Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Ράπισμα στο ΔΝΤ από τη Διεθνή Συνδικαλιστική Ομοσπονδία

Πληθαίνουν οι φωνές εναντίωσης στις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αντίθετη με τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί το Ταμείο στην Ελλάδα, είναι η Διεθνής Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ITUC).
Την ώρα που το ΔΝΤ πιέζει ασφυκτικά αποτελώντας «αγκάθι» για το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και «θεσμών», η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας, Σάραν Μπάροου, με σημερινές της δηλώσεις συμπαρατάσσεται με τη ΓΣΕΕ και υποστηρίζει, ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ -που επιμένει στα μέτρα λιτότητας- οδηγούν σε περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε μείωση μισθών και συντάξεων, ενώ εμποδίζουν τις προσπάθειες για ανάκαμψη.
Η κ. Σάραν Μπάροου, χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το γεγονός ότι το ΔΝΤ «κρατά την πιο σκληρή στάση μεταξύ των δανειστών και πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην προχωρήσει σε εκταμιεύσεις δανείων, ενώ απαιτεί περικοπές συντάξεων, με τη βασική σύνταξη να είναι 360 ανά μήνα, δηλαδή κάτω από το επίπεδο διαβίωσης».
Η κ. Μπάροου, επισημαίνει, ότι στην Ελλάδα «περισσότερο από το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού βρίσκεται έξω από την αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών να έχουν τη σύνταξη ως μόνη σταθερή πηγή του εισοδήματός τους. Κατά συνέπεια, η περαιτέρω μείωση των συντάξεων θα έχει σαν αποτέλεσμα να οδηγηθούν περισσότεροι Έλληνες κάτω από τα όρια της φτώχειας».
Κατηγορεί επίσης το ΔΝΤ, ότι επιχειρεί να συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τα κοινωνικά δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων, να επιτύχει την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και περιορίσει τη συλλογική εκπροσώπηση και το δικαίωμα της απεργίας.
«Η εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα είναι σύμφωνη με τους κανόνες της Ε.Ε», σημειώνει η κ. Μπάροου. Και συνεχίζει:
«Η προφανής πρόθεση του ΔΝΤ να εξαλείψει τη συλλογική εκπροσώπηση των εργαζομένων στην Ελλάδα δεν θα συνεισφέρει στην επίτευξη της ανάκαμψης, αλλά μπορεί να εξασφαλίσει την αλματώδη αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Το ΔΝΤ θα πρέπει να δείξει κάποια συνέπεια με τις δικές έρευνες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των κοινωνικών ανισοτήτων να σεβαστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και να υποστηρίξει μια δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα».
Η ITUC επισημαίνει επίσης, ότι όταν τον Μάιο του 2010 υπεγράφη η πρώτη δανειακή σύμβαση, το ΔΝΤ προέβλεπε ότι με η εφαρμογή του προγράμματος που συνόδευε τη σύμβαση, θα οδηγούσε σε οικονομική ανάκαμψη μέσα σε δύο χρόνια. Προέβλεπε επίσης ανεργία μικρότερη από το 15% και συγκράτηση του χρέους στο 150% του ΑΕΠ.
Στην πραγματικότητα όμως , η ανεργία έχει υπερβεί το 25 % από το 2012, και το χρέος έχει φθάσει στο 180%, παρά την μερική απομείωση του χρέους πριν από τρία χρόνια.
Η Διεθνής Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, εκπροσωπεί 176 εκατομμύρια εργαζόμενους σε 162 χώρες και εδάφη και έχει 328 εθνικές οργανώσεις μέλη.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: