Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

ΜΕΒΓΑΛ: Oικονομική πρόταση σε παραγωγούς- Προχωρημένες διαπραγματεύσεις με ξένο fund

Με μικρότερο τζίρο έναντι του 2013, αλλά και με λιγότερες ζημιές ακούγεται ότι έκλεισε το 2014 για την γαλακτοβιομηχανία Μεβγάλ. 
Παραγωγοί τονίζουν ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται κινήσεις να νοικοκυρευτεί η εταιρεία και όπως φαίνεται βρίσκεται σε καλό δρόμο. Εντωμεταξύ, όπως μας είπαν αποκλειστικά, η διοίκηση της εταιρείας έχει ενημερώσει κάποιους παραγωγούς ότι το deal με το βρετανικό fund έχει κλείσει και πλέον αυτό ετοιμάζεται να συμφωνήσει με τις πιστώτριες τράπεζες για την ρύθμιση των υψηλών δανεικών υποχρεώσεων που βαραίνουν την εταιρεία. Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται λένε ότι ήδη η πρώτη συμφωνία με ιδιωτικό πιστωτικό ίδρυμα έγινε προ δύο ημερών.
Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της εταιρείας εμφανίζεται να έχει προτείνει σε κάποιους συνεργάτες της παραγωγούς να τους δώσει επιταγές προκειμένου να αγοράσουν ζωϊκό κεφάλαιο και έτσι και αυτή να αυξήσει την πρώτη ύλη που παραλαμβάνει. Πηγές αναφέρουν ότι σήμερα η εταιρεία παραλαμβάνει περί τους 100 τόνους γάλα από περίπου 150 τόνους που παραλάμβανε τις καλές εποχές. Η σημαντική αυτή μείωση οφείλεται στην μειωμένη πια εγχώρια παραγωγή γάλακτος. 
Σε οικονομικό επίπεδο, στέλεχος της διοίκησης μας τόνισε ότι για το 2014 οι εξαγωγές της εταιρείας αντιστοιχούν στο 33% του τζίρου από 23% που ήταν το 2013. Η δική μας πληροφόρηση είναι ότι δεν αυξήθηκαν οι χώρες προορισμού αλλά η εταιρεία εστίασε κατά βάση σε δύο αγορές, όπου δραστηριοποιείται και συγκεκριμένα την Αμερική και την Αυστραλία. Παραγωγοί δε επιβεβαιώνουν ότι οι εξαγωγές αποτελούν το πιο δυνατό χαρτί της εταιρείας και αφορούν ως επί το πλείστον γιαούρτι και σε δεύτερο επίπεδο τυροκομικά. Δηλαδή προϊόντα που αφήνουν κέρδη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για το 2014 η Μεβγάλ αναμένεται να εμφανίσει μικρότερο τζίρο έναντι του 2013 και αυτό συμβαίνει γιατί έπεσαν και άλλο οι πωλήσεις της στην ελληνική αγορά -κυρίως στο εμφιαλωμένο γάλα -επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας ότι στην παρούσα φάση η στρατηγική της επικεντρώνεται στις αγορές του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι σήμερα οι εξαγωγές της κατευθύνονται σε περισσότερες από 30 αγορές. 
Το στέλεχος της διοίκησης, μας επεσήμανε, μεταξύ άλλων ότι το 2014 αν και ζημιογόνο για την εταιρεία, οι ζημιές έναντι του 2013 θα είναι στο ήμισυ δηλαδή περίπου 4 εκατ. ευρώ.
 
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Πηγή: reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: