Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων του Δημοσίου

Αντισυνταγματική έκρινε, τελικά, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε νέα διάσκεψή της (κεκλεισμένων των θυρών), έκρινε οριστικά, με ισχυρή πλειοψηφία 25 - 9, ότι είναι αντισυνταγματικό το επίμαχο μέτρο.
Παράλληλα, πάντως, η Ολομέλεια του Ε.Σ. έκρινε με οριακή πλειοψηφία (15 - 12) ότι η απόφασή της δεν θα έχει αναδρομική ισχύ για όσους δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και θα ισχύει από την ημέρα δημοσίευσής της, η οποία αναμένεται μέσα σε λίγους μήνες. Αυτό σημαίνει ότι σε όσους έχουν προσφύγει σχετικά στο Ελεγκτικό Συνέδριο θα πρέπει να επιστραφούν τα σχετικά ποσά της συγκεκριμένης εισφοράς που έχουν παρακρατηθεί. Γι' αυτούς, δηλαδή, η απόφαση θα έχει αναδρομική ισχύ από την ημέρα που κατέθεσαν την προσφυγή τους για την επιστροφή των σχετικών ποσών.
Αντίθετα, βάσει της αναμενόμενης απόφασης, δεν θα μπορούν να επιστραφούν τα ποσά της εισφοράς αλληλεγγύης που έχει αποδοθεί από τους συνταξιούχους σε όσους δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, η μη αναδρομική εφαρμογή της δικαστικής απόφασης για όσους δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κρίθηκε αναγκαία «λόγω της αρνητικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας» (έτσι δεν προκαλείται και «μαύρη τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό).
Αντισυνταγματικές διατάξεις μνημονιακών νόμων
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έκρινε αντισυνταγματικές συγκεκριμένες διατάξεις νόμων που εκδόθηκαν στο μνημονιακό πλαίσιο, δηλαδή του νόμου 3865/2010 για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα του Δημοσίου, του νόμου 3986/2011 για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015 και του νόμου 4002/2011, με τον οποίο τροποποιήθηκε η συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου κ.λπ. Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για τα εισοδήματα του 2010.
Η εισφορά αυτή αρχικά παρακρατήθηκε από τις συντάξεις με συντελεστή 1%-4% σε κλιμακούμενο ποσοστό, ανάλογα με το ύψος των συντάξεων και ανά κατηγορία συνταξιούχων, καθώς και ανάλογα με τον φορέα στον οποίο εργαζόταν πριν από τη συνταξιοδότηση ο απόμαχος της εργασίας. Ακολούθως, άλλαξε ο τρόπος παρακράτησης.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο ασχολήθηκε με το ζήτημα κατόπιν σχετικών προσφυγών των συνταξιούχων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και των ενστόλων όλων των σωμάτων. Όπως υποστήριζαν, μεταξύ άλλων, η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Οι δύο αυτοί νομοθετικοί κανόνες προστατεύουν την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι μισθοί και οι συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: