Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Ρευστό από τις BRICS για επενδύσεις ψάχνει η Ελλάδα - πράσινο φως από τη Μόσχα

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΛΑΦΑΖΑΝΗ
Το ενδιαφέρον της Αθήνας να συμμετάσχει στην αναπτυξιακή τράπεζα που συνέστησαν οι BRICS προκειμένου να αντλήσει χρηματοδότηση για αναπτυξιακές επενδύσεις επιβεβαίωσε ο Ελληνας υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας, που προεδρεύει της ομάδας, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε στον Σεργκέι Στόρτσακ ότι η ελληνική πλευρά θέλει να ενταχθεί στην τράπεζα ως μη ιδρυτικό μέλος και οι δύο πλευρές συζήτησαν τις κινήσεις που μπορούν να γίνουν σε αυτή την κατεύθυνση.
Από την πλευρά του ο κ.Στόρτσακ δεσμεύτηκε ότι η Ρωσία θα στηρίξει αποφασιστικά αίτημα της Ελλάδας για συμμετοχή στη νέα τράπεζα. Οπως σημείωσε ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ η Αθήνα θα έχει μεγάλα ωφέλη από τα κεφάλαια που θα αντλήσει για αναπτυξιακές επενδύσεις, ενώ το μερίδιο που θα εισφέρει ως εταίρος στη νέα τράπεζα θα είναι εξαιρετικά χαμηλό.
Στο τραπέζι και επενδύσεις για τον αγωγό του ρωσικού αερίου
Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τα επόμενα βήματα για τη χρηματοδότηση προς την ελληνική εταιρεία του Δημοσίου που θα συμμετάσχει στον αγωγό με ρωσικό φυσικό αέριο στο ελληνικό έδαφος.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με τα αποτελέσματα του ταξιδιού αναφέρεται ότι «ρωσικές εμπορικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για σύμπραξη στο χρηματοδοτικό σχήμα, το οποίο υποστηρίζεται από τη ρωσική ηγεσία» και ο κ. Λαφαζάνης τόνισε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Sergei Storchak, τη σημασία μιας τέτοιας χρηματοδοτικής ένεσης, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς.
Ο υπουργός και ο Alexander Novak «εκτίμησαν κατά τη συζήτησή τους πολύ θετικά τα βήματα που έχουν επιτευχθεί στην προετοιμασία για την κατασκευή του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο στο ελληνικό έδαφος και καθόρισαν τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιήσουν σε κυβερνητικό επίπεδο το επόμενο διάστημα για την πολιτική στήριξη του αγωγού. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες τροποποιήσεις της συμφωνίας Ελλάδας - Ρωσίας του 2008, ώστε να αποτελέσει το πλαίσιο στις σημερινές συνθήκες της πολιτικής στήριξης από τα δύο μέρη του αγωγού και άλλων ενεργειακών αναπτυξιακών έργων» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Επιπλέον, στη συνάντηση εργασίας που είχε ο κ. Λαφαζάνης με τον Alexey Miller «συζητήθηκε το εκδηλωμένο ενδιαφέρον εταιρειών για τον αγωγό και η διατυπωμένη πρόθεση συγκεκριμένων επενδυτών για συμμετοχή, μαζί με εταιρεία συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου, στο υπό συγκρότηση επενδυτικό σχήμα για την κατασκευή του αγωγού. Ο Αλ. Μίλλερ, από την πλευρά του, τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών για την ολοκλήρωση του αγωγού το αργότερο μέχρι το 2019 και επανέλαβε τη δέσμευση της Gazprom για διάθεση στον αγωγό επαρκών ποσοτήτων φυσικού αερίου για την ασφαλή κάλυψη των απαραίτητων αναγκών των χωρών της Ευρώπης.
Ο κ. Λαφαζάνης υπενθυμίζεται ότι επισκέφτηκε την Παρασκευή και το Σάββατο (29-30/5) τη Ρωσία και είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Alexander Novak, υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον Sergei Storchak, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τον Alexey Miller, επικεφαλής της Gazprom.

Χ.Κ. 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: