Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Ερευνα - ελπίδα για τον καρκίνο του προστάτη

ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Ελπίδα σε εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη προσφέρει μια νέα έρευνα Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων, η οποία δίνει τη δυνατότητα χαρτογράφησης των γενετικών αλλοιώσεων που προκαλούν τον εκάστοτε όγκο και κατά συνέπεια καθοδηγεί τον ιατρό για την καλύτερη εξατομικευμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πιο συγκεκριμένα, η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Cell» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 90% των όγκων των περίπου 150 ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα μπορεί να θεραπευτεί με φάρμακα που υπάρχουν ήδη και αφορούν άλλους τύπους καρκινικών όγκων.
Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, συμβαίνει γιατί στις περιπτώσεις αυτές οι όγκοι δημιουργήθηκαν από μεταλλάξεις σε γονίδια οι οποίες έχει διαπιστωθεί ότι ευθύνονται για την ανάπτυξη όγκων σε άλλα όργανα, όπως για καρκίνο του δέρματος ή των ωοθηκών.
Σημειώνεται ότι όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν δεχθεί θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη, η οποία όμως δεν ήταν επιτυχής και ήδη η ασθένεια είχε δημιουργήσει μεταστάσεις σε άλλα όργανα, όπως στα κόκαλα, του λεμφαδένες και στα μαλακά μόρια, ήταν δηλαδή σε προχωρημένο στάδιο.
Γονίδια
Οι ερευνητές πήραν γενετικό υλικό από τους όγκους και από τους ασθενείς και προχώρησαν στη χαρτογράφηση του DNA. Σχεδόν δύο στους τρεις από τους ασθενείς με μεταστατικό και ανθεκτικό καρκίνο του προστάτη ταυτοποιήθηκε ότι είχαν αλλοιώσεις στα γονίδια που σχετίζονται με την λειτουργία των υποδοχέων ανδρογόνων.
Περίπου ο ένας στους πέντε ασθενείς είχε μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2, που είναι γνωστά για τον ρόλο που παίζουν στην ανάπτυξη του καρκίνου των ωοθηκών και του στήθους, ενώ άλλοι ασθενείς βρέθηκαν να έχουν μεταλλάξεις σε γονίδια που μέχρι πρότινος δεν είχαν ποτέ ταυτοποιηθεί σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, όπως οι ομάδες γονιδίων PI3K και RAF. Επιπλέον οι ερευνητές βρήκαν ότι περίπου το 8% των ανδρών γεννιούνται με μεταλλάξεις στο γονιδίωμά τους που προδιαθέτουν τον οργανισμό τους για ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη.
Η έρευνα αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, φέρνει πιο κοντά την εξατομικευμένη θεραπεία των ασθενών με μεταστατικό και ανθεκτικό καρκίνο του προστάτη, καθώς βασίζεται στη χαρτογράφηση όλων των γενετικών παραγόντων που προκαλούν τον εκάστοτε όγκο.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της βρετανικής ομάδας Γιόχαν ντε Μπόνο, του Ινστιτούτου του Λονδίνου για την Ερευνα κατά του Καρκίνου (ICR): «Αυτός ο χάρτης θα καθοδηγεί τις θεραπείες και τις δοκιμές στο μέλλον. Χαρακτηρίζουμε αυτή την έρευνα ως τη Στήλη της Ροζέτας για τον καρκίνο του προστάτη, γιατί μας παρέχει τη δυνατότητα να αποκωδικοποιήσουμε την πολυπλοκότητα της ασθένειας και να μεταφράσουμε τα αποτελέσματα σε εξατομικευμένη θεραπεία.
Η έρευνά μας ρίχνει νέο φως στη γενετική πολυπλοκότητα του καρκίνου του προστάτη, καθώς αυτός αναπτύσσεται και εξαπλώνεται, αποκαλύπτοντας ότι δεν πρόκειται για μία και μοναδική ασθένεια, αλλά για πολλές ασθένειες που πυροδοτούνται από μια ξεχωριστή λίστα μεταλλάξεων».

Χρήστος Στασινόπουλος
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: