Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Υπέγραψαν σύμβαση; Φάτε τους

Ένας μηχανισμός στοχοποίησης εργαζομένων και συνδικαλιστών μπήκε από χτες σε λειτουργία από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, παρασύροντας σε έναν πρωτοφανή κοινωνικό αυτοματισμό εκατοντάδες πολίτες που προφανώς αγνοούν όλες τις πτυχές του θέματος. Στόχος της επίθεσης οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, γιατί κατάφεραν να υπογράψουν ΣΣΕ.  
Ναι, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τις δύσκολες για τα εργασιακά δικαιώματα, μετά από πέντε χρόνια σκληρών μνημονιακών πολιτικών, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, κατάφερε μετά από μήνες διεκδικήσεων, να υπογράψει μία ΣΣΕ, που ούτε αυξήσεις προβλέπει, όπως προπαγάνδιζαν, ούτε τίποτα εξασφαλίζει μιας και πρόκειται για μνημονιακό νόμο που πάει προς κατάργηση, ούτε δημόσια είναι η ΔΕΗ, άρα δεν τα πληρώνουμε από τη τσέπη μας, όπως διαμαρτυρόταν ο κόσμος που τηλεφωνούσε στο Κόκκινο. Κι αντί χιλιάδες εργαζόμενοι να χρησιμοποιήσουν την υπογραφή της συγκεκριμένης ΣΣΕ, ως εφαλτήριο, για να πετύχουν τις δικές τους νίκες, είναι σα να εγκαλούν την κυβέρνηση να καταργήσει τις ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις.

Αλλά, ας δούμε τι ακριβώς προβλέπει η συγκεκριμένη σύμβαση και γιατί αντιδρούν ορισμένοι πολίτες, κι όχι μερίδα του τύπου που προφανώς εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα.

H Γενική Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού του Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας υπέγραψε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας την Παρασκευή  27/1/2015, με την  Διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε.(Δ.Ε.Η. Α.Ε., στην οποία προβλέπεται η επιστροφή του επιδόματος επικινδύνου για τους εναερίτες -ποιος μπορεί να έχει αντίρρηση σ' αυτό;- και η νομοθετημένη κοινωνική παροχή με την ονομασία «τροφείο» που θα αποδίδεται σε όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, όχι σαν χρήματα, αλλά με τη  μορφή κουπονιού και θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την καθημερινή σίτιση των εργαζόμενων.

Μιλάμε δηλαδή για ένα σάντουιτς και καφέ, που σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνει την τσέπη μας (δεν μπαίνει στον προϋπολογισμό) και που πάμπολλες ιδιωτικές εταιρείες προσφέρουν στους εργαζόμενους. Και λέμε ιδιωτικές, διότι η ΔΕΗ είναι ΑΕ, κι όχι δημόσια επιχείρηση, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, με το δημόσιο να είναι ένας από τους μετόχους. Ανεξαρτήτως, αν η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ διεκδικεί, μαζί και χιλιάδες πολίτες, μια ΔΕΗ δημόσια, κάτι που δεσμεύθηκε η νέα κυβέρνηση. Όπως η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, με επιστρατευμένους συνδικαλιστές κι εργαζόμενους ρίσκαρε με την συμμετοχή στις απεργίες ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, έχει οδηγηθεί στα δικαστήρια γιατί έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των "μεγάλων" που δεν πλήρωναν χαράτσι και σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησε ακτιβιστικά για επανασυνδέσεις ρεύματος.

Αν σε όλα αυτά, προσθέσει κανείς πως οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουν χάσει πάνω πάνω από 50% του μισθού τους λόγω του μνημονιακού νόμου 4024, αλλά και όλα τα χρήματα του ασφαλιστικού ταμείου τους, τα οποία ενσωμάτωσε η εταιρεία στην περιουσία της, για να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο και να μπει στο χρηματιστήριο, αναρωτιέται κανείς προς τι αυτή η επίθεση προς την Ομοσπονδία.

Κι επειδή τα βέλη προέρχονται κι εξ αριστερών, λες και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ χαλάει τη πιάτσα, καλό θα είναι να αναρωτηθούμε για τον ίδιο το νόμο 4024, ο οποίος ψαλίδιζε τους μισθούς των εργαζόμενων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Τομέα, κι αν καταργηθεί, αυτοί οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις μισθολογικές συμβάσεις του 2009, με μειωμένους μισθούς. Ας φανταστούμε σε αυτή την περίπτωση, πως θα έκριναν οι εργαζόμενοι τους συνδικαλιστές τους για την ΣΣΕ που μόλις υπέγραψαν. Κι όλα αυτά, καμία σχέση δεν έχουν -οποία σύγχυσις!- με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης στα πλαίσια της ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης, για επανασυνδέσεις ρεύματος, για δωρεάν ρεύμα ή μειωμένα τιμολόγια σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Και λίγο χιούμορ: Αν προχωρήσουμε σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα κοινωνικού αυτοματισμού, τότε ίσως να φτάσουμε στο σημείο ο άνεργος που παίρνει επίδομα ανεργίας να διαβάλλει και να προπηλακίζει τον άνεργο που δεν έχει καταγραφεί γιατί εκτελούσε μαύρη εργασία, κι άρα δεν παίρνει επίδομα.

Για το ρεπορτάζ να παραπέμψω και στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Κώστα Κουτσοδήμα, εδώ στο Κόκκινο, που κάνει λόγο για συκοφάντηση και στοχοποίηση της ΓΕΝΟΠ, αλλά και στην ίδια τη ΣΣΕ.

«Στοχοποιούν και συκοφαντούν τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ - Ψέμματα τα περί αυξήσεων στην ΣΣΕ»
Για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που κατάφερε, μετά από μήνες αγώνων, να υπογράψει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με την διοίκηση της εταιρείας, μιλά στο Κόκκινο ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Κουτσοδήμας, ο οποίος επισημαίνει πως καμία αύξηση 8-10% δεν έγινε, παρά τα όσα γράφονται και λέγονται από συγκεκριμένα ΜΜΕ.  
"Όπως όλες οι ομοσπονδίες υπογράψαμε μία ΣΣΕ, με το εξής περιεχόμενο:
Καμία απόλυση, καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, καμία αύξηση μισθολογική, όπως και το απαγορεύει ο μνημονιακός νόμος 4024, αλλά και καμία μείωση. Είμαστε παγωμένοι στα σημεία αυτά. Και τελευταίο, παρέχουν ως εταιρεία ιδιωτικού δικαίου μία κοινωνική παροχή, ένα τροφείο, στους χώρους δουλειάς στους εργαζόμενους", εξηγεί ο αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Για την αύξηση 10% που αναφέρουν σήμερα πολλά ΜΜΕ, επισημαίνει: "Αν ένα σάντουιτς κι ένας καφές στη δουλειά είναι 10% αύξηση, τι να πω; Και το κάνουν θέμα στα δελτία ειδήσεων, αυτοί που δεν δικαιούνται να μιλάνε και να απαγορεύουν στη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση να υπογράφει συλλογική σύμβαση περιορισμένη με τους νόμους που έχουμε. Γιατί θέλουν να στοχοποιήσουν και να συκοφαντήσουν την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ".
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή 27-2-2015 υπογράφηκε η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μεταξύ της Διοίκησης της ΔΕΗ, της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και της μεγάλης πλειοψηφίας των πρωτοβάθμιων σωματείων μελών της Ομοσπονδίας, με περίοδο ισχύος, από την υπογραφή της  έως 27-2-2018 (τριετείς).
Την διαπραγμάτευση υπονόμευσαν πέντε πρωτοβάθμια σωματεία, στέλνοντας εξώδικο στην Ομοσπονδία.  

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΕΣΣΕ 2015-2018
Την Παρασκευή 27-2-2015 υπογράφηκε η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μεταξύ της Διοίκησης της ΔΕΗ, της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και της μεγάλης πλειοψηφίας των πρωτοβάθμιων σωματείων μελών της Ομοσπονδίας, με περίοδο ισχύος, από την υπογραφή της έως 27-2-2018 (τριετής).
Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και η υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ με τις διοικήσεις του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, με το ίδιο περιεχόμενο, συν τα κλαδικά ζητήματα, όπως η επαναφορά του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας στην κατηγορία Τ4Α στο ΔΕΔΔΗΕ.

Μετά από διαρκεί και επίπονη προσπάθεια, μεταξύ Διοίκησης και Συνδικάτου, καταφέραμε να υπογράψουμε μια Συλλογική Σύμβαση, χωρίς μειώσεις μισθών και παγώματος των κλιμακίων, αλλά με κοινωνικό μισθό (τροφείο), τηρουμένων πάντα των αναλογιών, λαμβάνοντας υπόψη το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που βρίσκεται η χώρα μας.
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι:
Εκτός από τους φυσικούς μας «αντιπάλους» στη διαπραγμάτευση, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και υπονομευτές αυτής της Σ.Σ.Ε., μέσα από τα ίδια μας τα σπλάχνα και συγκεκριμένα από πέντε πρωτοβάθμια σωματεία, που έκαναν τα πάντα για να μην υπογραφεί αυτή η Σ. Σύμβαση.
Έστειλαν εξώδικο στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, υπονόμευαν διαρκώς τη λειτουργία της Ομοσπονδίας, δημιουργούσαν αναχώματα στη Διοίκηση της ΔΕΗ και προέβησαν σε διάφορα νομικά μέσα, με σκοπό να σταματήσουν την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης. Προφανώς γιατί ήθελαν να συνεχιστούν οι μειώσεις των μισθών μας και να μην πάρουν οι εργαζόμενοι τον κοινωνικό μισθό.
Για το λόγο αυτό το προηγούμενο χρονικό διάστημα έσπερναν την παραπληροφόρηση στο προσωπικό της Επιχείρησης, ότι δήθεν αυτό (τροφείο), θα το πάρει δια της πλαγίας οδού η ΓΕΝΟΠ.
Τα γεγονότα όμως τους διέψευσαν και τους εκθέσαν στους εργαζόμενους. Τα σωματεία που πρωταγωνίστησαν σε αυτή την πρωτόγνωρη και αντεργατική τακτική είναι:

ΕΔΟΠ/ΔΕΗ (Ένωση διοικητικοοικονομικού προσωπικού. 
ΣΕΠ/ΔΕΗ (Σύλλογος επιστημονικού προσωπικού)..
Πανελλήνιος σύλλογος καταμετρητών..
Ένωση προσωπικού σταθμών παραγωγής ΑΗΣ Κερατέας (Λαύριο)..
ΣΕΕΝ/ΔΕΗ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»..

Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, συνδικαλιστικά όργανα να στρέφονται κατά των ίδιων των εργαζομένων τους, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν τα προσωπικά τους συνδικαλιστικά συμφέροντα. Ας τους κρίνουν οι εργαζόμενοι μέλη τους.
Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:
1.ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ – ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ Κ.Κ.Π./ΔΕΗ:
Άρθρο 8.
α)   Θεσμοθετείται το επίδομα ευδόκιμου παραμονής (Ε.Ε.Π.), το οποίο δίδεται στους συναδέλφους που έχουν τερματίσει το μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας τους.
β)   Θεσμοθετείται το επίδομα παραμονής (Ε.Π.), το επίδομα αυτό δίδεται στους συναδέλφους που δεν έχουν τα τυπικά προσόντα της κατηγορίας τους, με βάση των ΚΚΠ/ΔΕΗ, να προαχθούν σε ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο. Ο μισθωτός θα προάγεται στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο με την κατάθεση των τυπικών του προσόντων.
Άρθρο 22.
α)Η παράγραφος 5 του άρθρου 22 του ΚΚΠ/ΔΕΗ αντικαθίσταται ως εξής : Μισθωτοί που χαρακτηρίζονται ως «στάσιμοι», επανακρίνονται το επόμενο έτος, σε περίπτωση δε που κριθούν ως «στάσιμοι» κατά τρεις διαδοχικές κρίσεις, απολύονται με απόφαση Διευθύνοντος Συμβούλου.
2.ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ (τέως ΟΑΠ/ΔΕΗ) :
Το αποσπασμένο προσωπικό της Επιχείρησης στους ασφαλιστικούς της φορείς, σε ότι έχει να κάνει με συμβούλια κρίσεως και πειθαρχικά συμβούλια, θα κρίνεται από τα αντίστοιχα συμβούλια της ΔΕΗ και όχι των φορέων που εργάζονται, (π.χ. για την μισθολογική προαγωγή του συναδέλφου ή ένα πειθαρχικό του παράπτωμα, θα το κρίνει η ΔΕΗ και όχι το ΙΚΑ ή ο ΕΟΠΥΥ).
3.ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ :
α)Οι αιμοδοτικές άδειες που μπορεί να πάρει κάθε συνάδελφος που δίνει αίμα, είναι έως 6 ημέρες το χρόνο και έως 12 ημέρες για όσους δίνουν αιμοπετάλια και πάντα μέσα στο έτος από την ημερομηνία που έγινε η αιμοληψία.
β)Δίδεται 1 ημέρα ειδική άδεια με αποδοχές, ανά τρίμηνο, σε όσους εργάζονται στο Front Office, στην Γ.Δ. Εμπορίας
4.ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ :
α)Καταργείται το εδάφιο 1.3 της παραγράφου 1 της 134/2012 απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΗ, στην οποία προβλέπονταν με ποιόν τρόπο θα γίνονται εφεξής οι μειώσεις των αποδοχών μας, όταν η επιχείρηση υπερβαίνει το μισθολογικό κόστος, με βάση το νόμο 4024/2012.
Με αυτή την κατάργηση, το Συνδικάτο δεν δέχεται καμία μείωση μισθού και επιδομάτων και κανένα πάγωμα κλιμακίων, για κανένα εργαζόμενο.
Αντιθέτως θα ισχύει, όπως πάντα, η μισθολογική προαγωγή μας, με την χορήγηση των κλιμακίων, όπως ισχύει από τον ΚΚΠ/ΔΕΗ και τα επιδόματα όπως αυτά ορίζονται από τις Σ. Συμβάσεις.
β)Επεκτείνεται και στο αποσπασμένο προσωπικό στους ασφαλιστικούς φορείς, όλες οι παροχές που ισχύουν για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, όπως: δάνεια, οικονομικά βοηθήματα, συμμετοχή σε δαπάνες που αφορούν παιδικούς σταθμούς και κατασκηνωτικό πρόγραμμα.
γ)Θα καταβάλλεται το επίδομα προσαύξησης βάρδιας και στους συνδικαλιστές που έχουν πλήρη απαλλαγή από την εργασία. Το επίδομα αυτό καταβάλλεται μετά από τελεσίδική δικαστική απόφαση και εκ του νόμου είναι υποχρεωτική η χορήγησή του.
Στον Όμιλο ΔΕΗ η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά μόνο 6 άτομα.
δ)Θεσμοθετείται πρώτη φορά κοινωνικός μισθός.
ε)Η προσαύξηση βάρδιας θα δίδεται με απόφαση του Γενικού Διευθυντή και στους μακροχρόνια ασθενείς, όταν καλύπτεται με απόφαση του ασφαλιστικού του φορέα, με την προϋπόθεση να εργάζονταν τουλάχιστον έξι μήνες πριν την ασθένεια.
5.ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ :
α)Διευρύνονται τα καταληκτικά μισθολογικά κλιμάκια κατά ένα, για όλες τις κατηγορίες προσωπικού, μετά το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής. (π.χ. στην κατηγορία Τ4 και ΔΟ2, από το 1α στο 1β).
β)Χορηγείται μετά το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ημερήσιο επίδομα 5 ευρώ, έχοντας φυσική παρουσία, στους εργαζόμενους στο Front Office, της Γ.Δ. Εμπορίας.
γ)Εντός έξι μηνών συγκροτείται επιτροπή, για να επανεξετάσει τις παρατηρήσεις του πορίσματος της τότε επιτροπής (ΕΣΣΕ 6-7-2012), για την αναμόρφωση των ειδικών επιδομάτων.
δ)Μετά την υπογραφή της Σ. Σύμβασης, θα συγκροτηθεί επιτροπή με τη συμμετοχή τριών εκπροσώπων των εργαζομένων, για την αναμόρφωση του άρθρου 4 του ΚΚΠ/ΔΕΗ, ώστε να αρθούν οι αδικίες του παρελθόντος, όσον αφορά τα εισαγωγικά και τερματικά κλιμάκια.
Έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα με τις νέες επαγγελματικές άδειες των τεχνικών, όπου δεν προχωρούν στα μισθολογικά κλιμάκια και απαιτείται επίλυση του όλου θέματος.
ε)Η Εταιρεία δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε καμία απόλυση εργαζόμενου για οικονομοτεχνικούς λόγους όσο ισχύει η παρούσα σύμβαση.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ.

Της Ντίνας Μπατζιά
Πηγή: stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: