρέπει να ξεπεράσουμε την εντύπωση ότι οι κυβερνήσεις που είναι σε πρόγραμμα δεν μπορούν να νομοθετούν". Όπως ανέφερε κάτι τέτοιο είναι "μια επιτυχία τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη".
Δείτε το βίντεο από τη συνέντευξη Τύπου:


Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: